Inspiration att rensa ut i ditt hem!

Coronarensar -ett nytt ord?

Svenska Dagbladet fredag 17 april 2020

Jag fastnade för ett litet reportage i Svenska Dagbladet i fredags – ”Hårt tryck på tippen när folk coronarensar”. Ett nytt ord verkar det som. Det står att under karantän och hemmajobb så passar vi på att rensa som aldrig förr. Återvinningscentraler och soptippar är invaderade av personer som rensat ut. Det är toppen men det har blivit trångt på centralerna så alla uppmanas att hålla avstånd så att viruset inte sprids mellan personerna och på vissa ställen har man ökat öppettiderna. Även hushållsavfallet har ökat, troligtvis för att vi är mer hemma och lagar mat. Detta till glädje för råttorna berättar Anticimex i Stockholm. (Scary!)

Rensar du mer hemma just nu? Jag kan nog säga att jag städar mer, rensar gör jag för det mesta så det är nog ingen skillnad. Men vi äter mer hemma och jag märker att vi har mer avfall och återvinning som kartong, glas, plast och metall. Sen tröstäter jag nog lite för att det känns så dystert med allt just nu… typ kvarg med olika smaker och choklad. Och kex med ost och fikonmarmelad framför TV-n, just nu ser jag avsnitten av Vem bor här?, och då måste man ha något tilltugg. Men nu har jag köpt Keso som ersättning för småätandet… känns dock inte lika lockande…!

Föregående

Vecka 16: En kreativ hörna

Nästa

Döstädning – ingen sorglig historia

7 kommentarer

  1. Jag och min pojkvän hade börjat rensa och städa förråd redan innan corona och åkte ut på återvinningsstationen en kväll i början av “coronakrisen”. Då var det hur lugnt som helst. Nu har rensningen stannat av lite, dels pga tidsbrist och dels för att den tänkta sammanflytten är några månader framåt. Det vi har grubblat lite över är hur vi ska göra med saker som vi tänkte skänka till loppis. En del verksamheter tar inte emot just nu. Misstänker att de är översköljda med saker men få kunder. Å andra sidan har vi hittat andra sätt att avyttra flera av dessa sakerna. T.ex. genom att skänka bort serietidningar och sportprylar till barnfamiljer i vår närhet.

    Men ja – jisses vad avfallet till återvinningen av förpackningar har ökat! Det är en helt annan matkonsumtion nu när man har mer tid att laga mer ordentlig mat.

    • Eva Maria

      Det låter som det bästa alternativet just nu att skänka till personer man känner. Jag har också funderat på just den här frågan och jag har läst en del om Erikshjälpen där jag brukar lämna saker. De har öppet både för kunder och inlämning men jag undrar hur balansen blir. Vi var och lämnade några saker på Erikshjälpen i Malmö för två veckor sedan, där kör man till baksidan och lämnar sakerna så det är i princip utomhus. Det kändes ok för oss men jag undrar över de som arbetar där, det måste vara tufft nu. De skriver ofta om att de behöver volontärer nu eftersom de som är över 70 år ska stanna hemma. Så roligt att ni planerar att flytta tillsammans!

  2. Hej Eva Maria!
    Ja, det kommer onekligen både bra och dåliga konsekvenser av det som nu sker. Fortfarande så overkligt. Precis som dig så rensar jag både nu och i vanliga fall och har också tröstätit en del under den här tiden. Vi har börjat handla matvaror på nätet och hämtar upp med bilen utanför butik vilket är nytt för oss. Har även använt mig av IKEAs Click and Collect. Bra lösningar en tid som denna. I övrigt så ska vi odla lite mer i år har vi bestämt. Har köpt fröer(morot, sockerärtor, paprika, gurka) och det ska även köpas tomatplantor framöver. Ett litet växthus på altanen i sommar nu när vi ändå kommer att tillbringa mycket tid hemma.
    Kram på Dig!

    • Eva Maria

      Det låter som en smart idé med Click and Collect! Det visste jag inte att Ikea hade. Vi har också tänkt så att vi ska pyssla lite mer hemma i sommar, vi köpte tomatplantor och myntaplantor (kanske kan det bli en tomatsoppa?). Jag hade gärna försökt odla potatis också. Det är så gott med egna färska potatisar och man kan använda det till så mycket. Det är fint med något att se fram emot nu. Kram till dig också!

      • Prova på att odla potatis! Vi har gjort det några somrar och det har varit enkelt att få flera omgångar potatis. Vi ska i år prova att trycka ner några sättpotatis i en matjordshög som blivit över. Får se hur det funkar. Är ju full beläggning i växthuset redan och jag har precis rensat bort våra stora krukor på altanen som vi odlat i tidigare, men de hade helt enkelt gjort sitt och jag har inte lust att köpa nytt. Dessutom har vi några betongkrukor som ska ut på altanen istället, men de är för små för potatisodling tror jag så jordhögen får allt duga;) Lycka till med odlandet!

        • Eva Maria

          Tack så mycket för inspirationen 🙂 Det låter jättefint med ert växthus!!

          • Hehe:) Växthuset är ett enkelt i plast från Jem & Fix som placeras i en pall med krage. Men vi kanske avancerar till något bättre nästa år om vi lyckas få fram lite skörd;).
            Kram på Dig!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Drivs med WordPress & Tema av Anders Norén