I fredags var jag och ett gäng tjejer och besökte Skarhults slott och fick en guidad visning av Alexandra von Schwerin.
Hon har tagit fram utställningen Den dolda kvinnomakten och boken med samma namn.

Alexandra von Schwerin

Alexandra von Schwerin

När hon blev slottsfru funderade hon på vad en slottfru egentligen gör om dagarna? Hon kände att det var inte hennes grej att gå och duka bord och vattna blommor så hon började gräva i historien på slottet. Vad hade kvinnorna som bott där före henne sysselsatt sig med? Det visade sig att det var en lång rad av väldigt företagssamma kvinnor som fick sköta om slottet och affärerna när männen låg ute i krig eller ofta hade dött i någon farsot. Trots detta är kvinnorna så osynliga i historien! Alexandra startade ett projekt där bland andra Dick Harrison var med och letade efter kvinnorna på slottet sedan 500 år tillbaka.

Jag kan varmt rekommendera den fina och intressanta utställningen som pågår till och med 21 september, och där finns ett jättemysigt café med god fika i slottskällaren! Skarhult ligger utanför Eslöv i Skåne. http://skarhult.se/den-dolda-kvinnomakten/