Inspiration att rensa ut i ditt hem!

Klädköpstopp 1 augusti till 30 november!

Idag är det startdag för vårt klädköpstopp! De tre bloggarna HändelsevisNära vill jag leva och Rensaut.nu ska tillsammans ha ett klädköpstopp på fyra månader, 1 augusti till 30 november. Vi är intresserade av kläder men känner att de kan bli för många i garderoben och det är skillnad på behov och kläder man bara vill ha för att ha något nytt.  Är du sugen på att hänga på så är du välkommen! Du behöver inte ha någon blogg utan du kan bara följa med! Tanken är att vi ska stötta och peppa varandra. Mitt tidigare rekord är 100 dagar och sen har jag några misslyckade försök längs vägen.

Till skillnad från Händelsevis så har jag varit frestad att bunkra upp med lite extra klädköp nu så här innan starten… helt plötsligt så var det väldigt många kläder och typer av skor jag kom på att jag “verkligen” behövde… Det blev nya tennisskor, shorts, sandaler, ett par jeans på rea och en pyjamas. Men nu är det STOPP! Känns faktiskt riktigt skönt idag när detoxen har börjat. Min garderob är proppfylld så egentligen skulle jag klara mig i flera år utan att köpa något nytt, men man måste ju börja någonstans och sätta ett mål som kan vara rimligt att klara. Annars blir man så besviken på sig själv!

Ironiskt nog kom HM-katalogen i brevlådan häromdagen som råkade vara en av sommarens få regniga dagar. Och vad gjorde jag? Jo, jag kröp ner i sängen och bläddrade och hittade en pyjamas som jag beställde i IPaden (behövde inte ens resa mig ur sängen – det ska vara lätt att shoppa!).

Köpstoppet kan börja!

Köpstoppet kan börja!

Igår kväll inventerade jag några riskzoner som jag vet kommer att fresta mig att shoppa:

RISKZONER INFÖR KÖPSTOPPET:

 • Om jag reser någonstans och det finns affärer som vi inte har hemma. På resa brukar shopping vara ett naturligt inslag i aktiviteterna. Snart ska vi åka till Köpenhamn med släkten och jag och min svägerska (som har svart bälte i shopping), brukar kasta oss ut i butikerna. Den här gången ska jag handla lite till barnen men inget till mig själv – det blir en utmaning. Det blir andra aktiviteter istället som Tivoli, kanalbåt och sitta på mysiga caféer.
 • Reklam i form av kataloger och mail. Här har jag dock avbeställt de flesta sedan lång tid tillbaka för att undvika frestelser. HM‑katalogen är den enda jag får nu!
 • Skyltfönster! När jag åker bussen in till Malmö och hoppar av vid Hansa dras mina ögon direkt till alla skyltfönster och jag ser alla nya kläder!
 • När jag behöver handla något till barnen, till exempel på Lindex, så hänger det kläder till mig där och jag har svårt att inte kolla! Ser jag något så tänker jag ofta att den här lilla blusen slänger jag med i köpet, jag vet att den storleken är min så jag behöver inte ens prova.
 • I september är jag bjuden på klädparty med nya barn- och damkläder, det är svårt att inte dras med när alla provar de tjusiga plaggen. –  Åh, kolla på detta! Så snyggt, det måste jag bara haaa!!
 • När en vän frågar om jag kan följa med som smakråd. Helt grymt svårt att inte hitta något till sig själv då! Hände så sent som i veckan när min väninna skulle köpa jeans på rean på MQ, jag kom ut med ett par till mig själv också. Min väninna tyckte det var kanon att jag hann köpa dem innan köpstoppet började 🙂

Vilka är dina riskzoner? Skriv gärna en kommentar och berätta!

Kramar Eva Maria!

Föregående

Maniska samlare på Femman!

Nästa

Hemma från Köpenhamn!

7 kommentarer

 1. Bra att inventera sina riskzoner.
  En av mina är Tradera där har jag fyndat mycket under åren.
  En resa till Venedig är bokad under hösten och där finns en skobutik med bästa lästerna för mina fötter och snygga är de dessutom.
  Och så är det då höstkläderna, det är alltid lika roligt när de dyker upp.
  Reklamen i form av mail från favoritbutikerna, här har jag avbokat de flesta.

  Nu lyckar vi varandra till

 2. Smart att analysera fällorna, då blir de säkert lättare att undvika 🙂
  Min största fälla hade jag nog förra veckan. Var i Stockholm på jobb och där finns ett par favoritbutiker. Jag både klarade att inte gå in och inte… Men nu när stoppet är på riktigt blir det inget mer Stockholm (med tid över till shopping) Vilken tur!

  Riskzonerna under hösten är nog istället temafester som kräver smart outfit. Då kan jag säkert frestas att slå på stort för att följa temat bra. Hoppas jag kan ta till kompisarnas garderober då istället.
  Trevlig dag ett på dig! 🙂

 3. Lycka till, jättespännande att höra hur det går. Särskilt i Köpenhamn!!! Det skulle vara största utmaningen för egen del!

 4. Elisabeth

  Efter att ha köpt kläder en enda gång under det gångna året (två t-tröjor i april 2013) köpte jag inte att enda plagg fram till juni i år. Det berodde först på att jag blev arbetslös och ville dra ner på konsumtionen överlag. Men sedan insåg jag att jag inte behöver fler kläder – tvärtom: Jag rensade ut en massa plagg som jag delvis inte haft på mig i 10-15 år… Annars är det återbruk och lagning som gäller: En sliten stickad tröja (bomull) ger garn till sockor, strumpor och små hål i t-tröjor och tunikor stoppas. På så sätt kan jag förlänga många klädesplaggs liv, och jag sparar både pengar och resurser. Har bestämt mig att – när jag behöver något nytt – numera bara köpa kläder av ekobomull. Varför? Svaret hittar ni i “Bomull. En solkig historia” av Gunilla Ander som jag varmt rekommenderar!

  • Eva

   Hej Elisabeth! Så duktig du har varit under det gångna året! Det måste kännas skönt att veta att du klarar dig utan att handla nytt hela tiden. Din berättelse ger mig inspiration så här fem dagar in på köpstoppet. Ja, det är konstigt att man blir sugen på att rensa ut när man har köpstopp! Borde det inte vara tvärtom att man vill behålla så mycket kläder som möjligt? Jag har redan sneglat på några plagg som hänger löst på galgarna… Men kanske man tänker mer funktionellt än att det bara ska vara variation? Sen såklart är det så att man inbland tvingas hålla igen, om man t ex blir arbetslös.
   Tyvärr är jag inte så händig, det låter mysigt att kunna sticka racksockor! Men jag har blivit mycket bättre på att ta hand om mina kläder och laga dem. Några plagg har jag lämnat in på lagning istället för att kasta. De blev jättefina igen.
   Tack för boktipset! Den vill jag gärna läsa. Kanske du skulle gilla boken Modemanifestet – De stilsmartas handbok av Sofia Hedström? Den handlar om ett år utan att köpa nya kläder och är samtidigt en resesskildring från USA där Sofia åker runt och träffar personer som syr om och förnyar sina kläder utan att köpa nytt. En glad bok med mycket motivation.
   http://www.bokus.com/bok/9789113030586/modemanifestet-de-stilsmartas-handbok/?gclid=CPujosTs_L8CFYXhcgodiy4ATw
   Ha det fint! Kram Eva Maria

 5. Fin blogg. Här skriver du om det som jag fokuserar mycket på just nu: rensa min garderob och mitt hem. Köpstopp låter super. Blev riktigt inspirerad! Jag själv undviker affärer och alla kataloger,reklam etc. Får se hur det går..

  Jag har själv skrivit ett inlägg om rensning på vår blogg RawModel.se
  http://rawmodel.se/2014/08/hur-ofta-rensar-du-din-rora/

  • Eva

   Hej RawModel! Tack för din hälsning och vilket bra inlägg om utrensning du har på din blogg! Din blogg är supersnygg och så kul att du har den tillsammans med din väninna. Igår var jag hembjuden till en väninna som precis gått en kurs i Feng Shui och hon delade med sig av sin nya kunskap. Jag har själv läst mycket om det men det ger så mycket mer när man hör någon berätta. Jag kände mig väldigt glad och tacksam för att hon tog sig tid att gå igenom det med mig. Så jag fick lite ny inspiration som jag hoppas att jag kan dela med mig av här på bloggen längre fram. Vi höres! Kram Eva Maria

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Drivs med WordPress & Tema av Anders Norén