En av de sista varma sommardagarna passade jag och min son på att tvätta köksstolarna. De var rätt så smutsiga och inpyrda där under dynorna! Ibland rusar vardagen förbi så snabbt att man inte hinner med allt det lilla. Förr tror jag att man hade dagar för storstädning där man gick igenom precis hela hemmet – tvättade gardiner, dammade lister, piskade mattor. Undras om hemmen i snitt var renare förr? Säkert var det färre plastmaterial och partiklar i luften i alla fall.

Våra köksstolar är av ek så jag var osäker på vad vi skulle tvätta dem med men vi blandade lite grön såpa med vatten i en sprayflaska. Så sprayade vi på blandningen på smutsen och det fick stå och verka en stund. Sen använde vi flaskborstar för att komma åt mellan spjälorna. Jag hade nyligen köpt fina borstar som skulle vara miljövänligt tillverkade och de kom till användning nu (obs, ingen reklam, jag bara tycker om dem!). Till sist spolade vi av stolarna med trädgårdsslangen, inte med så mycket vatten, bara lite lätt. Dynorna är tillverkade av fårskinn så de körde jag i maskin på ullprogram med ulltvättmedel och de blev som nya! Så det kändes fräscht att få rena stolar till köket! Egentligen ska de oljas också så det ska vi göra under hösten, men jag ska undersöka vilken olja som kan vara bra. Vi har haft dessa stolar i flera år och är mycket nöjda med dem. De är sköna att sitta på och kvaliteten är bra. Fint med möbler som håller i längden.

Fy, så smutsigt!
Grön såpa blandat med vatten.
Fina flaskborstar!
Det blev härligt rent!
Alla fyra stolar tvättade.
Dynorna på ullprogram med ulltvättmedel.
Som nya!