När min pappa var ung hade han som extraknäck att hjälpa folk att flytta. Han köpte en lastbil och började först hjälpa vänner och bekanta, men ryktet spred sig och helt plötsligt hade han en liten flyttfirma på kvällar och helger. Han hade massor med berättelser från sina äventyr med flyttar och den ena flytten var inte den andra lik. Vissa kunder var väl förberedda och det var bara att lasta in kartongerna i lastbilen medan andra satt i morgonrocken och drack kaffe utan att ens ha packat så mycket som sina tandborstar.

Nu lever inte min pappa längre men jag minns flera av historierna. Den konstigaste var när han hjälpte en gammal dam och hennes orm att flytta. Min pappa blev inte kompis med ormen och kände ett obehag att ha den krypande omkring bland kartongerna. Men inte vara rädd sa damen, han är såå tam! När de kommit iväg och kört några mil kom min pappa att tänka på ormen igen, var hade den tagit vägen egentligen? Han frågade damen och då lyfte hon på sin hatt och där låg ormen ihopringlad som en kanelbulle – Åh, han älskar att ligga här i värmen! Min pappa var nära att köra av vägen men även den flytten slutade lyckligt och damen och ormen kom på plats i sitt nya hem.

Man flyttar av olika anledningar och förhoppningsvis är det oftast självvalt men inte alltid. Jag räknade efter hur många adresser jag har bott på och kom fram till 18. Det låter rätt så mycket men det blev många adresser under studietiden – jag bodde i både andra- och tredjehand och ibland inneboende med egen hylla i kylskåpet. De senaste gångerna jag har flyttat har jag försökt rensa extra bland sakerna för att slippa barlast. Men det är ändå ett mysterium när man står där med ”det där sista” som brukar bli ett flyttlass i sig! Sen är det en massa administration med att flytta – adressen ska ändras, elen ska läsas av, hemförsäkringen ska fixas och en massa stort och smått att komma ihåg.

Igång med flytt - Mattias Ejbe på Moveria!

Igång med flytt – Mattias Ejbe på Moveria!

En person som har fördjupat sig i det här med att flytta är Mattias Ejbe som skapat sajten Moveria. Sajten innehåller information och tips till dig som flyttar. När Mattias hade flyttat ett par gånger kände han att det saknades ett stöd för personer som befinner sig mitt uppe i en flytt. Han började skissa på en sajt med stödfunktioner och resultatet blev Moveria som idag finns i flera länder i Europa. Det är gratis att använda sajten och där hittar du alltifrån checklistor för olika typer av flyttar till mallar på samboavtal och hur man hittar en bra flyttfirma. Men vill du lyxa till det och ha det lite Premium när du flyttar kan du via sajten boka en privat Flyttkoordinator! I Like! Då får du en person som hjälper dig att planera flytten och håller dig i handen ett telefonsamtal bort tills du är färdigflyttad. Riktigt bra idé tycker jag. Nästan så att man blir sugen på att flytta…

Kram Eva Maria!