Inspiration att rensa ut i ditt hem!

Barnens Trafikklubb – så fin pärm!

Barnens Trafikklubb!

Barnens Trafikklubb!

Jag städade långt in i en garderob och hittade en gammal röd pärm som jag fick när jag var liten. Jag blev väldigt nostalgisk när jag hittade den! Minns hur jag pysslade intensivt med den. Pärmen var till för att man skulle lära sig om trafik. Hur man ska göra när man går över gatan, kliver av en buss, cyklar i mörkret och allt man kan tänka sig som händer i trafiken. Klistermärken med reflexer fanns med så att man kunde klistra fast dem och prova var de syntes bäst.

Hur man cyklar över en bro!

Hur man cyklar över en bro!

Barnens Trafikklubb står det på pärmen och den gavs ut av Nationalföreningen för trafiksäkerhetens främjande (NTF). Jag kan inte hitta att pärmen finns kvar för barn idag men det verkar finnas annat material som används i skolan. Kanske var pärmen samtida med flourtanten som också är försvunnen?

Är det någon av er som känner igen pärmen och har haft en likadan?

Föregående

Snart födelsedag!

Nästa

Föreläsning & Boksignering i Trelleborg!

11 kommentarer

 1. Jag har också haft en sådan. Men min var orange. Det fanns liksom en stadskarta med där man kunde sätta in olika saker så som bilar, cyklar, övergångsställen med mera. Dessa kunde man flytta runt. Dessa kartor leker min son med nuförtiden.

  • Eva Maria

   Det är perfekt att din son kan leka med pärmen! Då kommer den till nytta och han lär sig om trafiken. Jag undrar om det är lika mycket information till barn idag om trafik, själv minns jag att vi pratade mycket om det i skolan. Det är nog mer trafik idag och bilarna går fortare (och tystare med elbilarna!).

 2. Anna

  Åh, nu blev jag nostalgisk, hade också den och pysslade mycket. Var det till den som det följde med singelskivor med Anita och Televinken som också snackade trafik?

  • Eva Maria

   Ja, det stämmer! De skivorna har jag också haft men det verkar som jag rensat ut dem! Det är verkligen hög nostalgi-faktor 🙂 Det står om det på Wikipedia:
   https://sv.wikipedia.org/wiki/Barnens_Trafikklubb
   Klubben fanns från 1969 till 2001, synd att den inte finns kvar. Det statliga stödet togs bort så den fick läggas ner.

 3. O ja! En sådan hade jag och det var jättespännande när det kom ett nytt kuvert i brevlådan. Den finns säkert sparade i någon låda hemma hos föräldrarna. Men det ska vi inte prata så högt om!

 4. Håkan

  Jajamen, jag hade också den röda pärmen och singelskivorna med Anita och Televinken!
  SÅ otroligt bra sätt för barn att lära sig hur trafiken fungerar… det är verkligen beklagligt att dåvarande regeringen inte ville fortsätta stödja denna verksamhet från 2002. Kan inte ha varit många kronor det kostade, med tanke på alla vinster som skapades i form av trafikvett och säkerhet!
  Jag promenerar, cyklar och kör MC idag, och kan säga att de kunskaper som fastnade i min hjärna då, fortfarande sitter kvar. Det är jag stolt över!

  • Eva Maria

   Jag håller med dig! Jag är osäker på hur barn idag lär sig trafik. Nu är det nytt med elbilarna, att lära sig att de kommer så tyst! Jag har själv blivit överraskad några gånger. Men det är ju bra med el såklart, man ska bara vänja sig. Egentligen kunde något privat företag återupplivat pärmen! De kunde vara t ex Volvo eller något försäkringsbolag. I USA är många läromedel sponsrade av privata företag (vilket man i sig kan tycka olika om). Men det har varit fint om pärmen blivit återupplivad!! Jag var scout som liten och där lärde man sig mycket som också sitter i ryggmärgen, inte direkt om trafik men om annat allmännyttigt.

 5. Carina Lunde

  Vill någon sälja en till mig (med innehåll), hör av dig till cinnam54@hotmail.com

  • Eva Maria

   Hej Carina och tack för din fråga! Jag gav mig upp loftet för att leta efter pärmen men hittar den inte!! Det kan vara så att jag har skänkt bort den i den vevan jag hade den framme tyvärr. Men jag hoppas att du har lycka och hittar en till dig! Kram Eva Maria 🙂

 6. lars

  jodå den röda pärmen med den klassiska gatubilden bron mm och några singelskivor
  med Anita o Televinken har jag också kvar .
  Pärmen ligger i en låda med annat sparat från barndomen .Skivorna står längst bak i backen bland mina andra gamla singlar Ep.

  • Eva Maria

   Så roligt att höra! Jag minns att jag tyckte det var så mysigt att pyssla med den pärmen och jag tror att jag lärde mig lite om trafik också! Det är fint att spara några barndomsminnen som man kan ta fram och titta på då och då. Tack för att du läser bloggen och jag önskar dig en fin dag! 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Drivs med WordPress & Tema av Anders Norén