Inspiration att rensa ut i ditt hem!

Min första bärnsten!

Letar efter min första bärnsten!

Letar efter min första bärnsten!

Idag har jag haft en underbar dag på Måkläppen, naturreservatet utanför Falsterbo. Jag blev medbjuden av min väninna att gå ut och leta bärnsten. Jag har aldrig tidigare lyckats hitta någon bärnsten men idag blev det premiär! Måkläppen har bara öppet november, december och januari – så det var sista chansen idag! Övriga månader häckar här fåglar som vill vara i fred.

Solen sken och jag fick låna vadarstövlar som nådde ända upp till armhålorna. Jag blev också utrustad med kratta och håv. I ryggsäcken låg en termos med varm choklad och ostsmörgåsar. Det blåste en hel del, om ni undrar varför jag har skidglasögon på mig 🙂

Jag fick lära mig massor med tips för att hitta bärnstenar:

 • Leta i “röror” där det ligger ilandspolade snäckor, brädbitar och annat som kan ha flutit på ytan. Där kan bärnstenar ha fastnat och åkt med in på land.
 • Större chans när det är kallt väder – då flyter bärnstenarna bättre! Det har att göra med densiteten i vattnet, eller något med saltet i havet och bärnstenens förmåga att flyta.
 • Bra att gå på havsbottnar där vattnet är tillfälligt borta (se bilden!)
 • Var först på plats på morgonen innan andra hinner före!
Mina fynd från idag!

Mina fynd från idag!

Föregående

Rensa Ut hälsar marknadsassistenten Välkommen!

Nästa

Hurra – jag har vunnit!

6 kommentarer

 1. Men vad spännande.

  • Eva Maria

   Det var verkligen spännande och en underbar naturupplevelse. Jag har varit där två gånger tidigare men då har jag bara promenerat och inte letat bärnsten. Det tar ca 4-5 timmar att gå runt hela Måkläppen. Och eftersom vattnet flyttar sig hela tiden vet man aldrig hur det kommer att se ut! Kommer man tidigt på dagen brukar man se 100-tals sälar som ligger och vilar på stranden! Kram Eva Maria

 2. Wow vad häftigt! Nu blir jag riktigt sugen på att leta bärnsten.
  När jag bara tittade snabbt på första bilden undrade jag varför ni hade med en dammsugare ut på stranden… 😉

  • Eva Maria

   Hihi! Ja, det ser ut som jag dammsuger! Och i de kläderna med vadarstövlar och tjocka vattentäta gummihandskar och skidglasögon kändes det som om vi skulle gå in i ett kärnkraftverk. Idag har jag träningsvärk för man gick och böjde nacken o ryggen hela tiden när man letade i sanden och i tången. Så det var lite träning också! Vi var ute i 4 timmar så när jag kom hem var jag rätt mör, men det var skönt. Bra att få dagsljus och en lång promenad också! Kram Eva Maria

 3. Beatrice

  Åh vad häftigt! Det hade varit kul att testa. Tänker du göra något speciellt med stenarna? Skulle varit snyggt att fatta in dem i silvertråd som ett halshänge 🙂 Du som gillar att pyssla, hitta på något 🙂 Om du faktiskt gör något så kan du väl visa oss vad det blev. Ingen press, nej då 😉

  • Eva Maria

   Jag har funderat på att göra ett smycke, kanske en liten ring eller ett halsband. Eftersom det finns mycket bärnsten häromkring så finns det faktiskt ett bärnstensmuseum! http://www.brost.se/swe/info/info.html
   Där kan man lämna in sina stenar och få dem gjorda till ett smycke. Man kan även sälja sina hittade bärnstenar till dem!! Kram Eva Maria

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Drivs med WordPress & Tema av Anders Norén