Min väninna Eva har startat projektet ”Fem skräp om dagen”. Varje dag har hon som mål att plocka upp fem skräp och kasta i närmaste papperskorg, men oftast blir det fler än fem. Eva bor i Höör och pendlar till sitt arbete i Malmö. Tidigare i år började hon reflektera över hur skräpigt det var på många ställen längs hennes pendlingsväg. Först promenerar hon till tåget i Höör, åker tåg och sedan cyklar hon från stationen i Malmö till sin arbetsplats. Hon startade Facebook-sidan ”Fem skräp om dagen” och nästan varje dag lägger hon upp en bild på stället och skräpet hon plockat upp. När hon plockar skräp kommer hon i kontakt med andra som liksom hon vill att det ska bli renare i samhället. Det smittar av sig och fler börjar plocka skräp. Jag är imponerad – hon är en miljöhjälte!

Eva har startat “Fem skräp om dagen”

Eva har funderat mycket på orsakerna till varför vårt samhälle har blivit så skräpigt och ser att det krävs en beteendeförändring. Hon kontaktar kommuner, företag och individer för att nå ut till många i den här frågan. Men hon är inte ensam, det är många som observerat att det har blivit skräpigare. Nyligen har Sydnytt haft inslag om skräpet i Malmö och fler gör som Eva och hjälper till att plocka skräp. Alla vill egentligen ha rent omkring sig men ibland hinner kommunernas städpatruller inte med alla områden och då är det viktigt att vi alla hjälps åt och tar ansvar för att hålla rent.

Evas tips för en renare omgivning:

  • Ha en extra påse och en trädgårdshandske i fickan och plocka upp några skräp som du ser
  • Prata med dina barn och gör det till en rolig grej att plocka skräp
  • Planera en skräp-plockar-dag med dina grannar
På söndag den 28 april och lördag 18 maj ordnar Eva en skräp-plockar-dag i Höör!

Gilla gärna sidan ”Fem skräp om dagen” på Facebook och följ Evas arbete för en renare omgivning!

Eva och jag känner varandra genom att vi gick en starta-eget-kurs tillsammans för några år sedan. Hon har också varit min yoga-lärare och medverkat i min bok med en intervju om hur det gick till när hon sålde alla sina saker och reste till Indien för att studera yoga. Men det är en annan historia 🙂