Inspiration att rensa ut i ditt hem!

Vecka 36 Kartonger

Söndag igen och en ännu en vecka i utrensningens tecken har passerat. Nu börjar jag känna mig rätt trött på det hela, på hela idén. Dels har jag fått baciller med feber och snuva som barnen har fraktat hem från dagis, sen börjar jag misstänka att utrensning gör en fruktansvärt trött! Det är hela tiden små beslut (som känns stora i stunden) över alla saker: Behålla eller inte? Skänka eller slänga? Men veckans tema med växter och krukor gick ändå bra. Det visade sig att det var många krukväxter som var redo för trädgårdsavfall. Det blev betydligt glesare i fönsterkarmarna men å andra sidan kan ljuset komma in bättre. Och vad gäller berget av gamla krukor som samlats i garaget har jag gallrat rejält och ska skänka många. Det är ju så att när det kommer en gäst med en blomma så kommer det även en kruka… blomman brukar dessvärre inte bli jättelånglivad hos oss (förutom kaktusar som verkar stormtrivas, kan det ha något med vattningen att göra?). Därefter hamnar den ensamma krukan på krukberget i garaget. Min mamma har en orkidé med sig nästan varje gång hon kommer på besök, ja, och som sagt många krukor blir det!!

Nu över till nästa veckas tema, alltid lika spännande! Alltså kartonger. För den oinvigde kan detta verka vara ett jättekonstigt tema men för den som är samlare eller känner en sådan, kan genast nicka instämmande. Detta är ett besvärligt tema. När man köper en sak så kommer den oftast i någon form av kartong. Och för oss som är förtjusta i kartonger kan vi komma på flera anledningar till att spara den: Saken vi köpt kan gå sönder, då är det bra att kunna lämna tillbaka den i rätt kartong. Kartongen kan sparas och användas till att förvara annat i (dvs annat som vi inte kan skiljas från). Kommer vi på att vi senare vill sälja saken är det kanon att ha sparat kartongen. Den bästa anledningen av alla är att sparar man kartongen tillräckligt länge, säg 30 år, kan den ju bli värdefull!! Och en sak utan originalkartong är liksom inte riktigt helt komplett!

Ordet “originalkartong” kan få den bästa samlaren tårgöd. Men nog om detta, nu är det dags att göra sig av med de flesta kartongerna. Det blir det en tuff vecka framåt. Från en av bloggens fyra läsare har jag fått önskemål om före-och-efter foton! Här kommer ett före-foto på ett axplock av kartongerna som fyller källaren:

Tyvärr har jag missat flera tillfällen att fotografera – som den gången i våras när min man städade garaget…. Det var kväll och jag pratade i telefon. Mannen gick förbi och viskade att han skulle gå ut och städa i garaget. Det kändes ovanligt på något vis, ett slags infall som inträffar ungefär lika ofta som Halleys komet passerar utanför köksfönstret. Timmarna gick och mörkret föll. Till slut gick jag ut i garaget och då fick jag en syn som jag borde fotograferat. Allt skräp (ur alla kategorier; gamla däck, trasiga skidor och pulkor, gammalt kakel etc) låg i en enda stor hög innanför gargageporten, helt fantastiskt. Nästa dag fick vi hyra det största släpet de hade på Statoil och köra till Sysav. Efter det har vi kunnat förvara det som ska förvaras i garaget, nämligen bilen. Det är annars trist att hela vintern stå och skrapa rutorna varje morgon för att garaget är fullt med bråte.

Som sagt så har jag varit krasslig och fått ligga till sängs, men jag har tagit tillfället i akt att sträckläsa färdigt Rensa i röran och jag har börjat på en ny bok i samma tema Simplify your life av Werner Tiki Küstenmacher. Den handlar också om att få ordning hemma och må bättre av det. Den är också rätt kul! Faktiskt så har den stått i min bokhylla i flera år utan att bli läst men nu var det dags 🙂

Föregående

Vecka 35 Växter och krukor

Nästa

Vecka 37 Säkerhet

4 kommentarer

 1. Rosmarie

  Jag är full av beundran, du är så målinriktad och genomför dina projekt, även när du är krasslig. Hur gör du? Har du liksom bara bestämt dig?

 2. Eva

  Tack Rosmarie för ditt inlägg! Ja, jag tror det är en slags målbild att få fint hemma. I de böcker jag läst om utrensning står det att speciellt alla gamla saker i källaren är en symbol för att man har svårt att släppa det förflutna och tänka framåt, det är nog det som motiverar mig!

 3. Stina

  Just nu ligger jag på soffan och har ont och känner mig lite småledsen för det. Dessutom är jag tillfälligt jättetrött på mig själv som handlar nya saker hela tiden fast jag vet att jag behöver stoppa inflödet. Varför motarbetar man sig själv ibland?

  Det hade varit mycket bättre att jag låtit bli att köpa något den här månaden, så jag hade pengar kvar och färre saker hemma.

  Visserligen är det fina saker jag köpt, och de ersätter något fulare som jag ska göra mig av med, men ibland tar det tid innan man verkligen gör sig av med de där dubbletterna.

  Just nu vill jag så gärna göra ett städryck här hemma och hänga upp tvätten, röja ut bland gamla filmer, böcker och i en bokhylla. Men det går det inte för kroppen strejkar, så jag får ligga här och titta på min man som håller på med allt möjligt.

  Jag hittade just till din blogg från Minimalisternas sida. Tack för dina inspirerande inlägg. Man behöver läsa om rensning för att få inspiration till att komma igång, sedan ger det sig ofta och går av bara farten.

  Rensa i röran är en bok jag läst flera gånger, men i din blogg hittar jag flera boktips som låter intressanta.

  Jag började läsa dina gamla inlägg och funderar på att följa dina och minimalisternas tips och att ta ett speciellt område i taget. Vi har inget överbelamrat hem, men det vore skönt att skapa fler tomrum och låta det bli lite luftigt./ Stina

  • Eva

   Hej Stina! Så tråkigt att du har ont i kroppen, hoppas du blir bättre! Men jag tror att det är viktigt att vila ordentligt när kroppen säger ifrån. Ofta har man prestationsångest att man ska göra och hinna med så mycket. Jag får ibland säga till mig själv att det är helt ok att softa istället för att jag ska få dåligt samvete.
   Jag har också haft problem med att jag handlar för många nya saker och jag har provat lite olika varianter som köpstopp eller budget. Det kan fungera men jag tycker inte att man ska vara för hård mot sig själv och sätta för höga mål, då blir man så besviken på sig själv. Bättre att sätta ett litet mål som man kan klara!
   Och som du skriver i din andra kommentar att göra något i en kvart är ju jättesmart! Då kan man göra något litet och känna sig nöjd. Jag gör något liknande, jag har en anteckningsbok och jag skriver upp en liten sak i taget och skriver inte upp fler ToDo-saker förrän jag gjort den första saken. Det kan vara t ex plantera om en blomma, det kan underlätta att få fokusera på en sak i taget! Speciellt när man har lite låg energi.
   Jättekul att du har hittat min blogg! Hoppas vi hörs igen! Kramar Eva Maria

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Drivs med WordPress & Tema av Anders Norén