Inspiration att rensa ut i ditt hem!

Lucka 5 – Ugnen & Micron

Idag är det dags för ugnen! Det är en riktig surdeg hemma hos oss och vi väntar in i det längsta och skjuter fram jobbet. Men nu finns det ingen återvändo. Luckan är så igengrodd så om man tittar in genom den och tror att det är muffins där inne, men sen öppnar luckan så var det visst kycklingklubbor. Alltså man kan inte se igenom luckan. Inte så fräscht. Det behövs en masterplan ocn någon form av dynamit för att få den ren.

Men nej, den här gången ska jag försöka med något naturligt medel. Det är väldigt läskigt med alla dessa jättestarka ugnsrengöringsmedel – har aldrig fattat att de ska in i ugnen – där man sen ska laga sin mat?! Men visst har jag använt dem enligt konstens regler med plasthandskar och gärna ett munskydd för man ska ju inte andas in det. Jag ska försöka följa rådet med såpa som Händelsvis rekommenderade för ett tag sedan! Man ska ha grönsåpa eller linoljesåpa. Smörja in ugnen och sen värma tills det bubblar och sen skrubba. Gallret kan man lägga i blöt i en timme i vatten och diskmedel och sen göra rent med en aluminiumboll. Jag vet inte vad en sådan boll är men jag kan nog fråga i affären. Är det någon som vet hur den ser ut och var den säljs?

Och när du väntar på att såpan ska bubbla i ugnen så passa på att svischa ur micron med en trasa!

Oj, nu ropar mannen att mitt stekta ägg är färdigt! Får rusa! Lycka till idag!

Föregående

Lucka 4 – vasken (en spooky lucka)

Nästa

Lucka 6 – Hallen

12 kommentarer

 1. Jag visste väl att det här var på gång! Får definitivt bli ett av helgens projekt!

  • Så nu är det gjort! Vi tog hela spisen, bakom, under och på sidorna när vi ändå var i farten. Gissa om vi är nöjda! Jag riktigt myser av titta på den.

 2. Detta skall göras efter att suregen bakats ut.
  Jag såg igår efter att jag bakat mitt hårdbröd, att det var synnerligen hög tid att göra ett krafttag i ugnen.

  Tack för dagens utmaning!

  • Eva

   Så gott med hembakat bröd! Det är något av det lyxigaste! Jag är dålig på att baka hemma, skulle verkligen vilja lära mig att baka bröd så att man slapp köpebröden hela tiden. Lycka till med fortsatt bak!

 3. Berit

  Aluminiumbollar säljs bland rengöringsartiklarna. Du hittar dem säkert bredvid svinto.

  • Eva

   Tänk att jag helt har missat dem! Det måte bero på att jag springer så snabbt förbi städavdelningen…

 4. Min aluminiumboll var lite ugnsfolie ihopknycklat till en boll. Bästa tricket för gallret alltså. Så rent har det inte varit sedan det var helt nytt! I ugnen krävdes det lite mer skrubb men ordentligt med såpa gjorde ju det hela betydligt lättare än att bara skrubba med typ stålull. Har hört att man kan putsa luckan med tandkräm, dock inte provat…

  • Eva

   Aha! Så smart att man bara kan knyckla en egen boll! Det får jag prova! Hann inte med ugnen igår men idag ska den bli fin. Intressant med tandkrämen. När jag var liten minns jag att vi putsade mynt med ketchup och de blev jätteblanka! Sen dess har jag varit lite misstänksam mot ketchup 🙂

 5. Underbar beskrivning på ugnen som behövde dynamit för att bli ren. Det kunde vara en beskrivning på vår. Jag SPRINGER förbi den varje dag för att slippa ta itu med den.

 6. Ugnen var utmaning på nåt annat jag följer, vad det nu var, för lite sen. FlyLady skulle jag tro. Alltså är vår hyggligt ren nu. Men jag körde med Mr Muscle, jag pallar inte gnuggandet. Mr Muscle ugnsrent måste vara jättegiftigt, för det var rentav ganska enkelt att torka ur ugnen när man glömt den tre timmar istället för de 20 minuter som står på flaskan. Sen behövde jag göra glaset en gång till ändå och glömde att hålla andan. Bad, bad idea. Men om man bara andas nån annanstans och nån annan gång, så är det kanonbra.

 7. Måste bara få tacka för tipset angående rengöring av ugnen. Testade det idag och är relativt nöjd med resultatet. Trodde verkligen inte det skulle fungera så pass bra som det gjorde. Skönt att slippa de där starka medlem som verkar vara rent av livsfarliga att använda

  • Eva Maria

   Ja, visst blir man förvånad?! Så väldigt mycket bättre än alla “kemiska” medel jag provat. Det luktar gott i köket efteråt också! Jag gjorde det för ett tag sedan med lika fint resultat.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Drivs med WordPress & Tema av Anders Norén