Inspiration att rensa ut i ditt hem!

Liten julafton!

Igår firade vi en liten julafton hemma med min del av släkten. Det blev jättemysigt och jag hade planerat ett julbord med tanken att vi skulle kunna äta upp det mesta. Det är lätt att man plockar på sig en massa tillbehör i affären och sedan blir det mycket som inte äts upp och får slängas. Så jag köpte mindre burkar av allt men ändå blev det massor över! Det är inte många gånger i livet tidigare jag gjort julmat men den här gången tänkte jag prova att göra revben och det gick rätt bra! Jag köpte tjocka revben och sedan frågade jag i två olika butiker hur man på bästa sätt tillagar dem. Jag fick fina tips och sen köpte jag en ny krydda och marinad för att piffa upp dem.

Detta blev julbordet till 9 personer:

 • 2 olika sorters sill
 • Laxskivor med hovmästarsås
 • Kokta ägghalvor med majonäs
 • Skivad julskinka med senap (köpte färdig skinka i skivor i charken)
 • Rödbetssallad
 • En liten skivad julkorv
 • Hemmagjord potatisgratäng (vi är inte så förtjusta i Jansons!)
 • Hemmagjord blomkåls- och broccoligratäng (med ägg, grädde och ost)
 • Min mammas hemmagjorda köttbullar (supergoda!)
 • Stekta prinskorvar
 • Revbenen 🙂
 • Bröd: Kavring, knäckebröd, olivbröd
 • 1 julost
 • 2 olika dessertostar med kex och fikonmarmelad
 • Sallad och tomat
 • Tårta (som min dotter bakade!)
 • Köpt saffranskaka och en chokladask
 • Julmust, julöl, vin och en liten snaps!

Eftersom vi alla brukar hjälpas åt i köket hade jag skrivit ner all mat på en lista så gästerna kunde titta på den och kolla så att vi inte glömde något! Ibland har jag planerat något sen när gästerna gått hem ser jag något stå kvar i kylen. En gång glömde jag servera hela efterrätten. Gästerna tyckte det var kul med listan och en gäst gick in för att pricka av så att allt verkligen kommit fram 🙂

Vad brukar ni servera på ert julbord?

Snart kommer julgästerna!

Snart kommer julgästerna!

Föregående

Signering på Hamrelius i Malmö imorgon!

Nästa

God Jul önskar Rensa ut!

3 kommentarer

 1. Mysigt!

  Har ju själv inget julbord ( gillar inte julmaten ) men känner igen det där med att glömma servera en rätt – i mitt fall var det salladsskålen som blev kvar i kylen en gång när vi var med på matstafett… vet dock inte om gästerna ens märkte det, hehe.. så kan det gå när man stressar från hus till hus o. fastnar i roliga samtal runt bordet 🙂

 2. Sara

  På min sida finns det såväl allätare som vegetarianer och veganer. Vi brukar ha knytkalas och julbordet blir olika varje år samtidigt som vi har återkommande favoriter. Maten som blir över delas upp och sedan behöver ingen laga mat de närmaste dagarna, vilket känns skönt och frigör tid 🙂

 3. Vi äter nog ett ganska traditionellt julbord (mycket finskt tex. morotslåda,karelska piroger och köttgryta mm) hos mina föräldrar. Det bästa är att det räcker till dagarna efter också. Jag försöker äta mindre griskött och mer grönt. Funkar med lax,sallad och janssons. Något år gjorde jag också en jansson med skinka och potatis istället. Min jansson ska inte smaka för mycket fisk 😉 sån är jag hö höö Julkram *piah*

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Drivs med WordPress & Tema av Anders Norén