Inspiration att rensa ut i ditt hem!

En fin tur till Oslo!

Oslo är en så mysig stad och förra helgen tog vi en tur dit för att hälsa på min sambos dotter som bor och pluggar där. När vi reser till Oslo blir det en kombination av mysiga upplevelser tillsammans med familjen, lagom med sightseeing, god mat och avkoppling. Den här gången var inget undantag och vi hade verkligen fina dagar.

Deichman bibliotek i Oslo, i förgrunden syns taket på operan.

Sightseeingen på den här turen bestod i att besöka det nya biblioteket i Oslo, Deichman, som blev färdigbyggt för två år sedan. Min sambo hade besökt det tidigare men eftersom han vet att jag älskar böcker tyckte han att jag bara måste besöka det. Och vilket underbart bibliotek! Vi var där på en fredagskväll och det sjöd av aktivitet inuti det stora biblioteket. Ungdomar som satt och pluggade, äldre som satt och läste och besökare som bara gick in för att titta på den fantastiska byggnaden. Det fanns flera aktiviteter som man kunde göra, låna symaskin (så smart!), krypa in i små läshörnor, skriva ut på 3D-skrivare med mera. De hade öppet till 22 och hade ett mysigt café som var välbesökt. Biblioteket ligger granne med operan och båda byggnaderna har så fin utsikt över vattnet. Här hade jag gärna suttit en en hel dag med en god bok och en kopp kaffe!

Utsikt ner i biblioteket från översta våningen! En härlig miljö!

I Oslo finns flera minnesplatser över offren på Utøya. Utanför Domkyrkan finns ett minnesmonument som uppfördes 2019. Konstnären Tobbe Malm tog initiativ till att skapa det och ombad människor från hela världen att skicka in rosor i smidesjärn. 900 rosor blev resultatet och Tobbe fick gå till postkontoret varje dag och hämta försändelser. Otroligt fint.

Till minne av offren på Utøya.

När vi träffas i Oslo brukar även min sambos bror komma in till ”byn” och träffa oss. Vi gillar alla att gå på Escape Rooms så den här gången blev det ”Flukten fra Akershus festning”. Vi har varit på flera stycken olika (i Norge och Sverige) och jag tycker att detta var ett av de bästa. Vi klarade det med två minuters marginal så det var vi väldigt glada för! 🙂

Men ingen resa som inte har lite äventyr… det blev ingen sovmorgon på lördagen då brandlarmet gick klockan sju på morgonen. Alla gäster på hotellet fick springa ut, vissa i pyjamas, och ställa sig på gatan. Vi bodde på fjärde våningen och på väg ner i trappan så var det så mycket folk så jag kände lite panikkänsla. Men alla behöll lugnet och ingen trängdes. När hotellet var utrymt kom brandbilen och det visade sig vara falsklarm som tur var. Jag var tacksam över att hotellet hade brandlarm, det är inte alla som är så noga med det. Jag har ett eget rese-brandlarm men det hade jag inte med mig denna gången.

Efter brandlarmet gick vi till frukostbuffén!

Vi hoppas hinna med en tur till innan jul och då är det julmarknad i Oslo, den är såå mysig!

Föregående

När sakerna ruvar på drömmar

Nästa

Singles´ Day 11/11 – ännu en påhittad målgrupp

2 kommentarer

 1. Vilken mysig helg!

  Men vad spännande med ett resebrandlarm, det visste jag inte ens att det fanns! Jag har också varit med om hotell-utrymning pga brandlarm. Väldigt läskigt att vakna så eftersom det tar en stund att orientera sig var man är.

  • Eva Maria

   Det var en mysig helg och Oslo är så fint, stort men litet på samma gång! Jag ser fram emot att åka dit och gå på julmarknad.
   Men då kanske ett resebrandlarm kan vara något för dig att önska dig i julklapp?! Det är som en vanlig brandvarnare i storlek så det är lätt att packa med.
   Det var obehagligt och i fortsättningen kommer jag att kolla upp var nödutgångarna finns när jag ska bo på hotell.
   (Jag var i Hamburg nu på novemberlovet och bodde på hotell, så innan jag lade mig första natten kollade jag var man skulle gå ut och var trapporna fanns!)
   Kram Eva Maria och hoppas du har fina höstdagar 🙂 Och hoppas det går bra med din flytt!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Drivs med WordPress & Tema av Anders Norén