Inspiration att rensa ut i ditt hem!

Osthyvelmetoden

Eftersom jag har svårt att släppa taget om saker så har det blivit så för mig att jag går igenom samma kategori av saker i flera omgångar. Det kan gå några månader mellan gångerna men det som händer är att något mognar fram under tiden och jag känner mig redo att gå igenom sakerna igen. Och då kan jag släppa taget om några fler saker. Jag tänker att jag kan kalla det för ”osthyvelmetoden”. Jag känner mig alltid nöjd med min insats även fast jag vet att jag kommer att behöva att gå igenom samma kategori igen. Det är flera kategorier som jag har gått igenom flera gånger som jag känner mig färdig med, till exempel saker i köket, papper och pärmar, tyg och pyssel. Då bestämmer jag att jag är färdig med dessa kategorier och behöver inte tänka på dem för en ganska lång tid framåt. När man sedan har ordning och en mindre mängd saker så blir det lättare att gå igenom dem kontinuerligt.

Nackdelen med denna metod är att det tar lång tid innan jag känner mig färdig och kan uppleva en förändring, samt att det är lätt att liksom fastna i rensandet och inte komma vidare. Rensandet blir ett självändamål och jag glömmer fokusera på målen som jag satte från början – dit jag egentligen vill komma efter rensandet. (Om man nu någonsin blir helt färdig!)

Just nu har jag börjat läsa om Marie Kondos bok Konsten att städa. Om jag försöker jämföra min osthyvelmetod med hennes metod så är de ganska lika. Hon gör också kategori för kategori, så det är egentligen samma metod, men hon förespråkar att göra det mer snabbt och allt på en gång. Hon skriver i början av boken att det är viktigt att göra rensningen snabbt och allt på en gång så att man får uppleva förändringen. Själva förändringen i sig är viktig – att känna ett Wow! Så luftigt och enklare hemmet blev! Hon menar att drar man ut på rensandet över längre tid så fastnar man i det och missar den stora förändringen. Detta håller jag absolut med om och jag önskar att jag också kunde rensa på det sättet, men när man har en hoarder inom sig att kämpa emot så är det svårt! Men hon säger också att det är lagom att ta sex månader på sig för att rensa ut, och det känns rimligt. Samtidigt tror jag att när jag ger mig själv mer tid så blir jag ”botad” från hoardingen och kommer inte att hamna där igen. Processen ger mig verktygen för framtiden.

Vad tycker ni? Det hade varit intressant att höra vad ni tänker om detta!

Föregående

Världstoalettdagen idag!

Nästa

Svårt att motstå julshoppingen – 2 lästips!

4 kommentarer

 1. Ekot

  Jag, och jag tror fler, har också väldigt svårt att ta allt på en gång! Det är mentalt jobbigt men också svårt att avsätta så mycket sammanhängande tid, så jag tänker bättre lite då och då än inte alls. Känner väl igen det där med att gå tillbaka till en rensad kategori och ta lite till. Men svårast är gemensamma saker i familjen när man tycker olika, och att inte störa sig för mycket på partner som inte rensar alls…

  • Eva Maria

   Det är faktiskt så att det är svårt att hitta sammanhängande tid! Det är nog också en av anledningarna till att jag har delat upp det i små portioner. Jag får energi av att jag klarar av små områden och sedan har jag motivation till att börja på nästa. Sen om man ska greppa över för mycket så är det lätt att ge upp innan man är klar!
   Hemma hos oss är det jag som har mest saker… så jag skäms lite över det. Jag försöker rensa här och var så att min sambo ska få plats med sina få saker 🙂 Men det ger mig motivation också att kunna lämna över t ex en tom byrålåda till honom!

 2. Caroline

  Håller helt med i vad du skriver! Jag har helt anammat din osthyvelmetod för den passar mig så bra men precis som du skriver så hade man ibland velat uppleva en större förändring. Dock får jag ändå min pepp i den befrielsen jag känner för varje sak som lämnar mitt hem

  • Eva Maria

   Jag skulle också vilja vara snabbare på att rensa ut men eftersom jag är rädd för att ångra mig, och det blir ett hinder i sig, så fungerar det bättre att rensa lite åt gången. Det är som att besluten arbetar i bakhuvudet när man pausar, och efter ett tag är man redo att släppa taget! Ja, det är sant – jag känner också en befrielse för varje liten sak som flyttar hemifrån! Och nu är det ju snart nytt år och det passar att fundera på nya mål och rutiner. Kanske att man ska arbeta med sin utrensning en kväll i veckan, två timmar på helgen eller liknande. Tack för att du kikar in här på bloggen! Kramar från Eva Maria <3

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Drivs med WordPress & Tema av Anders Norén