Naturskyddsföreningen har skrivit en lathund på nätet om hur papper, snöre och annat kan återvinnas. Själv har jag alltid varit osäker på om paketpappret ska sorteras som kartong eller tidningspapper. Nu fick jag svar!

Så här sorterar du det lite klurigare skräpet från julfirandet:

Julklappspappret – omslagspapper och wellpapp från paketen ska läggas i behållaren för pappersförpackningar, alltså inte i tidningsinsamlingen. Ta bort alla snören från papperet eftersom det stör återvinningen. Spara gärna det papper som kan återanvändas till nästa jul.

Julsnöret – lägg i soppåsen. Då kan de kan bli fjärrvärme och el. Det kanske inte är növändigt att slänga alla snören – julsnören går ofta att använda igen.

Frigoliten – återvinn genom att lägga i behållare för plastförpackningar.

Ljusslingan – lämna smålampor från luciakransen, julgransljus, ljusslingor, elljusstakar som smått el-avfall på återvinningscentralen. De innehåller ämnen som inte är så mysiga när de läcker ut i naturen.

Värmeljus – sedan mars 2015 ska varje kommun besluta om hur koppen från värmeljus ska hanteras. Kolla med kommunen eller med återvinningscentralen där du bor vad som gäller hos er. I de flesta kommuner ska både koppar och vekeshållare lämnas i behållaren för metallskrot på återvinningscentralen.

Nu finns det även Svanen-märkta värmeljus i handeln. Ljusen tillverkas av stearin och behållarna som är av glas återanvänds när ljuset brunnit ut.

Julgranen – lämnar du in på närmaste återvinningscentral eller i grovsoprummet. På sina håll ordnas även insamlingsställen.