Tänk att det nya året redan har börjat! Pandemin har skuggat över tillvaron i snart två år och jag hoppas verkligen att den ger med sig snart. 2021 gick ändå förbi hastigt tycker jag, speciellt hösten. Jag misstänker att många har använt tiden till att renovera och pyssla hemma vilket har varit ett bra sätt att använda tiden. Vi har renoverat här hemma men det har varit svårt att hitta hantverkare, de har haft fullt upp! Det känns alltid spännande med ett nytt år och nya chanser. Min son påpekade för mig att varje dag börjar det ett nytt år, så man behöver inte vara så besatt av just 1 januari. Och det stämmer ju, det känns bättre att tänka på att man får nya chanser varje dag! Men trots det så har jag gjort en sammanfattning av 2021 och planer inför 2022!

På väg in i 2022!

Rensa ut

Jag är nöjd med mitt rensande under 2021. Det har blivit mer av den aktiviteten än jag hade förväntat mig och jag har märkt resultat. I och med att vi renoverade kök och vardagsrum så blev det en hel del saker som fick flytta ut och hitta ett nytt hem. Jag har fortsatt att skriva upp allt jag rensar ut på en lista i mobilen, det hjälper mig när jag kör fast. När jag tycker att det står still så tittar jag på listan och ser att jag ändå har fått rensat ut mycket.

Inför 2022 känner jag mig mycket inspirerad att fortsätta att rensa och skapa ordning. När jag känner resultatet i form av att hemmet blir lättare att städa och ger färre intryck blir jag motiverad att fortsätta. På morgonen när jag går upp i det nya köket känns allting mycket lättare. Starten på dagen blir trevligare när man möts av ordning och reda.

Så har jag två mycket spännande projekt planerade inför året:

  • Kvällskursen tillsammans med Susanne Neubert på Rofylld Vardag
  • Marie Kondo-projektet med min väninna där vi kommer att läsa Marie Kondos böcker mer ingående och följa hennes metod. Jag ser fram emot att vara två som rensar parallellt och vi har planerat in en träff varje månad för att utbyta erfarenheter! Ska bli så skoj!

Hoarding

Alla har inte så svårt att skiljas från sina saker som jag har. Detta förstod jag inte när jag började rensa ut 2010 och fick kämpa med varje liten sak. Jag trodde att det var lika svårt för alla. Det var egentligen först efter att jag skrivit min bok och träffat psykolog Volen Ivanov som medverkade till den. Då började jag läsa om hoarding och insåg att jag har en mild variant av det. Boken Buried in Treasures som jag läste två gånger under 2021 har gett mig otroligt mycket kunskap och verktyg. Jag kommer att fortsätta att läsa om hoarding och skriva om det här på bloggen.

Renovering

Det hände mycket under 2021 på fronten renovering och det blev ett stort lyft för huset med det nya köket och det nya vardagsrummet. Jag är verkligen glad för att vi genomförde det projektet. Hade jag vetat hur mycket jobb det skulle vara och att vi fick hyra en lägenhet i sex veckor kanske vi inte hade gett oss in på det…! Nu ligger vi back med renoveringen men i slutet av januari kommer det att hända saker. Då kommer en ny hantverksfirma som vi anlitat och de ska renovera det gamla köket och hallen/tvättstugan. Det har inte varit så lätt att hitta hantverkare, alla har mycket arbete, så det tog ett tag. Nu håller vi som bäst på med att planera, riva ut den gamla inredningen och leta material. Det ska bli så skönt att få dessa rum klara eftersom sakerna som ska vara i dessa rum sedan nu står överallt i huset men främst i vårt sovrum. Det som vi också är tvungna att ta tag i under 2022 är vårt fallfärdiga garage. Det håller bokstavligen på att ruttna och gör vi ingenting så kommer det att rasa. Det är från 60-talet och ingen har gett det stackars garaget någon omtanke. Våra tidigare renoveringsprojekt hittar ni under kategorin Hus & Hem.

Rutiner i vardagen

Jag håller hela tiden på att fundera på det här med rutiner och under 2021 tycker jag att jag kom in i bättre rutiner. Så under 2022 ska jag fortsätta med dem och försöka utveckla dem ytterligare. Mycket handlar om att hinna göra det jag måste samtidigt som jag vill hinna med det jag vill göra! Ni förstår säkert hur jag menar! En ny rutin som jag började med nu 1 januari är att skriva lite dagbok varje kväll. Jag fick en sådan söt dagbok av min dotter i julklapp – den är blå med luddigt omslag med texten ”The sky is the limit” på framsidan. Hon tyckte att den passade till mig och jag blev jätteglad! Så varje kväll skriver jag några rader om vad jag gjort och om det är några speciella tankar som dykt upp under dagen. Det är ett fint sätt att avsluta dagen.

Välbefinnande

Välbefinnande är något som är viktigt för alla men kan betyda olika saker. För mig handlar välbefinnande om att jag äter bra, sover tillräckligt, tränar och även hinner med att träffa vänner. I perioder när det är stressigt blir det ofta just dessa grundstenar som jag slarvar med. Även om jag vet att jag mår bra av att träna så prioriterar jag bort det för det andra ”stressiga” jag måste hinna med. Här ska jag försöka börja tänka mer på att om jag ändå tar mig tiden att träna så mår jag bättre, och då kan jag hantera stressen bättre. Ibland så unnar man sig inte att göra avkopplande saker men kanske vinner man ändå på det i längden, att liksom göra det roliga först för att få mer energi till alla måsten.

Reseminnen

Det har blivit fyra reseminnen för mig under 2021, en tur till Stockholm, två turer till Oslo och en till Hamburg. Alla i skuggan av pandemin med munskydd och covid-passet i handen. Jag hoppas att kunna leta fram fler reseminnen och skriva om dem här på bloggen, ni hittar dem under kategorin Reseminnen.

Så med denna uppdatering vill jag önska er alla ett Gott Nytt 2022! Hoppas att ni vill följa bloggen ett år till och att ni lyckas med era projekt i hemmet och på det personliga planet!

Kram Eva Maria