Inspiration att rensa ut i ditt hem!

Vårens första fästing

Det är roligt när någon tycker om en. Jag har flera tusen som tycker om mig – fästingarna. Vi har rådjur på tomten och jag misstänker att det är därför det kryllar med fästingar. Och det är lurigt, det verkar som om vissa aldrig får fästingar medan jag lyckas få med mig en fästing bara jag tittar på något grönt. Igår fick jag vårens första fästing som satt sig tillrätta på smalbenet. Usch, det är så läskigt. Varje kväll tittar vi på barnen om de har fått fästingar och det är ofta vi hittar någon. Nu har jag utvecklat en fobi för fästingar och undviker att gå för mycket bland träd och buskar. Jag funderar på att gå och vaccinera mig mot TBE. Det ska inte finnas i vårt område men någon gång kommer det väl. Borrelia har jag inte fått, peppar peppar, men jag håller noga koll på fästingbetten efteråt. Om det blir en röd ring runt bettet ska man gå till vårdcentralen och undersöka sig.

Jag har läst om en slags fästing-marinad som man ska smörja in sig med för att slippa de små krypen. Man ska blanda pressad citron, olja, vitlök och rosmarin. Hm, men jag hade känt mig som en kotlett på väg till grillen om jag skulle smörja in mig med det.

Däremot gillar inte myggen mig och jag har hört flera som har sagt att det brukar vara antingen eller, jag vet inte varför det är så. Men hade jag fått välja hade jag nog valt myggen.

Vad har du för förhållande till fästingar? Någon som har andra tips än marinader?

Föregående

Hej igen!

Nästa

Idrottsutrustning som kan återanvändas (I Like!)

5 kommentarer

 1. Jag har en grav fästingfobi. Ändå flyttade vi från norr till fästingområde i södra Sverige 🙂 Vi spenderar en del av sommaren i Sthlms skärgård dessutom. Jag har vaccinerat hela familjen (barn från 1 år) mot TBE. Undviker högt gräs helt. Inspekterar alla på kvällarna. Duschar om vi varit extra utsatta etc. Barnen får ha långbyxor med sockarna utanpå om de ska vandra leder i fästingområdet etc.

  • Eva Maria

   Skönt att höra att fler har fobi för fästingar. Jag tycker att det har blivit en begränsning för mig. Jag älskar att vara ute i skogen men drar mig för det nu och tänker genast på fästingar. När vi firade midsommar förra året på en äng så tvingade jag familjen gå dit i gummistövlar pga min fästingfobi. Jag ska ta tag i vaccinationen nu. Jag har hört att det är ett vaccin på gång för borrelia också.

 2. Fästingar är otäcka. Jag är vaccinerad mot TBE och det är ju skönt att slippa oroa sig för den sjukdomen, men borrelia kan man ju inte skydda sig mot tyvärr. Om man inte stannar inomhus eller alltid går i stövlar… Jag har inget knep annat än att som ni andra leta efter dem på kroppen när man varit utomhus.

 3. Elle

  Fästingar gillar inte vitlök

  • Eva Maria

   Man kanske inte behöver gnida in sig med vitlöken utan räcker det att äta den?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Drivs med WordPress & Tema av Anders Norén