När jag hade bestämt mig för att ha klädköpstopp så ville jag bygga en förstärkning mot alla de frestelser som jag misstänkte skulle komma längs vägen. Jag funderade mycket över detta men insåg att det är svårt att förbereda sig för alla olika situationer i förväg. Jag skrev ner några generella knep (7 st) innan jag startade mitt klädköpstopp men sedan har jag lagt till några specifika knep (8 st) för olika situationer som har uppstått.

Mina generella knep för att förebygga köpsuget:

 1. Undvik att gå i affärer eller surfa på shoppingsidor på nätet. Detta är lättare sagt än gjort men försök ha det som utgångspunkt. För mig handlar det ofta om att jag följer med familjemedlemmar som ska köpa något och då utsätts jag samtidigt för frestelser att handla till mig själv.
 2. Utmana dig till att hitta andra sysslor än att shoppa. Det kan vara att se på TV, fika med en vän, ta en promenad eller pyssla med något i hemmet. Skriv en lista på vad du tycker om att göra och titta på den när köpsuget slår till.
 3. När du går ut på stan i olika ärenden kan du lämna vissa kreditkort och bonuskort hemma för att hjälpa dig själv att inte halka in i affärer och handla något onödigt. Har du stora problem att motstå köp kan du föra över bara den summa som du vet att du behöver den dagen, alternativt ha kontanter om det fungerar där du ska handla.
 4. Om dina vänner föreslår att ni ska handla tillsammans så undvik helst det. När man handlar i grupp är det lätt att falla in i vännernas shopping och köpa saker man inte behöver. Föreslå att ni kan göra en annan aktivitet tillsammans istället.
 5. Om du köper något så spara alltid kvittot och kolla reglerna för retur. Fundera noga över om du vill behålla plagget och vänta med att använda det innan du har helt bestämt dig. Lämna tillbaka det om du känner att du inte kommer att att använda det. Med detta knep så kan du ångra dina impulsköp!
 6. Inventera din nuvarande garderob och fota eller lägg på minnet vad den innehåller. När du är ute i affärer och hittar något du vill köpa så kan du tänka att du säkert redan har något liknande hemma! Ofta har man en tendens att köpa liknande plagg som man redan har.
 7. Tänk på att varje gång du avstår ett köp så hjälper du miljön, din plånbok och din kanske redan överfulla garderob.

Mina specifika knep för olika situationer:

 1. När jag vill köpa något stannar jag upp och tänker på om det bara är kicken från själv köpet jag är ute efter eller om jag behöver plagget på riktigt. Jag visualiserar mig själv när jag kommer hem med plagget och frågar mig om kicken (eller lyckan) från köpet kommer att kvarstå. Antagligen inte. Istället ser jag hur jag kommer hem och hänger in plagget i garderoben och det försvinner i mängden.
 2. Jag utgår från mitt verkliga behov och tänker intensivt på om jag behöver det jag nyss sett i affären eller på nätet. Oftast är det något som inte uppfyller mina verkliga behov och då kan jag släppa det.
 3. När ett köpsug uppstår akut försöker jag ersätta det med att tänka på något annat roligt eller mysigt som jag kan göra senare under dagen eller veckan. Det kan vara ett TV-program jag längtar efter att titta på eller en tidning/bok jag inte läst ännu. På sikt kan även detta avta och jag behöver inte ersätta mitt köpsug med något, det bara försvinner.
 4. Om jag har sett ett fint plagg i affären så undviker jag att känna på det. Kanske ser det jättemjukt och mysigt ut och har jag väl känt på det så ökar köpsuget! Så – se men inte röra!
 5. Jag skriver upp på en lista i mobilen vad jag blivit sugen på att köpa och tar ett foto. På så vis kan jag tänka att jag kanske kan köpa det om några dagar om jag tror att jag behöver det. Ofta faller det snabbt i glömska! Detta har hjälpt mig mycket.
 6. Det som också har hjälpt mig är att skissa på en slags framtida “drömgarderob”. I min drömgarderob är det lätt att kombinera outfits från ett antal plagg och skor som passar ihop vad gäller material och färg. Jag sparar bilder i Pinterest och min tanke är att när jag närmar mig den stil/stilar jag gillar så kommer det att bli lättare att se vilka plagg jag behöver komplettera med. Men eftersom jag inte är riktigt framme vid detta mål så tänker jag att jag inte vill handla något nytt innan jag vet vad det är som passar in i drömgarderoben.
 7. Facebook-gruppen har hjälp mig jättemycket. När jag varit ute i affärer och köpsuget uppstår så tänker jag på gruppen och känner starkt att jag inte vill skriva i gruppen att jag köpt något. Jag tänker även på de diskussioner vi haft i gruppen om hur man kan tänka när köpsug uppstår. Här tänker jag att man även kan alliera sig med en vän som man kan sms-a/ringa vid behov och få stöd.
 8. Jag har också tänkt mycket på målet i sig – att klara av ett års köpstopp – och visualiserar mig vid mållinjen och hur glad och nöjd jag kommer att vara när jag klarar det. Då vill jag inte göra mig själv besviken och misslyckas under vägen genom att köpa något jag inte alls behöver. (Hade jag verkligen behövt något hade det ändå varit okej att köpa det, men nu uppstod det inte ett sådant verkligt behov för mig det här året.) Jag försöker att vara peppande och snäll mot mig själv och påminna mig om att jag kan klara av att nå de mål jag sätter upp!

Har du några knep för att motstå köpsuget? Lämna gärna en kommentar! (För att komma till kommentarerna klicka på rubriken i inlägget och titta längst ner!)

Kramar från Eva Maria