Inspiration att rensa ut i ditt hem!

Sälja eller skänka?

Det här med att rensa ut handlar mycket om att fatta beslut. Volen Ivanov, leg psykolog, som är med i en intervju i min bok, berättade för mig att personer som har svårt att rensa ut kan även ha svårt att fatta beslut i övriga områden i livet. Detta tycker jag var intressant och jag har funderat mycket på det. Jag tycker att jag har rätt så lätt för att fatta beslut men när det kommer till utrensning så har det ibland gått väldigt långsamt. Men jag har tränat upp förmågan tycker jag. Först bestämmer jag mig för om jag ska behålla eller inte behålla en sak. Kan jag inte fatta beslutet just då är det ok att avvakta (bara det inte blir så med alla saker, då får man byta strategi!). Sen bestämmer jag mig för om jag ska sälja eller skänka saken, och beroende på vilket; var ska jag sälja eller till vem ska jag skänka.

I början, runt 2010, när jag började rensa ut och startade den här bloggen var jag verkligen flitig med att sälja saker. Det blev stora saker på Blocket och lite mindre på Tradera som kunde vara lätta att skicka med posten. Efterhand kände jag att det var rätt så tidskrävande att sälja saker, och kanske fick man bara några kronor för allt arbete man lagt ner. Så då började jag skänka mycket, främst till Erikshjälpen och Myrorna. Det är så smidigt att bara åka dit och lämna och jag blir motiverad av att någon annan kan få glädje av sakerna.

Lite större saker som cyklar, möbler och annat försöker jag sälja. I år har jag skrivit upp vad jag sålt och det har blivit en hel del. Jag är snart uppe i tio tusen kronor. Då har jag sålt två cyklar, två bilbarnstolar, lämnat in kläder på två klädbytardagar, ett tennisrack och två garderober. Trodde inte att det skulle bli så mycket men det plockar på!

Jag läste i en artikel för ett tag sedan om en undersökning som Tradera hade gjort. De kom fram till att varje hem i Sverige i genomsnitt hade saker för elva tusen kronon att sälja, och då kunde man ju finansiera sin semesterresa bara genom att klättra upp på vinden! Jag funderar på hur de genomförde själva undersökningen, det stod det ingenting om. Det borde väl variera väldigt mycket från hem till hem.

Hur tänker du när du rensar ut? Blir det sälja eller skänka?

Föregående

Hemma från Bokmässan!

Nästa

Loppis imorgon!

6 kommentarer

 1. Jag skänker oftast bort det jag rensar ut, blir annars så lätt att sakerna liggerkvar hemma i en sälja-hög och skräpar.
  Jag orkar inte lägga tid och energi på att sälja.

 2. Jag tänker inte bara sälja eller skänka? Utan använder mig av de fyra s:en som vi skrivit om tidigare: sälja, skänka, slänga eller spara. Det bästa är ju om saken platsar i någon av de två första kategorierna, men de flesta av oss har även sparat på saker som faktiskt kan slängas på grund av att de blivit väldigt slitna eller trasiga etc.
  http://minimalisterna.se/rensa-med-hjalp-av-de-fyra-s-en/

  Sen precis som du skriver, om jag inte kan fatta beslut just nu kring vad jag ska göra med saken, så har vi i perioder en tremånaderslåda där vi lägger saker. Vi skriver datum när sakerna lagts dit och har de inte använts under de tre månaderna så ska sakerna ut på ett eller annat sätt.
  http://minimalisterna.se/vi-testar-tremanadersregeln/

  Ytterligare en sak att ha i åtanke när man rensar tycker jag kan vara: “Om jag skulle flytta nu, skulle jag packa ner den här saken i flyttkartongen då”. Jag tycker det ställer det hela lite mer på sin spets och får åtminstone mig att tänka till en extra gång om jag verkligen kommer läsa den där boken igen, använda det där plagget eller skorna etc. Är saken/plagget värd att ev. paketera, ta upp plats i flyttlåda, bära, packa upp på nytt etc.

 3. Jag har valt att ge det jag rensat ut först till släkt och vänner, sedan har jag skänkt prylar till återbruket, klädinsamlingen och till ridskolans loppis.Känns extra bra att ge bort av prylar man inte behöver.Vill inte lägga tid -ork på försäljning. kram *piah*

 4. Jag skänker vidare, till vänner, dotter Myrorna eller Stadsmissionen, utan tvekan. Det är säkert så att jag skulle kunna tjäna några kronor men jag hoppar det. Det känns bra att skänka vidare. Trevlig helg!

 5. Jag har sålt ganska mycket på Tradera men det har framförallt varit saker som kan ticka iväg i värde, för annars håller jag med om att det blir mycket arbete. Fast det är ju trevligt att andra lägger ner tid på det för jag har också fyndat en del! Kläder har jag börjat skänka till Stadsmissionen här i Malmö för där vet jag att kläderna erbjuds till hemlösa personer.

  • Eva

   Hej Gunilla! Tack för ditt tips om Stadsmissionen i Malmö. Där har jag aldrig varit, ska tänka på det nästa gång!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Drivs med WordPress & Tema av Anders Norén