Inspiration att rensa ut i ditt hem!

Singles´ Day 11/11 – ännu en påhittad målgrupp

Jag pratade med min mamma i telefonen och vi berättade vad vi gjort de senaste dagarna.

– Ja, sen igår kväll var jag in till stan på den här Singles´ day, säger min mamma i förbifarten. Fast det är inte förrän på torsdag men nu är det hela veckan. Jag köpte så fina gardiner så. Jag har ju redan gardiner men de var så billiga så.

-Ursäkta, men vad sa du? Vad är det?

-Ja, det är ju som Black Friday fast det heter Happy Singles´ day.

-Okej… vadå, är det bara för singlar? Är det bara singlar som får shoppa eller är det någon form av dating-grej?

-Huhuhu! Nej, inte alls!! Du tror väl inte jag skulle åkt på det inte?! Jag hör hur min mamma kuttrar i luren över idén.

Jag har varit lyckligt ovetande om att denna speciella dag existerade. Men alltså. Ännu en dag som vi ska delas in en påhittad målgrupp bara för att känna oss lockade/lurade att shoppa ännu fler saker som vi inte behöver. Jag hade svårt att somna igår så irriterad var jag. Förlåt att jag verkar negativ här, men hela budskapet är så knäppt. När jag googlar så är det budskap om att singlar ”ska trösta sig med shopping”, ”gå in på vår shop så säger det kanske klick” och ”du vet väl att datumet 11/11 symboliserar singellivet?”. Det måste vara botten av marknadsföring.

Det som framkommer i marknadsföringen är också att ”du behöver inte vara singel för att shoppa idag”. Sådan tur att de är tydliga med det, då behöver man inte göra slut för en kväll för att komma över de lockande erbjudandena.

Det har säkert varit intressanta diskussioner kring bordet när den idén kläcktes:

-Vi måste ha krismöte, försäljningen har nått bottensiffror, vi måste komma på ett nytt grepp. Vad sägs om en ny dag när vi hittar på att alla måste shoppa? Typ något med kärlek och hjärtan så att alla blir glada och öppnar sin plånbok?

-Du menar Alla hjärtans dag? Den finns ju redan.

-Jaha… men en dag där alla köper kanelbullar då? Så kan alla tröstäta.

-Neej… den finns nog redan. Men vad säger ni om en dag precis efter alla har fått sin lön? Typ en mörk fredag på hösten när alla är JÄTTEDEPPIGA!!

-Du menar typ som Black Friday eller vadå? Men den finns ju redan. Nej, vi måste tänka utanför boxen här, tänka nytt! Vi grips av panik annars.

-Okej, lugna dig … men vem behöver tröstshoppa som allra mest? Det måste finnas en målgrupp vi missar här.

-Vad säger ni om något med pensionärer? Kan inte det vara en deppig målgrupp?

-Hm, nej, de har nog inga pengar att handla för. Målgruppen vi letar efter måste ha KÖPKRAFT. Eller åtminstone veta hur man tar ett sms-lån.

-Kanske alla olyckliga singlar som ligger hemma och gråter…? Min grannes kille gjorde precis slut och hon är megadeppig. Hon skulle verkligen behöva shoppa för att komma på fötter igen.

-Jamen, det är SÅ GENIALT! Detta är Nobelpriset nästa, vänta bara ska ni få se!

Hade jag hittat på en dag skulle den heta Betala av på ditt lån-dagen, så slipper du bo på någons soffa när du blir singel.

När jag fördjupar mig i detta fenomen så visar det sig att det är en dag som grundats i Kina runt 1990. Det finns flera ursprung men den mest kända är att fyra unga män (alla singlar) ville skapa en dag för att bryta tristessen med att vara singlar och istället se det som något att vara stolt över. Så den 11/11 varje år skulle de planera något roligt att göra den dagen för att fira att de var singlar. De fyra unga männen läste vid ett universitet i Kina och därifrån spred det sig sedan ut i världen. Från början hade denna dagen ingenting alls att göra med shopping. Under senare år har denna dag ”kidnappats” av shoppingen och är i vissa länder den dagen online-shoppingen säljer som mest, till och med mer än på Black Friday.

Källa: Wikipedia

Vad tycker ni om alla dessa påhittade köp-dagar och målgrupper?

Föregående

En fin tur till Oslo!

Nästa

Lura din inre perfektionist

6 kommentarer

 1. Så himla mysigt med Oslo och superfräscha nya biblioteket(älskar modern arkitektur) och din minisemester till Hamburg med sonen. Fint att ni har en sådan nära relation och delar samma intressen<3!

  Konsumtion ja…en het potatis kan jag känna. Inte minst i minimalist och simple living kretsar. Jag håller verkligen med dig om att vi inte behöver fler dagar eller fler anledningar till att shoppa onödiga ting!

  Vi lockas idag på väldigt många olika sätt till köp och är man inte medveten om hur marknadsföring aktivt används mot oss kan det bli väldigt fel. Som de flesta andra har jag själv en gång varit målgrupp för detta och under den tiden tyvärr inte reflekterat något nämnvärt över det. Först på resan mot ett enklare liv har jag blivit betydligt mer medveten och ägnat tankarna över just ämnet konsumtion.

  Jag hoppas ändå idag att människor rent generellt börjar bli mer medvetna och inte lika lätt faller dit. Kanske känner jag det så för att jag själv gjort ett utträde och nu kan se mer klart på saken? Vi matas ju onekligen dagarna i ända av just marknadsföring och det påverkar oss på ett plan vi inte nödvändigtvis är helt medvetna om.

  Sedan kan jag tycka att det visst det är en fördel för konsumenten att det ibland pågår olika typer av kampanjer och nedsatta priset när man ändå är i behov av att göra ett genomtänkt köp. Det är skönt att de ändå finns där, affärerna, och att det är lättillgängligt. Men som sagt är man inte medveten om tricken, får ökad köplust utan att behov faktiskt föreligger, skuldsätter sig osv då är det naturligtvis något väldigt negativt och tyvärr är det väl just den omedvetna målgruppen man i huvudsak siktar in sig på:(.

  Hoppas du får en fortsatt fin dag! Jag tycker det är fint att du får mycket känslor över ämnet och det är verkligen bra att lyfta fram sådant här till diskussion!

  Kram på Dig,
  Tina

  • Eva Maria

   Jag funderar på varför jag blir så upprörd och jag tror att det har att göra med att jag tidigare hade ett köpberoende. Och när det kommer så mycket reklam om shopping så triggar det igång något hos mig, en signal med att här kommer jag att missa något om jag inte är med på tåget. Kanske är det också rädslan för att falla tillbaka i gamla mönster och bli ”lurad” att köpa saker jag inte behöver. Jag får aktivt värja mig och tänka ett varv extra för att inte ryckas med och surfa in på alla sidor med alla lockande erbjudanden. Nu kan jag stå emot men jag tänker på många andra som shoppar för att de är beroende och att de blir utsatta för den här massiva reklamen. Lite som alla spelsajter som lockar folk till att spela.

   Men har man is i magen och verkligen vet vad man behöver handla så är det bra med dessa dagar. Det kan vara bra att ha en lista på det man behöver och när det dyker upp ett bra erbjudande så kan man slå till! Min mamma hade tänkt länge på att köpa en ny tv och på Black Friday för några år sedan passade hon på att köpa en till ett bra pris. Hon är listig med det 🙂

   Jag tror också att människor börjar bli mer medvetna om hur de konsumerar. Man har ju en makt som konsument som man kan använda för att påverka. Om alla köper ekologiska bananer så kommer det vara de enda som kan säljas till slut. Det är viktig att tro på att den lilla skillnad man själv kan göra kan påverka i det stora. När jag jobbade i en kommun med upphandlingar (som ekonom) lärde jag mig mycket om det med krav på det som köps in. Det var mycket intressant. Kommuner och andra stora konsumenter kan ställa höga krav på produkterna när det gäller miljö och arbetskraft och det påverkar utbudet. I många fall blir det dyrare men i det långa loppet så blir det bättre för jordklotet och de som arbetar. Jag tror att det är bra att tänka så även som en liten konsument som bara ska köpa en banan!

   Hoppas att du har det mysigt och att du har börjat smygpyssla inför julen! Jag har också börjat lyssna på julmusik nu! Kram Eva Maria

 2. Maria

  Tyvärr är det ju inte bara påhittade köpdagar som är problemet. Alla helgdagar ska firas med shopping, även de vanliga som påsk och midsommar. Jag har rensat väldigt bland mina sms- och mejlutskick, men ändå dräller det in erbjudanden varje gång det är helg av något slag. Jag håller gärna koll och köper helst det jag vill ha till rabatt (om jag inte kan köpa begagnat), men det är så tråkigt när allt kommer att handla om shopping och prylar.

  • Eva Maria

   Det är så sant. Det känns fel när allt ska handla om shopping, och nu inför jul blir det extremt tydligt. Barnen görs också till en målgrupp som driver på konsumtionen med allt de vill önska sig. Plus att för dem kommer en jämförelse med andra jämnåriga om vem som får vad i julklapp som ytterligare driver på. Bakgrunden till varför vi firar våra helgdagar är det nog inte så många som tänker på längre!
   Jag försöker också planera mina inköp i förväg för att undvika att falla i impuls-fällan. Jag har en lista på saker jag behöver (eller tror att jag behöver!) sen efter ett tag kan jag stryka några saker och bara köpa det jag behöver. På min lista har det stått ”apelsinpress” länge och nu när jag fyllde år så önskade jag mig en sådan och fick en av min sambo! Det kändes bra att få något jag hade funderat på länge!
   Önskar dig en fin vecka och tack för att du läser bloggen!
   Kram Eva Maria

 3. Haha, ja de där brainstorming-mötena inom handeln skulle man ju vilja sitta på.
  Å ena sidan är det ju fint att även singlar får ta plats i kulturen, men här känns det som du skriver bara som en ursäkt att sälja ännu mer. Näe, man blir lite anti och försöker komma ihåg att det finns åtminstone en “buy nothing day” också… 🙂

  • Eva Maria

   Ja, ibland vill man vara en liten fluga på väggen! Jag tänker att dagen för att fira singlar var en fin intention från början och det hade varit trevligare om den hade fått behålla det budskapet istället för att det ska förvandlas till shopping som så många andra högtider. Men “buy nothing day” är väldigt bra! Om jag har förstått det rätt så är det den dagen nu på fredag 26 november, alltså samma dag som Black Friday.
   Kram och önskar dig en härlig vecka! 🙂
   PS: Nu har jag bara tre kapitel kvar i Comfort of Things! Den har rest med mig under en lång tid i min handväska och jag har passat på att läsa i den små stunder här och var! På café, på buss, i tandläkarens väntrum m fl ställen!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Drivs med WordPress & Tema av Anders Norén