Inspiration att rensa ut i ditt hem!

Världstoalettdagen idag!

Idag är det Världstoalettdagen. Det är en officiell FN-dag för att uppmärksamma betydelsen av till toaletter och för att upplysa om att många människor lever utan tillgång till toalett.

Att ha tillgång till en toalett är livsviktigt och en mänsklig rättighet men trots detta lever 1,7 miljarder människor utan tillgång till en toalett. 500 miljoner människor måste uträtta sina behov utomhus. Det innebär en risk för till exempel kvinnor som går ut ensamma på natten för att göra sina behov, då de kan blir överfallna och våldtagna. Avsaknaden av fungerande toaletter gör också att olika sjukdomar sprids genom att avföring lämnas kvar. I de minst utvecklade länderna saknas toaletter inom sjukvården och på skolor.

Jag har själv svårt att föreställa mig hur det skulle vara att inte ha tillgång till en toalett. Vi har tre toaletter i vårt hem delat på fyra personer. När jag går upp på natten för att gå på toaletten känner jag en stor tacksamhet. Till och med kaklet på golvet är varmt tack vare golvvärmen. Efter mitt toalettbesök kan jag tvätta händerna med rent varmt vatten och tvål. Ibland glömmer man att vara tacksam för saker som man tar för givet i tillvaron.

Du kan läsa mer på WaterAid om dagen idag. Jag passade på att skänka 200 kr som kan ge en person tillgång till rent vatten.

Föregående

Lura din inre perfektionist

Nästa

Osthyvelmetoden

4 kommentarer

 1. Tack för att du lyfter fram detta Eva Maria. Jag har nu också swishat till WaterAid.

  Sådana här saker är så otroligt viktiga, men något jag oftast inte ens reflekterar över i min vardag. Ja, jag känner mig verkligen bortskämd och det är bra att bli påmind om hur oförskämt bra de allra flesta av oss har det här i Väst. Vi tar onekligen mycket för givet.

  Kram<3!

  • Eva Maria

   Så fint att du också swishade! Jag läste på deras hemsida att de har kunnat ge många fler människor tillgång till vatten och toaletter genom deras arbete. Det känns fantastiskt.
   Det är så mycket man tar för givet! Mitt lågvattenmärke är när jag kommer på mig själv att gnälla över att jag inte “kommer på något att laga till middag”. När den tanken kommer skäms jag och jag tänker ett varv extra. Jag kan åka till en affär som har “allt”, jag har pengar att köpa maten för och jag har ett kök hemma att laga mat i.
   Stor kram och hoppas din vecka blir fin! / Eva Maria

 2. Ekot

  En väldigt viktig dag! Det är också en stabil organisation som får saker gjorda. Förutom att bidra kan vi lyckligt lottade tänka på vad vi slänger i toan: bara sådant från kroppen och toapapper, inget annat. Spola gärna med den lilla volymen när det går, använd miljömärkt rengöringsmedel.

  • Eva Maria

   Jag har inte läst så mycket om WaterAid ännu men de verkar göra så mycket olika insatser och arbeta så målmedvetet. Verkligen fint att de finns.
   Det är bra att påminna om att inte slänga annat i toaletten! Jag har svårt att förstå varför man gör det. När jag var på en resa i Grekland fick man inte heller slänga toalettpapper i toaletten pga att avloppsrören var så smala så att det blev stopp. Väldigt logiskt egentligen. I början glömde jag bort det men sedan vande man sig vid det. Det stod en papperskorg bredvid toaletten för papper och allt annat.
   Ett problem är också de mediciner vi tar och sedan kissar ut i vattnet. Reningsverken kan inte komma åt alla substanser utan de följer med ut i det renade vattnet igen. I framför allt storstadsområden där det bor många så kan man hitta höga halter av olika ämnen i dricksvattnet. Man kan hoppas att det kommer nya metoder för rening som kan lösa det problemet.
   O ja, det är viktigt med vilket rengöringsmedel man använder! Ibland glömmer jag att köpa nytt och då brukar jag ta lite duschtvål och det funkar helt okej! Jag har precis köpt boken “Städa hållbart med Ekotipset : husmorsknep och ekohacks” och jag ser fram emot att prova att blanda ihop de medlen.
   Tack för att du läser bloggen 🙂 Kram från Eva Maria

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Drivs med WordPress & Tema av Anders Norén