Inspiration att rensa ut i ditt hem!

Uppslagsverkets framtid?

Fina böcker, men de tar plats i hyllan...

Fina böcker, men de tar plats i hyllan…

Jag går och funderar på om jag ska göra mig av med mitt fina uppslagsverk, Nationalencyklopedin. Det är så fint där i hyllan och jag känner att ett hem är inte riktigt ett hem utan ett uppslagsverk. När jag växte upp hade vi två olika i bokhyllan och de användes flitigt. Men nu finns ju Google och Wikipedia… och jag måste erkänna att det var  väldigt länge sedan jag använde mitt uppslagsverk. Nu är det så att bokhyllorna börjar bli trånga och jag skulle behöva platsen till annat. Visst kan jag åka och köpa ytterligare en bokhylla men det känns inte helt rätt. Spanade på Blocket vad man skulle kunna få för Nationalencyklopedin men det verkade vara fler som vill bli av med dem 🙂 Allt ifrån skänkes till 2000 kr. Jag betalade runt 10 000 kr när jag köpte det för ca 15 år sedan. (Förstår också att informationen i det börjar bli gammal….) Men jag har så svårt att skiljas från de fina böckerna!! Min man kan inte förstå varför jag vill ha de kvar. Jag har hittat på många ursäkter. Till exempel om det är strömavbrott och man måste slå upp något?

Hur tänker ni? Har ni kvar något fysiskt uppslagsverk?

Föregående

Från PC till Mac

Nästa

GLAD MIDSOMMAR!

16 kommentarer

 1. Hehe, nej. Får lite ångest av tanken på att äga ett uppslagsverk faktiskt 😉 jag har sålt all kurslitteratur utom en bok och slängt alla anteckningar (och alla gamla tentor) just för att kunskapen inte är aktuell och att allt finns digitalt!

  • Eva Maria

   Det var modigt att du har slängt så mycket. Det är sant att det blir inaktuellt. Och skulle man vilja bläddra i någon bok så finns ju alltid biblioteket att gå till. Jag har slängt det mesta av min kurslitteratur förutom nationalekonomin. Vissa delar känns ändå lite tidlöst på vissa sätt och sen var jag så förtjust i ämnen när jag läste det, så visst det är av nostalgiska skäl också. Men kanske en dag så åker den ut också 🙂 Inser också att när man rensar i hyllorna så kan man fylla på med nya intressen och inte bara sitta fast i det gamla.

 2. Gunilla

  Vi har slängt 2 uppsättningar Bra Böckers uppslagsverk och inte saknat dem en dag.

  • Eva Maria

   Skönt att höra att ni inte har saknat dem! Alltså, nu börjar det luta åt att de ryker… tack för stödet!

 3. Jag har aldrig ägt något uppslagsverk men mina föräldrar hade ett och när jag var liten tyckte jag mycket om att bläddra i dem. Sen när det började bli lite mer populärt med dator skaffade vi Nationalencyklopedin på cd, det tyckte jag var ännu roligare haha, datanörd som jag alltid varit. Men nej, idag skulle jag inte vilja ha ett uppslagsverk i bokhyllan, allt jag kan tänkas behöva veta finns en googling 🙂

  • Eva Maria

   Hur har jag kunnat missa att det fanns på CD?! Det hade passat mig bättre. Och det tar ju betydligt mindre plats!

 4. Har inga böcker alls förutom en bibel. Uppslagsverk ger mig ångest. Som en stor mur i ett hem – en låsning.

  • Eva Maria

   Nu när du säger det så är det faktiskt lite som en mur. Speciellt med tanke på att innehållet blir gammalt. Böckerna är väldigt tunga också så det är svårt att ta dem med sig till Loppis. Tveksamt om någon vill komma och hämta dem ens…

 5. Hej, jag äger inget uppslagsverk. Däremot har min pappa flera stycken. Han köpte ett gammalt för 1-2 månader. Han ringer till mig nät han behöver Google hjälp.
  Jag saknar däremot inte uppslagsbok i bokform, men…. Jag förstår känslan du har om du ska behålla NE eller inte.

  • Eva Maria

   Så gulligt att din pappa ringer till din “google-tjänst” 🙂 Jag måste erkänna att jag gjorde likadant innan jag hade internet i min mobil… då kunde jag ringa och fråga vänner om saker, typ när går buss 100 nästa gång. Sen hörde jag på deras röster att de tröttnade och jag var nog den sista i världen som skaffade internet i mobilen. Har bara haft det ca 6 månader. Hur klarade jag mig innan?!

 6. Jag hade en enda uppslagsbok som jag använde flitigt i gymnasiet och under universitetsstudierna. Det var praktiskt att kolla upp vissa saker (det var långt innan smartphones…). På jobb har vi NE digitalt som jag tycker är jättepraktiskt. Skaffa en prenumeration där istället om du vill ha tillgång till uppdaterad information och ordböcker. Barnen kan ju ha nytt av den prenumerationen också.
  Själv älskar jag böcker och tycker det ser jättesnyggt ut i bokhyllan med enhetliga band. Men när jag gjorde en väldigt lång flytt så rök många böcker. Nu har jag princip bara böcker som betyder något särskilt eller är relevanta för jobbet. Annars gillar jag bokbytarhyllor och e-böcker när det gäller skönlitteratur 🙂

 7. Har också haft NE, var en gång i tiden så urbota dum att jag köpte dem då jag var studerande – på avbetalning dessutom ( som om man inte hade nog med utgifter då 😉 )… förmodligen ett av mina sämsta köp eftersom information som sagt uppdateras hela tiden och det var en dyr samling. Jag sålde dem i alla fall 2005, lade ut dem billigt på annons och en journalist kom och hämtade dem med lådor och allt ( hade dem i sådana där gamla postbackar eftersom de var så tunga att bära 🙁 ). Hade förvarat dem i förrådet senaste åren så jag var bara så glad att någon ville ha dem.
  Har alltså klarat mig i 10 år nu utan att behövt det en enda gång 😉

  • Eva Maria

   Så skönt att du kunde sälja dem! Jag börjar tänka att det är mitt sämsta köp också!

 8. Christin

  Det där inlägget kunde jag nästan ha skrivit Våndades länge över att skiljas från vårt fina uppslagsverk som dessutom hade kostat massor en gång i tiden men har sen inte saknat det alls. En aning sorgligt men sant.

 9. Vi sitter också på hela NE, fådd upplaga, och den står i hansomintes arbetsrum. Jag drabbas av akut och svårt kli i fingrarna för att skicka eländet ut genom närmaste fönster. Ingen av oss har öppnat ett band. Och det påminner mig om givaren, som jag helst inte tänker på.

  • Eva Maria

   Usch ja, det är så svårt att göra sig av med NE 🙂 Jag väntar på inspirationen och jag skulle verkligen behöva platsen i hyllan! Men jag har fått ett jättebra tips från en läsare vad man kan ha dem till… ska försöka följa tipset och visa här på bloggen! Kram Eva Maria

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Drivs med WordPress & Tema av Anders Norén