Inspiration att rensa ut i ditt hem!

Mina 7 långsiktiga mål med att rensa ut

I boken Buried in Treasures som jag som jag skrev om här på bloggen nyligen, finns det en övning där du ska kartlägga dina mål på lång sikt utifrån ditt behov och din önskan att rensa ut. Du kan kalla det för vinster också, vilket som känns mest motiverande. Vitsen med att sätta just långsiktiga mål är att ha något att fokusera på när det känns tufft och arbetet tar emot. I boken kallar författarna det för ”Keep your eyes on the prize”.

På kort sikt är det lätt att välja den enkla vägen ut. Om du ska rensa i en hög med papper och det känns jobbigt, så väljer du kanske istället att sätta dig i soffan och se på TV. Det känns bäst på kort sikt men tänker du istället på vad du vill uppnå på lång sikt – till exempel att du vill få ett luftigt arbetsrum, så kan detta få dig att ta tag i uppgiften. Sikta på belöningarna på lång sikt istället för på kort sikt. Detta tankesätt kan du såklart använda till fler områden i livet som när du vill gå ner i vikt, komma igång med träning eller söka ett nytt jobb. Att nå ditt mål blir din belöning.

Mina 7 långsiktiga mål med att rensa ut, ha färre saker och bättre ordning hemma:

Dessa mål har varit med mig i flera år, egentligen sedan 2010 då jag började rensa ut, även om jag inte har haft dem nedskrivna i detalj. Det har tagit lång tid för mig men jag kan säga att jag absolut känner att jag har nått olika grad av framgång i samtliga av dem. Jag har aldrig haft som mål att bli minimalist, mitt mål har mer handlat om att få ett funktionellt och luftigt hem.

Mål 1: Att få en luftigare känsla i mitt hem

Jag hade så många saker och hemmet kändes helt överbelamrat. Jag blir lätt stressad av för många intryck och jag började fundera på om det även fungerade så i hemmet. Kanske kunde det vara så att jag kunde minska min stress genom att ha färre saker och bättre ordning hemma? Då skulle jag kunna känna att jag kunde varva ner när jag kom hem och hemmet skulle vara den återhämtningsplats som jag behövde. Det var den frågan som startade min process med att rensa ut.

Framgång:

Mitt hem är så mycket luftigare nu. Känslan av att komma hem är mycket bättre och när jag vet att det är städat hemma kan jag tänka på mitt hem och finna lugn. Jag är inte helt i mål – jag har några rum kvar som behöver bli luftigare och några olika kategorier av saker som behöver gås igenom. Men blir man någonsin helt klar? Det tror jag inte, hemmet är som ett levande dokument som ändras allt eftersom livet förändras.

Mål 2: Lättare att hitta saker

Jag vet att jag har en viss sak, men var är den? Man letar sig fördärvad och sen slutar det med att man får köpa en ny… bara för att en vecka senare hitta den! Detta är frustrerande och tar massa tid i onödan. Med bättre ordning och varje sak på sin plats så borde detta problem gå att lösa!

Framgång:

Detta har inneburit en stor förändring för mig. Ibland behöver jag leta efter mina nycklar och glasögon men förutom det så tycker jag att jag har koll på var prylarna håller hus. När något av barnen letar efter något specifikt så vet jag oftast var det är och det har blivit som en tävling för mig själv.

Mål 3: Lättare att städa

Varje gång jag skulle städa fick jag först plocka undan många saker som stod på golvet och låg på bänkar och bord. Först efter det kunde jag börja dammsuga och torka ytor. Att bjuda hem någon tog emot för jag visste att jag skulle få städa i två dagar innan. Det lockade mig att komma dit att direkt kunna ta fram dammsugaren och börja städa.

Framgång:

Detta är nog den största vinsten hittills. Att bara kunna ta fram dammsugaren och börja städa direkt. Hallen och tvättstugan som delar rum skapar ofta problem men den ska vi renovera under hösten och hoppas på att kunna hitta smarta lösningar till förvaring.

Mål 4: Lättare att bjuda hem vänner

Detta mål hänger ihop med målet om städning. Om jag har ett hem som har en bättre grundordning så behöver jag inte känna samma stress inför att bjuda hem vänner, eller om jag får oväntat besök.

Framgång:

Här gömmer sig ett mysterium. Ja, det har verkligen blivit lättare att bjuda hem vänner, vilket jag tycker är så skönt och mysigt. Men det är som att jag fortfarande har en bild av mitt hem som stökigt och överbelamrat. Det är som en slags självbild som inte har hängt med i förändringen. Jag jobbar på det men det går långsamt. När någon ska komma hem blir min första spontana tanke fortfarande att det går inte eftersom det är så stökigt.

Mål 5: Tid och energi till annat

Jag har upplevt att ett stökigt hem tar mycket energi av mig. Faktisk även när jag inte är hemma rent fysiskt så kan tankarna på mitt stökiga hem komma till mig och stjäla min energi. Målet här är en egentligen en fråga som jag vill få svar på – Kan det vara så att ett hem med färre saker och bättre ordning ger mig tid och energi till annat? Jag tror att det är så. Kanske jag kan känna mig mer utåtriktad både socialt och inför nya intressen om mitt stökiga hem inte tynger mig.

Framgång:

Svaret på frågan ovan är Ja! Tidigare har jag varit så upptagen med mitt stökiga hem så jag har tackat nej till roliga saker. Då har jag tänkt att jag istället måste vara hemma och städa, men sen när jag väl är hemma så har jag ändå inte städat. Ju bättre ordning jag får, ju mindre bunden känner jag mig till hemmet.

Mål 6: Att kunna använda hemmet mer

Här tänker jag att jag vill ha plats för att kunna ta fram symaskinen eller måla, utan att först behöva röja av en yta. Helst skulle jag vilja ha ett hobbyrum till detta men det räcker att veta att det finns ett bord som är ledigt där jag kan sätta mig med olika projekt.

Framgång:

Jag har plats till pyssel men har inte kommit igång så mycket med det ännu. Jag tror det har att göra med att jag fortfarande lägger mycket av min fritid på att rensa ut och känner att jag inte har riktigt tid ännu. Men det är också en fråga om prioritering, egentligen skulle jag kanske välja att göra mer pyssel än att städa och rensa hela tiden! Att städa och rensa blir som en vana man bara gör!

Mål 7: Ekonomiska vinster

Här tänker jag framför allt på de kläder jag köpt i onödan som hänger i garderoben med prislappen kvar. Kanske om jag säljer dem så får jag igen några av pengarna. Detta ska dock i sig inte bli ett hinder – känner jag att jag inte orkar sälja dem så är det bättre att bara skänka dem. Oavsett så blir belöningen blir en luftigare garderob!

Framgång:

Definitivt en framgång här! I början sålde jag mycket på Tradera men efter ett tag tyckte jag att det tog för mycket tid, så nu använder jag mig mest av Sellpy. Till Sellpy har det hittills blivit 16 påsar! Större saker som möbler, cyklar och annat brukar jag lägga ut på vår lokala annonstavla på Facebook eller på Blocket. Jag har blivit bättre på att snabbare identifiera och sälja saker jag inte använder. Sen skänker jag mycket också, framför allt till Erikshjälpen. Vad gäller min garderob så är den betydligt mindre och luftigare nu men jag har fortfarande mycket kläder jämfört med något slags medel tror jag. Å andra sidan har jag kommit fram till att eftersom kläder är ett av mina intressen så är det okej att jag har lite fler kläder. Detsamma gäller för böcker som jag också har ett stort intresse för. Jag blir glad när jag står och tittar i min bokhylla och då är det också okej!

Specifika mål: Loftet och garaget

Ni som varit med mig länge här på bloggen känner till mitt dilemma och min ångest för loftet. Det är fullt med saker, framförallt med saker som barnen vill spara. Jag hade som idé förut att loftet i princip helt skulle tömmas men det målet har jag fått revidera. Jag gjorde en stor insats på loftet som tog flera veckor och månader. Slutresultatet blev jättefin ordning på loftet, fortfarande mycket saker, men i superordning! Jag packade ner alla saker i flyttlådor och skapade ett system där jag numrerade alla lådor och sedan dokumenterade på en lista vad som var i kartongerna. Så när barnen letar efter något nu brukar det inte ta mer än två minuter att hitta det! Garaget har blivit så mycket bättre också, min händiga sambo monterade upp hyllor längs väggarna så alla saker kunde komma upp från golvet och få sin egen plats. Detta var ett projekt som min sambo gjorde åt mig i födelsedagspresent! Gissa om jag blev glad?!

Så det var mina 7 mål! Vilka är dina? Lämna gärna en kommentar eller maila till mig!

Föregående

Liten uppgift 8 – Sälja en cykel

Nästa

Tips om föreläsning med Rofylld Vardag

6 kommentarer

 1. Hej Eva Maria!
  Intressant att läsa om dina framsteg!

  Jag var också duktig på att sälja av på Tradera till en början och hade för avsikt att göra en ny insats i höst men känner att jag varken har tid eller energi över till det. Mest handlar det om några klädesplagg och övriga mindre saker som det helt enkelt får bli skänkes på. Både jag och sambon har även insett att vi har mer att lämna in till försäljning på auktion, vilket jag inte alls kunde tro när vi körde sista lasset förra hösten. Blir förmodligen en bonusrunda dit i början på nästa år.

  I övrigt vet jag inte riktigt vad jag har för mål där jag befinner mig just nu. Försöker hela tiden utvärdera vad mer vi kan klara oss utan och efter att ha sett några avsnitt av programmet ‘Där ingen skulle tro att någon kunde bo’ på SVT Play känner jag mig än mer inspirerad att leva ett enklare liv.

  Vi har fortfarande mycket vi skulle klara oss utan och det stora målet är onekligen att bara äga det vi är i behov av, men utan att dra det för långt. Trivsamt, avskalat och väldigt, väldigt enkelt utan att bli opraktiskt eller alltför asketiskt skulle man nog kunna sammanfatta det:).

  Hoppas du får en fin vecka. Kram på Dig!

  • Eva Maria

   Oh, så roligt att du tittar på “Där ingen skulle tro att någon kunde bo”! Jag trillade över den serien av en slump för ett tag sedan och har sett två avsnitt. Det är verkligen ett fint program. Så tycker jag om att det är så långsamt filmat och upplagt, nuförtiden är ofta även dokumentärer så hastiga och det växlar mellan korta klipp hela tiden. Min sambo har bott i Norge i många år tidigare och han känner till platserna och så kollar vi var de ligger på kartan. Jag håller med om att man blir inspirerad till ett enklare liv där det som är viktigast är i centrum. Perfekt som belöning att se ett avsnitt efter man har städat eller gjort någon “tråkig” uppgift 🙂 Så jag ser fram emot att se fler avsnitt!
   Tradera är ett bra alternativ när man vill sälja något men det suger lite musten ur en med att fota, fixa betalning och skicka. Där har jag blivit lite lat måste jag erkänna. Även om Sellpy tar mycket betalt så tycker jag att det är ett bra sätt att cirkulera saker. Så bra att ni ska lämna till auktion igen! Spännande! Jag har inte blivit färdig till att prova det med de tavlorna jag har i åtanke.
   Men det är ett bra mål med att bara äga det man är i behov av! Det borde vara så för alla egentligen. Då hade miljön påverkats positivt också. Det skulle vara intressant att räkna ut hur många procent av sina saker man har ett verkligt behov av. För oss blir det nog bli ett ganska litet tal, men tar man bort loftet blir det betydligt större.
   Kram till dig också och njut av sensommaren! / Eva Maria

 2. Ekot

  Hej!
  Bra att speca upp målen så, och bra att tänka att målet är belöningen så man inte måste unna sig nya saker som belöning. Det är svårt det där med att sälja, jag kör Sellpy av bekvämlighet och för att saker ska användas mer, men få prylar kommer till sin rätt på deras bilder och omkostnaderna är stora. Bäst är ju att hitta någon i bekantskapskrets eller lokla fb-grupp, men då får maken jobba, för jag vill inte ha fb. Hade varit fint om kommunen i god kretsloppsanda kunde ordna lokal loppis och bytesdag ett par gånger/år, samt skräpplockningsdagar.

  • Eva Maria

   Hej och tack för att du läser bloggen 🙂 Jag tycker om att speca upp projekt i små delar! Annars är det lätt att det känns för stort och då skjuter jag upp arbetet. Förut vill jag gärna belöna mig genom att köpa något nytt men nu har jag tränat bort det. Jag kan dock unna mig några belöningar som att ligga i soffan och titta på en mysig serie! Just nu tittar jag på en serie på SVT Play som heter Australien runt med Julia Bradbury.Hon har även en supermysig serie om Grekland. Speciellt på hösten och vintern kurar jag ner mig i soffan och tittar på serier från soliga länder 🙂
   https://www.svtplay.se/australien-runt-med-julia-bradbury
   Jag håller med om att Sellpy inte tar de bästa bilderna! Jag har ändå försökt stryka blusar och annat men sedan när man ser bilderna så ser det förskräckligt ut! Förstår att de inte hinner stryka plaggen men de kunde “luftat” till dem lite och tagit bättre foton. Och omkostnaden blir ibland 50%, så absolut om man hade orkat är det bättre att sälja själv!
   Ja, det hade faktiskt bra om kommunen kunde ordna den typ av dagar med loppis och skräpplockning. Jag tror att vår kommun har ordnat skräpplockning en gång. (Jag har två väninnor som är skräpplockare och jag beundrar dem verkligen för det, själv har jag inte gjort det.)
   Kram till dig och önskar dig en fin dag! / Eva Maria

 3. Maria

  Mina mål med rensandet har varit:

  – ett mer rofyllt hem
  – lättare att städa
  – veta var allt är (inte köpa det man redan har)
  – tid och plats till det man verkligen vill
  – av med gammalt bagage
  – av med dåligt samvete (t.ex. sådant man köpt men aldrig använt)

  • Eva Maria

   Tack för att du berättar om dina mål! Dina två mål som handlar om att göra sig av med gammalt bagage och dåligt samvete är mycket intressanta. Det kan verkligen sitta kvar tråkiga känslor i saker som påverkar en varje dag utan att man tänker på det. Då är det en lättnad att göra sig av med de prylarna och fräscha upp energin. Jag har haft kvar en del saker som jag nyligen gjort mig av med, och det kändes som en lättnad när jag klarade av att släppa taget om dem. Det är märkligt hur mycket sakerna påverkar när de finns i omgivningen! Och så skönt att bli av med dåligt samvete också! Jag har ju hållit på med mina kläder länge och för varje plagg jag inte använder som lämnar garderoben känner jag en liten seger 🙂
   Kramar och jag önskar dig en fin dag! / Eva Maria

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Drivs med WordPress & Tema av Anders Norén