Inspiration att rensa ut i ditt hem!

Att tvätta stora saker

Foto från Gratisography / Pexels.com

Hur gör ni när ni behöver tvätta stora saker som inte får plats i den vanliga tvättmaskinen?

Det kan vara mattor, madrasser, gardiner och andra textilier som helt enkelt är för stora för att få in i tvättmaskinen. I ett lägenhetshus som jag bodde när jag var yngre fanns det en jättestor tvättmaskin i den gemensamma tvättstugan i källaren och där kunde man kasta in allt! Det var så smidigt. Mina kompisar kom ibland hem till mig med stora saker som jag fick smyga ner och tvätta i den stora maskinen. Sedan finns det textilier som inte kan läggas i en tvättmaskin som heltäckningsmattor, möbler och klädsel i bilar och båtar.

Jag fick den här frågan från en läsare av bloggen och jag har funderat på olika alternativ men har ni fler tips får ni gärna höra av er!

I förslagen jag ger nedan så är inget menat som reklam utan endast för att jag vill visa vad som kan finnas som alternativ!

Ta bort enstaka fläckar:

Är det bara en enstaka fläck så kan man försöka tvätta ur bara fläcken. Det kan vara mer effektivt för att få bort fläcken och det sliter inte på resten av tyget. Om du googlar på vilken typ av fläck du vill ta bort kan du hitta massor av tips. Helst vill man att det ska vara miljövänliga medel när man tar bort fläckar. Och ju snabbare man kan ta bort fläcken ju större chans är det att den försvinner. Här har tidningen Allas en guide över olika fläckar: Allas stora fläckguide

Tvätta hela:

Tvätta matta

Ett tips från Ekotipset när du vill tvätta eller bara fräscha upp en hel matta med bikarbonat:
Alternativ till kemtvätt

Ett gammalt knep är att tvätta mattor i snö:
Expressen – tvätta mattan i snö

Lämna in på kemtvätt

Du kan ringa till din närmaste kemtvätt och fråga hur stora saker de kan ta emot. Jag har till exempel lämnat in en dunsovsäck på kemtvätt en gång och dunjackor har jag lämnat in flera gånger. Jag tycker att det kan vara svårt att tvätta dun hemma, speciellt om det är en dyr jacka som jag är rädd för att förstöra. Vissa dunjackor tvättar jag själv och då tumlar jag dem i tumlaren efteråt med tre eller fler tennisbollar för att fördela dunet igen.

Lämna in mattor

Det finns firmor som erbjuder mattvätt, det kan också vara mattaffärer som tar emot mattor för tvätt. De tar betalt per kvadratmeter och material.

Ett exempel på ett sådant erbjudande har Matthuset i Malmö/Lund:
Tvätta matta hos Matthuset

Beställ upphämtning

De firmor som erbjuder att tvätta mattor kan ibland även hämta/lämna mattan hemma hos dig. Det är kanon tycker jag. Jag har lämnat in en matta en gång på mattvätt och då lämnade/hämtade jag den själv men det var ett helt företag att få in den i bilen.

Tvätta på plats

En annan variant är firmor som kommer hem till dig och tvättar dina mattor eller möbler på plats. Då har de egen utrustning med sig och egna tvättmedel. Det kan vara om du har heltäckningsmatta och soffor som du vill tvätta.

Ett exempel på det i Landskrona:
Familjetid – Matt- och möbeltvätt

Hyr en maskin

Vill du tvätta själv med en maskin kan du hyra en maskin ett eller flera dygn. Du kan tvätta mattor, möbler, madrasser, din bil-/båtklädsel och annan textil. En sådan maskin kan heta textilvårdsmaskin, ångtvättmaskin, textiltvätt, matt/möbel/sofftvätt, grovdammsugare med vatten.

Exempel från Hygglo (sajt där du kan hyra av privatpersoner):
Hygglo – kategori tvätt och städning

En del affärer hyr ut maskiner för tvätt, som till exempel Clas Ohlson:
HyrhosClas

Tänk på att fråga ordentligt om hur man använder maskinen och vilka medel som passar. När du kommer hem och ska använda maskinen kanske du inte får tag i den som har hyrt ut den och då är det bra om du har instruktionerna klara för dig innan du börjar.

En egen industri-/grovtvättmaskin

Det hade varit lyxigt att ha en egen industri-/grovtvättmaskin. Det kan nog löna sig att skaffa en om man har mycket tvätt av det slaget. Det finns en hel del begagnade på Blocket. Ett känt märke är Wascator som numera heter Electrolux Professional. Här tänker jag att man skulle kunna gå samman några grannar och införskaffa en sådan. Någon har kanske plats till den hemma hos sig men alla kan använda den. Under tiden tvättmaskinen gör sitt jobb så kan man ta en kopp kaffe tillsammans. Det blir mycket kaffe för den som har den hemma hos sig! 🙂

Har du fler tips på hur man kan tvätta stora saker så får du gärna kommentera (klicka på rubriken för inlägget för att komma till kommentarer) eller maila mig på info@rensaut.nu

Om jag hade haft några frågor angående tvätt av något slag hade jag börjat med att ringa till min närmaste kemtvätt, jag tänker att de känner till vilken lösning som kan finnas på nära håll.

Kram och hoppas att din dag blir härlig! / Eva Maria

Föregående

Mitt nya smyckeskrin!

Nästa

Intervju i Radio P4 Malmöhus

12 kommentarer

 1. Maria

  Tack för dina tips! I mitt fall blir nog första steget att ringa närmsta kemtvätt och höra vad de kan erbjuda för lösning på mitt tvättbehov.

  När jag bodde i lägenhet var det enkelt, stora maskiner och stora torkskåp/torkrum. Vi har funderat på en grovtvättmaskin hemma, men den ska köpas in, förvaras och skötas.

  Kom på att man till hundbäddar och liknande kan höra med hästsportaffärer. De erbjuder ofta tvätt av hästtäcken, och borde ju kunna ta emot en hundbädd också.

  Tack för att du nappade på mitt förslag!
  /Maria

  • Eva Maria

   Jag tror att kemtvättarna kan ha information om det och kanske man dessutom kan lämna in sakerna där. Just det, hästsportaffärer borde absolut kunna tvätta sådana saker också! Hundbäddarna blir så inpyrda efter ett tag! Jag brukar lägga en filt inuti men Karro krafsar alltid sig under filten ändå. Om du hittar det du söker får du gärna berätta det! Synd att vi inte har sådana tvättomater som man ser på film. Kanske finns det i större städer men jag har inte sett någon i Sverige. Kanske en affärsidé?! Med café och böcker och tidningar och man kan sitta och slappna av när man väntar 🙂 (Jag tänker bara på att fika och chilla 🙂 )
   Kram och hoppas att du får en fin dag! / Eva Maria

   • Maria

    Jag vill också ha en tvättomat att gå till! Öppna en så kommer jag

    • Eva Maria

     Men tänk så mysigt!!! Då hör jag av mig 🙂 Jag ser framför mig hur alla i blandade åldrar sitter och väntar på sin tvätt, någon läser, virkar, dricker kaffe och pratar om livets väsentligheter…!
     Jag tycker om de där små stunderna när man inte kan eller måste göra något annat än att bara vänta, t ex åka tåg långt. Det är så busy hela tiden annars.
     Önskar dig en härlig helg och Glad Valborg! (Tänk maj på söndag redan, så fort det har gått.) Kram Eva Maria

    • Eva Maria

     Här hittade jag ett tvätteri i Lund som verkar ha lite olika tjänster:
     https://www.tvattstugan.com/vad-ar-vad.aspx

     • Maria

      De ska jag definitivt kontakta.

      Trevlig Valborg till dig också!
      /Maria

    • Maria

     Nu har jag testat att lämna in till tvätt, på Kristianstad Tvättanstalt.
     Ett stort täcke till dubbelsäng och två större hundbäddar. 470 kr för allt. De var först tveksamma till hundbäddarna och jag fick lova att de inte var fulla med hår. Dammsög dem och borstade med gummiborste och inga problem när jag lämnade in dem. Smidigt och bra!

     • Eva Maria

      Wow! 🙂 Det var väldigt bra! Så skönt att få de sakerna tvättade. 470 kr tycker jag var ett väldigt bra pris också! Då blir en bra rutin!
      En väninna till mig tvättade nyligen flera överdrag till kuddarna på sina utemöbler. Hon lade dem i badkaret och trampade på dem med fötterna, precis som man trampar vin.
      De blev rena och fina. En idé som jag aldrig kommit på själv!
      Tack för att du återkom med hur du löste det med tvätten! Önskar dig en trevlig helg! Kramar Eva Maria <3

 2. Maria

  Vill man skona sin tvättmaskin och sitt avlopp från tex hundhår kan man köpa en stor tvättpåse, som den här: https://www.pawofsweden.se/sv/artiklar/petwear-tvattpase-jumbo.html

  /Maria

  • Eva Maria

   Vilken smart påse! 🙂 Vår hund fäller inte så mycket vad vi ser, men när vi tvättar hennes filtar i maskinen så blir det små bollar med päls som vi får plocka ur. En sådan påse kan vara bra för ömtåliga kläder till vovven också, Karro har flera olika små tröjor eftersom hon är så frusen. Ska fundera på att beställa den…!

 3. Jönsson Gunilla

  Ett badkar kan användas till mer än att bada i!

  • Eva Maria

   Jamen faktiskt! Den enkla lösningen har jag inte tänkt på 🙂 Bra för att lägga i blöt också.
   Tack för tipset och hoppas du har en fin helg! Kram Eva Maria

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Drivs med WordPress & Tema av Anders Norén