Innan jul tillbringade jag en lång stund i en bokhandel eftersom jag väntade på ett möte som blivit försenat. Jag hade ingen tanke på att handla något men den här lilla boken med sitt stora innehåll ville berätta något för mig.

Shunmyo Masuno som skrivit boken är en man med många strängar på sin lyra. Han är överstepräst vid ett zenbuddhistiskt tempel i Japan och professor i miljödesign. Han föreläser vid flera universitet och är även verksam som designer av zenträdgårdar. Och ändå hinner han skriva böcker! Misstänker att han går upp tidigt på morgnarna – det står att man gör det som munk i ett kloster.

Den fullständiga titeln på boken är Konsten att leva enkelt – Zenmästarens 100 övningar för ett lugnare och lyckligare liv. Det är inte övningar i vanlig bemärkelse, som att göra armhävningar varje dag, utan mer 100 frön till tankar som planterar sig i bakhuvudet och får gro. Texterna är korta och kärnfulla, ibland lite kluriga att tyda vilket gör att de leder till en stunds filosoferande. Min idé från början var att läsa en text om dagen men jag tyckte att den var så spännande så jag läste några åt gången, men jag kände ett behov av att stanna upp och tänka till mellan varje text.

De hundra övningarna är uppdelade i tre delar:

  • 30 sätt att stärka ditt närvarande jag
  • 30 sätt att ingjuta mod och tillförsikt i livet
  • 20 sätt att bli mindre vilsen och orolig
  • 20 sätt att göra varje dag till den bästa

Jag har tidigare inte haft någon kunskap om zen men i den här boken beskrivs många begrepp och vad de innebär. Det är spännande och jag hade önskat att det i boken kunde ha funnits en lista på att ord och förklaringar som tas upp i varje övning. Men vill man så kan man göra en egen lista av dem. Boken passar att läsa för den som är stressad men ändå vill läsa något litet varje dag. Tonen i boken är ödmjuk och man känner sig omhändertagen när man läser den. Budskapet som jag får med mig är att våga stanna upp och ta vara på de små saker vi tar för givet och att se dem i ett sammanhang. Det är så lätt att mitt i all stress och framfart tappa bort det värdefulla vi redan har. Jag kommer att låta boken ligga kvar på mitt skrivbord och börja dagen med en slumpmässigt vald text varje dag! Idag blev det nummer 38: Trakta inte efter det du saknar – Var nöjd här och nu.