Inspiration att rensa ut i ditt hem!

Susanne på Rofylld Vardag förenklar livet med ordning och reda

Förra sommaren läste jag Journalistik del 2 på Folkuniversitetet. En av mina uppgifter var att skriva ett porträtt av någon som jag inte tidigare kände men var nyfiken på. Så jag tog kontakt med Susanne Neubert som är certifierad KonMari-konsult och som är i färd med att starta upp sitt företag Rofylld Vardag. Vi hade ett mycket trevligt möte i hennes fina trädgård och det var så spännande att höra hennes berättelse!

Susanne förenklar livet med ordning och reda

Susanne bestämde sig för att skapa ordning hemma för att frigöra tid. Efter att ha följt Marie Kondos metod reste hon till London för att utbilda sig till KonMari-konsult. Susanne är en av några få i Sverige som läst utbildningen och har nu startat eget företag för att hjälpa andra.

Marie Kondo och Susanne Neubert i London 2018
Bild lånad av Susanne, Rofylld Vardag

Det är en strålande sommardag och Susanne Neubert visar vägen genom sin lummiga trädgård med välskötta träd, buskar och färgglada blommor. Susannes hem är en oas i den äldre delen av Åkarp och här bor hon sedan 24 år tillbaka. Det har blivit en del renoveringar under åren och nu senast kompletterades huset med solpaneler på taket. Under en pergola med slingrande vinrankor och blåregn dukar Susanne fram te och kakor. Strimmor av ljus dansar på bordet och det är som att sitta i en trädgård vid Medelhavet.

Susanne arbetar som förskolelärare i grannkommunen Lomma. Hon älskar barn och har alltid trivts bra på sitt arbete sedan hon tog sin examen 1995. Men under en period upplevde Susanne att tillvaron blev alltmer stressfylld. Hon kom hem sent från arbetet på vardagarna och helgerna gick åt till att städa och återställa hemmet. Istället för att kunna göra roliga saker på helgen kände Susanne att hon var tvungen att komma ikapp med hushållet. Hon saknade att kunna vara spontan, läsa och pyssla i trädgården. Familjen hade många saker och hon började fundera på om det skulle bli lättare om hon rensade ut. Efter att ha börjat rensa i flera omgångar utan framgång kom hon över boken “Konsten att städa” av den japanska organisationskonsulten Marie Kondo.
–Äntligen hittade jag en metod som passar mig, säger Susanne och skrattar. Tidigare hade jag inte någon struktur för att organisera men med KonMari-metoden där man tar en kategori i taget och slutför den så gick det mycket lättare. Den första kategorin är alltid kläder och den andra är böcker, fortsätter Susanne.

Vardagen förändrades när var sak fick sin egen plats, något hon var van vid från sitt arbete som förskolelärare. En hållbarhet med balans mellan arbete och fritid infann sig. Med nya rutiner för tvätt och städ hann hon med mer i veckorna. Hon skapade scheman för städuppgifterna – till exempel dammsugning på onsdagar, städa toaletterna på torsdagar och alltid se till att disken var färdig innan läggdags.
–Det blir en bättre start på dagen att komma upp till ett rent kök, menar Susanne. Helgerna frigjordes och hon kunde hitta på roliga upplevelser istället för att vara hemma och städa. Denna upptäckt påverkade henne starkt och 2018 tog hon mod till sig och reste till London för att deltaga i ett seminarium med Marie Kondo. Det blev en dubbel utmaning eftersom hon inte var van vid att resa själv och hon visste inte vad hon skulle förvänta sig. Men de tre dagarna i London med över 100 personer från 30 olika länder tände en gnista i Susanne och när hon kom hem bestämde hon sig för att utbilda sig till certifierad KonMari-konsult.

Kravet för att komma med på seminariet var att ha gjort sitt eget hem enligt KonMari-metoden och redovisa det, vilket Susanne redan gjort. Utbildningen till konsult innebar att praktisera sina kunskaper i andra hem i minst femtio timmar. I de timmarna ingick att i ett av hemmen skulle alla kategorierna gås igenom utifrån metoden. Efter varje avslutad kategori lämnade Susanne in en rapport och fick feedback. I utbildningen ingick även ett skriftligt prov och en intervju innan hon fick sin certifiering.

På frågan om Susanne ser sig som en minimalist så svarar hon nej, egentligen inte. Hon vill hellre referera till Marie Kondos begrepp ”lagompunkt”. Lagompunkten kan vara olika för olika personer beroende på intressen. Om någon har ett stort intresse för böcker kan tvåhundra stycken vara lagom för den personen. Marie Kondo förespråkar att vända på det – istället för att fokusera på det som ska rensas ut, är det lättare att fokusera på det som vi vill behålla. När du håller saken i din hand ska den gnistra av glädje – Spark Joy, är det motto som Marie Kondo använder.

Vissa kategorier är svårare att gå igenom än andra, berättar Susanne, som arvegods, fotografier och presenter. Hennes råd är att spara dessa till sist för att inte fastna. Efter hand så lär man sig och det blir lättare organisera. Vad gäller presenter tycker hon inte att vi ska vara så sentimentala. Hon menar att en present har syftet att göra någon glad, och när det är uppfyllt behöver man inte behålla den för alltid. Men hon är noga med att sälja eller skänka de saker hon rensar ut. Att kasta saker i soporna tycker hon känns väldigt fel. Susanne känner att nu när hon kommit en bit i livet har hon lärt sig att det inte är sakerna som räknas utan upplevelserna. Hon njuter av det hon har och köper sällan något nytt.

Idag är Susanne i färd med att starta upp sitt eget företag, Rofylld Vardag, där hon hjälper andra att skapa ordning. Hon coachar sina klienter att gå igenom sina ägodelar men stressar inte fram några beslut.
– Att rensa ut är en process och en egen resa som ingen annan kan påverka. Vi befinner oss i olika faser i livet och det måste man respektera. Att gå igenom någons hem kan vara känsligt och klienten får själv styra över vilka områden vi ska gå igenom. Jag har tystnadsplikt och det uppstår ett förtroende mellan mig och klienten. Jag vill sprida kunskapen och det är härligt att kunna hjälpa andra och se resultatet, berättar Susanne.

På väg ut från trädgården visar Susanne ytterligare några sittplatser där det bjuder in till att bara sitta och koppla av. Precis så det ska kännas när man kommer hem efter en lång dag.

Om Susanne:
Namn: Susanne Neubert
Ålder: Fyllde 50 år i fjol och firade det med en resa till New York
Yrke: Certifierad KonMari-konsult och förskolelärare
Bor: I Åkarp mellan Malmö och Lund
Familj: Man och två vuxna döttrar
Brinner för: Skapa ordning och reda, rutiner i vardagen och trädgård
Aktuell med: Har startat företaget Rofylld Vardag där hon hjälper klienter att skapa ordning

Marie Kondo
Marie Kondo är en organisationskonsult från Japan som blivit känd främst genom sin första bok Konsten att städa. Hon har skapat en egen metod, KonMari-metoden, där hon går igenom hemmet kategori för kategori och hon börjar alltid med kläder och sen kommer böcker. Istället för att rensa ut bestämmer Marie Kondo vilka saker hon vill behålla. Spark Joy är hennes motto – om  saken ”gnistrar av glädje” så behåller hon den. När en sak har tjänat färdigt sitt syfte tackar hon den och gör sig av med den. Varje kväll städar hon sin handväska och säger tack för att den hjälpt henne under dagen.

Vill ni läsa mer om Susanne besök henne på Rofylld Vardag!

Byline: Eva Maria Karlander

Föregående

28 maj – Internationella mensdagen

Nästa

Nyheter om Rensa ut & Lev lättare!

2 kommentarer

  1. Tack för att vi fick ta del av din berättelse om Susanne och hennes företag. Har också själv använt mig av KonMari- metoden och tycker att det vid tillfället var till mycket god hjälp. Att samla ihop allt från samma kategori ger onekligen ett ‘wake up call’. När jag samlade ihop alla kläder insåg jag med förskräckelse att jag trots flera tidigare rensningar fortfarande hade väldigt mycket kvar av den varan:).
    Kram på Dig & en fortsatt fin dag!

    • Eva Maria

      Hej Tina! Tack för att du läste berättelsen! 🙂 Jag tycker att det var spännande att höra om hennes process, den liknade min egen i just det här att vardagen blir enklare när man har färre saker omkring sig. Det är till väldigt stor hjälp att kategorisera alla saker. Speciellt när vissa kategorier är spridda i olika rum i hemmet! Ett tag hade jag böcker lite varstans och när jag samlade alla i en stor hög (eller mer ett berg) så fick jag en chock. Kände att jag kunde öppna ett bibliotek eller börja köra bokbuss. Och absolut är kläder en sådan kategori för mig också! Jag har ett stort projekt framför mig med att gå igenom vinterkläderna… Den boken som startade mitt intresse för att rensa ut var Rensa i röran med Feng Shui, av Karen Kingston. Feng Shui och att rensa ut var helt nytt för mig när jag fick den boken och jag blev så motiverad. Kramar och önskar dig en härlig sommardag!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Drivs med WordPress & Tema av Anders Norén