Inspiration att rensa ut i ditt hem!

10 tips för en lyckad försäljning!

Inför det nya året kan det vara en idé att göra en lista på saker du vill sälja. Kanske har du länge tänkt att du borde sälja vissa saker men det har inte blivit av. Det är lätt att skjuta upp eftersom det är en del arbete inblandat med att sälja saker. Men om du gör en lista efter säsong och planerar att sälja några saker per månad så blir det inte så kämpigt. Sen är det härligt att få in stålarna när man sålt något. Jag gillar ljudet när köparen svischar och det klirrar till i mobilen!

Mina 10 tips:

 1. Planera utifrån säsong
  Försök att planera det du vill sälja utifrån säsongen. Till exempel så har jag precis sålt två par slalomskidor. De har legat länge i garaget men jag har inte kommit till skott att sälja dem. Men nu tänkte jag att det passade bra inför sportlovet och de blev sålda snabbt!
 2. Förbered försäljningen noga
  Plocka fram det du vill sälja, tvätta eller damma av efter behov. Lägg lite tid på att ta snygga foton. Har du originalkartonger, manualer och kvitton så är detta ett stort plus. Plocka ihop allt så att köparen kan komma och hämta direkt.
 3. Sätt rätt pris
  Priset kan vara knepigt ibland. Jag brukar se vad jag gav för saken när jag köpte den, sen googla och se om jag kan få fram ett nypris. I förhållande till detta tänker jag halva priset plus eller minus ålder och skicket på saken. Är det något som är nära nyskick kanske 75-80% kan vara ett första förslag. Kika även på Blocket och Tradera och se om du kan hitta liknande saker och vad de kostar. Är du osäker på priset kan du ange ett pris men sedan skriva ”pris eller bud”. Då står det spekulanter fritt att komma med ett förslag. Det kan passa när något är trögsålt! En gång gick det lite snabbt när jag lade ut annonsen på ett bord från Ikea. Jag satte pris 3 000 kr men sedan upptäckte jag att nypris var 1 700 kr! Ops! Då var det inte så konstigt att ingen hörde av sig. Men jag var så förtjust i det bordet så jag värderade det för högt. Det blev sålt för 700 kr till slut men det var jobbigt när köparen kom och hämtade det för jag tyckte så mycket om det bordet.
 4. Var ärlig
  Jag vill alltid vara så ärlig som möjligt i annonsen. Är det en repa eller någon skavank så uppger jag det. Det är lättare än att köparen ska behöva klaga i efterhand. Tänk efter vad du själv skulle vilja ha för information om du var köparen.
 5. Var ska du annonsera?
  Bestäm var du vill lägga ut dina annonser. Jag brukar alltid först lägga ut en annons på vår lokala FB-grupp eftersom det är gratis. Har det inte blivit något napp där efter en vecka så lägger jag ut en annons på Blocket eller Tradera. Ni som följer bloggen vet även att jag är en flitig användare av Sellpy. Jag tycker att Sellpy passar när man själv inte orkar eller har tid att pyssla med annonser och att skicka saker. Auktion är också en möjlighet som jag själv inte har provat.
 6. Var tillgänglig
  Planera att vara tillgänglig tiden efter du har lagt ut annonsen. Jag har ofta varit med om att saken jag vill sälja har sålts redan samma dag. Då är det bra att kunna vara hemma och ta emot de som vill komma och köpa. Bra att kunna svara spekulanterna snabbt också om de har frågor.
 7. Erbjud att skicka
  Var inte rädd för att skicka sakerna du vill sälja. Marknaden blir större om du kan tänka dig att skicka det du säljer. Det kan kännas bökigt att behöva skicka sakerna men det är inte så farligt som det låter. Har man gjort det ett par gånger så får man en rutin. Jag kan varmt rekommendera Blocket och deras tjänst Blocketfrakt/betalning. Det är supersmidigt och billig frakt. Någon gång har jag kört hem till köparen och lämnat saken (de hade inte bil) så det är också ett alternativ som man kan erbjuda.
 8. Ha tålamod
  Ibland har jag haft annonser ute länge på Blocket men sedan rätt som det är så dyker det upp en köpare. Så låt bara annonsen ligga kvar och skvalpa. Om du vill kan du sänka priset efter ett tag. Men får du inte sålt saken så tycker jag att du ska skänka den istället så att den inte blir stående hemma.
 9. Sätt ett mål
  Har du svårt att motivera dig till att komma igång med att sälja så kan du sätta ett mål. Det kan vara att du ska köpa en resa när du nått 15 000 kr eller så behöver du kanske renovera ditt sovrum.
 10. Oro för Covid
  Är det så att du känner dig orolig när någon ska komma hem till dig med tanke på Covid så kan du skriva redan i annonsen att ni träffas utomhus. Då kan du förbereda och ha ställt sakerna innanför dörren och sedan när köparen kommer går du ut med dem.

Lycka till med dina affärer i år! Kanske säljer du något redan till helgen? Vill du komplettera med fler tips så lämna gärna en kommentar!

Trevlig helg & Kram Eva Maria

Föregående

2022 och nya chanser!

2 kommentarer

 1. Hej Eva Maria!
  Hoppas allt är bra med dig!

  Jättemånga bra tips & jag känner mig allt lite sugen på att åtminstone skriva ner det som jag tänkt skulle säljas under hela 2021 men som aldrig genomfördes. Drar mig för det men hade blivit mer motiverande att ha ett specifikt mål med pengarna så som du skriver. Blir förmodligen både auktion och Tradera. Tack för inspirationen!

  Ska också bli kul att följa er fortsatta renovering och de andra sakerna i ditt föregående inlägg såsom KonMari med din väninna. Hoppas du skriver lite om hur det går för er framöver:). Är så sugen på att komma i fas med allt nu och organisera efter den stora biten av rensande är avklarad för min del. Men finns ju ändå alltid något kvar. Tar det någonsin helt slut tro:)?

  Önskar dig en fin helg. Här ska vi fixa vidare i vardagsrummet med gipsning, spackling, målning, listverk osv. Allt fick stå på paus över julen men nu bara på det igen.
  Kram, Tina

 2. Maria

  Vi sålde vår crosstrainer förra helgen. Snabbt och smidigt via Blocket, som hade erbjudande på annonser inom hobby och fritid, 10 kr. Jag har också samlat ihop och skänkt varma kläder till Stadsmissionen.

  Vi säljer (och köper) en del via Sikö auktioner, finns bla i Malmö. Mycket smidigt, men man får vara medveten om att avgifter tillkommer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Drivs med WordPress & Tema av Anders Norén