Ahh, äntligen är julpyntet utdansat och plastgranen nerpackad. Det är ju så härligt och stämningsfullt när man tar fram det och pyntar, men sen är det skönt när man tar bort det! Nu återstår bara det där lilla sista… dvs att mannen ska klättra upp på loftet med tomtar, halmgrisar, girlanger och annat. I vårt förra hus var det lite lättare, då hade vi källare så då kunde vi bara traska en trappa ner och ställa det på första bästa lediga kvadratmillimeter. Fördelen med loft är såklart att man inte ser sakerna på samma sätt.

Så jag har sorterat ut lite leksaker från barnens rum, det blev mycket luftigt. Och jag tycker det är listigt att packa i plastkassar från Lagerhaus. Det finns säkert på andra ställen men jag har inte varit i så många affärer på sistone (pga mitt köpstopp). Kassarna har dragkedja och rymmer massor! När jag köpte dem kändes det fel att köpa så plastiga kassar men det som ändå fick mig att köpa dem var att de är tillverkade av 80% återvunnet material. Alltid nåt, eller hur?

Ni som undrar hur det går med mitt 100-dagar långa kläd-köpstopp ska få en rapport här:

Det går jättebra! Nu har jag 43 dagar kvar och nu känner jag abstinensen avta. Det är märkligt att den verkligen avtar, jag trodde inte det. Men det kräver att hålla sig till vissa regler:

  • Undvik affärer
  • Hitta andra sysslor på din fritid, t ex promenera, gå på bio.
  • Om du är inne i en affär och ser ett snyggt plagg – känn inte på det! I stunden du känner på det blir det som ditt och det är jättesvårt att undvika att köpa.
  • Handla inte i grupp!! Då är det lätt att ryckas med av de andras shopping-iver.
  • Tänk på ditt mål och på hur besviken du blir på dig själv om du inte klarar av det. Det är bra att berätta för många att du har köpstopp för då är det ännu värre att sen berätta att du inte klarat det!
  • Lämna klubb-kort och rabattkuponger hemma. Dessa är till för att får dig att handla.
  • Var snäll mot dig själv och påminn dig om att du klarar det och är jätteduktig!

Och ett nästintill måste för att ta sig igenom ett kläd-köpstopp är Sofia Hedströms underbara bok Modemanifestet – De stilsmartas handbok. Sofia är modejournalist och älskar kläder. Men vid ett tillfälle inser hon att shoppingen börjar ta över hennes liv. Hon bestämmer sig för att ha kläd-detox under ett år. Hon beskriver sitt år och hur hon kommer runt alla frestelser. Boken innehåller även en mycket intressant reportageresa från USA där hon har besökt personer som själv ändrar sina kläder för att får variation och inte behöva handla nytt hela tiden.

Kramar Eva!