Inspiration att rensa ut i ditt hem!

Liten uppgift 2 – Laga några kläder

Denna veckan hade jag planerat att jag skulle laga några kläder som gått sönder. De har legat och väntat länge på lagning! Och det som var en fördel var att alla fyra plaggen kunde bli lagade för hand. Jag gillar att sy på symaskinen men ibland är det avstressande att sitta och sy med nål och tråd. Jag tänker att förr i världen så var detta en omfattande sysselsättning för framför allt kvinnorna i hemmen, dels att laga trasiga kläder men även att sy nya kläder när det behövdes. Det fanns kanske inte alltid en affär som sålde kläder eller så var de för dyra. Nu känns det som att det ofta är billigare att köpa färdigsydda kläder än att sy själv. Ska man räkna in kostnaden för tyg och tillbehör och sedan om man tycker det är värt arbetet att sy själv så tror jag att de flesta väljer att köpa färdigsytt. Vilket för mig in på frågan om hur kläder egentligen kan vara så billiga… men det är en annan diskussion!

Detta låg och väntade på lagning:

 • Ett par pyjamasbyxor
  De var tyvärr slarvigt sydda så de gick sönder i en söm direkt men var lätta att laga.
 • En knapp som lossnat i en kofta
  Otroligt nog hade jag en extra knapp som jag sparat sedan jag köpte koftan! Det är inte alltid jag sparar knappar men den här var så speciell så den hade jag sparat.
 • En knapp-ögla på en klänning
  Denna var lurigare, tveksam till att den kommer att hålla jättelänge men jag får helt enkelt ta det lugnt med knappen!
 • En knapp som lossnat i en kjol
  Denna kjolen köpte jag i slutet av förra sommaren, det är märket Boomerang så den var rätt så dyr. Jag har använt den cirka 10 gånger och nu trillade knappen av! Det var ju inte så bra sytt från början då.

När det är svårare saker att laga som till exempel byta blixtlås eller laga jackor som har gått sönder på utsidan, så brukar jag lämna in kläderna till en sömmerska här i Höllviken. Hon är så otroligt duktig! Hennes ateljé är så mysig och jag har pratat med flera som brukar lämna in till henne. (Hennes ateljé heter Syateljé Zanne.)

Det är en sådan tillfredsställelse att laga något som gått sönder! Tänk att man skjuter upp små saker länge och sedan tar det bara några minuter att fixa. Faktiskt så passade jag också denna veckan på att lämna in min dotters cykel på reparation. Här i Höllviken finns även en perfekt cykelverkstad (jag är stammis där!) och oftast blir cykeln lagad inom en eller två dagar.

Föregående

Glad Midsommar och en enkel potatissallad!

Nästa

DIY – söta block av återvunna kuvert

2 kommentarer

 1. Skönt att ta tag i de där små uppgifterna också. Jag har flera som behöver bockas av men skjuter upp hela tiden. Känns ju som om de små uppgifterna skulle vara mer enkla att genomföra men inte för mig tydligen:). Blir till en undermedveten stress också när de blir fler och fler.
  Önskar dig en fortsatt fin dag! Här har det kommit regn och är mulet så idag ska jag avsätta en stund till avslappning med tända ljus.
  Kram, Tina

  • Eva Maria

   Det är så lurigt det här med att skjuta upp saker! Jag såg ett program om det för länge sedan, fenomenet som kallas “prokrastinering”. Det jag minns var att i det ögonblicket man bestämmer sig för att skjuta upp en uppgift så får man en slags belöning i hjärnan, typ “Så skönt, jag slipper göra det nu!”. Jag känner igen mig i det… häromdagen skulle vi rensa ogräs men bestämde oss för att skjuta upp det… men vi fick ju göra det nästa dag. Vissa uppgifter, även om de är små, får man verkligen tvinga sig till att göra! Men sedan när de är klara så känns det väldigt bra 🙂
   Det började precis regna här också! Skönt faktiskt, och mycket fint för trädgården som är så törstig nu. En stund med avslappning låter så härligt!
   Tack för påhälsningen och hoppas din dag blir lugn och rofylld!
   Kram Eva Maria

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Drivs med WordPress & Tema av Anders Norén