Inspiration att rensa ut i ditt hem!

Slow shopping!

Det tar lång tid när jag ska handla mat i affären. Jag har en lista med mig men så fastnar jag genast när det finns olika alternativ av en vara. Vilken ska jag välja? Ska jag ta den ekologiska, den närodlade, den godaste eller helt enkelt den som är billigast? När barnen är med i affären vill de också vara med och välja. De föredrar en viss ketchup eller vissa hamburgerbröd framför andra. Min dotter är väldigt förtjust i strössel och i butiken där vi brukar handla finns det en hylla med väldigt många olika varianter av strössel, så här fastnar vi i cirka fem minuter varje gång vi handlar. Det är rosa hjärtan, stjärnor och nu sist köpte vi ett paket med grönt strössel och fotbollar av socker för att göra en fotbollstårta. Tårtan har vi inte hunnit baka ännu men förhoppningsvis snart.

Men visst är det egentligen ett delikat problem, att ha möjligheten att välja? Jag tänker på hur människor i andra länder saknar mat och så står jag här och lägger tankekraft på om jag ska ha ekologisk glass eller den billiga Big Pack. Samtidigt påverkar mina beslut människor i andra länder. Om jag väljer ekologiska bananer kanske det bidrar till bättre arbetsförhållanden för några på andra sidan jordklotet.

I helgen hade vi gäster och jag körde iväg på förmiddagen och handlade till grillningen. Som vanligt fastnade jag i olika beslut:

Vilken glass? Den ekologiska för 39 kr eller Big Pack för 9 kr? Kanske det är 2 liter i en Big Pack till och med?

Vilken glass? Den ekologiska för 39 kr eller Big Pack för 9 kr? Kanske det är 2 liter i en Big Pack till och med?

 

Miljömärkta muffinsformar eller de som är halva priset mot dem?

Miljömärkta muffinsformar eller de som är halva priset mot dem?

 

Potatis - ska jag välja svensk eller den här importerade färskpotatisen?

Potatis – ska jag välja svensk eller den här importerade färskpotatisen?

En gång i veckan har vi matkasse, det är skönt för då slipper jag välja och fatta beslut!
Hur tänker du när du handlar? Har du några “regler” du följer?

PS. Inlägget är inte sponsrat av några varor eller företag, jag har bara fotat lite i affären när jag handlade!

Föregående

Rensa ut & Lev lättare – första upplagan snart slutsåld!

Nästa

Artikel i Wellness!

5 kommentarer

 1. Känner igen mig så himla väl! Storhandlade utan barn och sambo i måndags och det tog mig en timme (!!!) att komma igenom Ica Maxi. Stod där och filosoferade över mandelmjölets beskaffenhet och pris. Jämförde och tänkte. Men oklart om det gör så stor skillnad med pris på sällanköpsvaror ändå. Som mandelmjöl t ex…

  Har några saker jag alltid köper eko (potatis, banan, paprika, morot, citrus) några jag köper eko om det passar (avocado, päron, melon) och några som typ aldrig finns eko och jag bara får finna mig (laktorsfri turkisk yoghurt, mat korn, fryst kyckling)
  I valet mellan eko och närproducerat vinner eko nästan alltid. I enstaka fall (som med jordgubbar) tar jag närodlat. Tänk vad svårt det kan vara att handla mat! Och samtidigt har du ju rätt, vilket lyxproblem!

 2. Jaaa, jag har massor med “regler”! Så många att det är ganska lätt att handla… 🙂

  Jag väljer nästan alltid samma varor som jag brukar. De är väl kollade, och innehåller inget socker, eller konstiga tillsatser. Eko av mejerier och morötter, men inte av annat om det är orimliga prisskillnader.

 3. Jag tycker det är jobbigt att handla. Just p.g.a alla dessa val. Jag väljer ofta eko, fairtrade, närodlat o.s.v…. Men när är vad det bästa valet? Hur kan man veta? Hur ska man orka ta ställning? Fast det VILL jag ju göra men det är så mycket man ska beakta och veta… Helst skulle jag handla på en liten affär med enbart “bra utbud” men nån sån har jag ju inte att tillgå…

 4. Jag blir nyfiken på vilka val det blev här ovan!
  Råkar veta att det är en avhandling på gång som tangerar de här frågorna ni berör… 😉

  • Eva Maria

   Så spännande! Som sagt så går det långsamt för mig när jag handlar… tänker alldeles för mycket!
   Jag har ett kombinerat intresse för miljö och företagande, så det blir ett resultat av det kan man nog säga.

   Mina val blev så här:
   Jag valde den dyrare ekologiska glassen.
   1. Det är “riktiga” ingredienser i den som grädde och ägg, inte bara pulver och konstgjord smak.
   2. Den är från Småland. Känner att jag vill gynna ett lokalt företag som anstränger sig för att göra bra och ekologisk mat.
   3. Den har inte åkt så långt till mig i Skåne.
   4. Den är ekologisk.
   5. Jag tänker att vi handlar så lite glass och godis i vår familj, så när jag väl ska köpa något sådant
   så kan jag välja något med kvalitet istället för kvantitet, även om det är dyrare. Lite så att jag “unnar” mig något 🙂

   Muffinsformarna valde jag de som var miljömärkta. Mest för att de verkade vara de som passade bäst till mitt syfte
   som var att göra chokladfondant, då behöver formarna vara lite större och hårda i kanterna.
   Men det var ett klart plus att de var miljömärkta!

   Potatis är något som jag filosoferar mycket om när jag handlar.
   Kan noga gå igenom hela sortimentet.
   Ska jag vara helt ärlig så har jag svårt att förstå varför vi ska köpa importerad potatis,
   även om de nu råkar vara ekologiska. Har vi inte potatis i Sverige (även ekologisk) så att det räcker?
   Så mitt val här blev de svenska vinterpotatisarna! Jag kan vänta på de svenska färskpotatisarna.
   Tänker även att plastpåsen är lite onödig och blir det inte lite unket och fuktigt inne i den?
   Sen inbillar jag mig att vi använder mindre gifter i svenskt jordbruk,
   så det är ändå ok att köpa ej ekologisk potatis? Men här kanske jag är helt ute och cyklar, rätta mig gärna!!
   Jag kan ingenting om jordbruk så det vore intressant att lära sig mer.
   Dock med risk att det tar ännu längre tid att handla 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Drivs med WordPress & Tema av Anders Norén