Inspiration att rensa ut i ditt hem!

Deodorant eller Antiperspirant?


IMG_3386

Jag har hört i olika sammanhang att man ska undvika deodoranter som innehåller aluminium på grund av att det eventuellt kan orsaka cancer. Tidigare har jag inte fördjupat mig närmare i det men har ändå sedan länge köpt deodorant utan aluminum. Nu köpte jag en ny deodorant av samma märke som jag brukar köpa (Biotherm) men med en annan doft. (Ville förnya mig lite i armhålorna!) Men när jag kom hem och läste närmare visade det sig att det var aluminum i. Det var märkligt tyckte jag och tänkte att det får jag gå till botten med.

Brukar köpa den gröna utan aluminium men kom hem med en blå - med aluminium!

Brukar köpa den gröna utan aluminium men kom hem med en blå – med aluminium!

Aluminium dämpar lukt och täpper till svettkörtlarna. Det låter läskigt med att täppa till tycker jag. Jag känner inte att jag behöver aluminium i armhålorna, även om jag måste erkänna att jag är en person som svettas rätt mycket. Aluminium tas upp av blodet, tydligen extra mycket om man har rakat armhålorna precis före. Här har jag då precis lärt mig att deodoranter med aluminium i, kallas för Antiperspirant och det står det mycket riktigt på den blå deodoranten men inte på den gröna. Lite lustigt är att på den gröna står “utan aluminiumsalt” och på den blå står “utan alkohol”. Båda är utan parabener i alla fall. Ja, det är inte lätt att vara konsument alltid. Vilket är jag mest rädd för, aluminium eller alkohol? Behöver jag ens ha något medel i armhålorna?!

Jag är lite trött på citrusdoften i den gröna deodoranten, den luktar lite som myggmedel! (Men jag har faktiskt inte fått så många myggbett i sommar nu när jag tänker efter.) Har ni några tips på deodoranter (utan aluminium) som luktar gott?

Föregående

Ordning i det lilla smyckeskrinet!

Nästa

Four Fit Challenge från Sysav!

17 kommentarer

 1. Beatrice

  Jag använder mineralsten/saltdeo/thai-sten, kärt barn har många namn 😉 sedan en massa år och den fungerar jättebra. Den innehåller inte aluminium. Säljs bl.a av Maria Åkerberg som har jättebra produkter. Det säljs även en del märken i flytande form men jag tycker inte att de är lika effektiva.

  Hoppas du hittar någon som passar dig 🙂

  • Eva Maria

   En sådan sten har jag inte hört talas om, det ska jag kolla upp! Tänk så många fiffiga alternativ det finns till deo/antiperspirant!! Nu lär jag mig mycket nytt och vill prova.

 2. Och där lärde jag mig något nytt! Hade aldrig fattat att det är aluminiumet som gör att vissa kallas antiperspirant. Tack för ny kunskap, kommer väl till pass i kommande TP-rundor kan jag tänka mig 🙂
  Vad det gäller deo har jag varit nöjd med ℅ Gerd. Har haft Urtekrams också men inte tyckt de var lika bra. Just nu kör både jag och sambon kokosolja blandat med bikarbonat. Faktiskt den absolut bästa deon jag någonsin haft! Och väldigt billig och miljövänlig dessutom. Armhålorna blir heller aldrig sådär torra som de kunde bli innan (särskilt av deo-stenen jag hade ett tag) Kokosolja är rena mirakelprodukten för mig! Ursäkta insäljningen men jag är så himla nöjd med vår kokosdeo.
  Hoppas du hittar något som passar dig!

  • Eva Maria

   Kul att du lärde dig något nytt! Jag kände inte heller till det sen innan. Tänkte väl att antiperspirant betydde typ anti-svett men inte att det behövde vara något speciellt i den mer än parfym. På Apoteket ska finnas något som heter Absolut torr men jag vet inte vad som är i den… kanske väldigt mycket aluminium?! c/o Gerd har jag inte hört talas om, tack för tipset!! Köper du det på nätet eller finns det i någon butik i Malmö kanske? I vilka delar blandar du kokosolja och bikarbonat? Hur länge håller den? Förvarar du den i en burk? (Många frågor nu!) Kram Eva Maria

   • Beatrice

    Vet att många gillar kokosolja/bikarbonatsdeo men vill bara ge ett litet tips/varning. Om du vill testa den så gör det på en liten yta. Jag gjorde inte det och hade jobbigt onda utslag ett antal dagar efteråt. Tydligen för starkt för min hud :(.

    • Eva Maria

     Oops, tack för tipset! Ska inhandla ingredienser och prova 🙂 Bikarbonat brukar väl bubbla lite!

    • Anna

     Hej, läste inte ditt inlägg förrän nu. Så ursäkta sen replik, men, anledningen till utslagen är att giftet du haft inne i armhålan pga vanlig deo kommer ut. Det tar några dagar och kommer sedan aldrig tillbaka om du fortsätter med bikarbonatdeon.

     • Eva Maria

      Intressant! Tänk att det ska finnas så mycket gift, t o m i sånt man ska ha på den känsliga huden i armhålorna!

   • Köpte ℅ Gerd på laplandecostore.se tror jag. På nätet var det i alla fall!
    Läser i andra recept att de tar lika delar kokosolja, bikarbonat och potatismjöl men har för mig att jag hade lite mer olja än så. Kommer inte exakt ihåg. Har i en burk i badrummet. Har inte blivit dålig vad jag märkt på flera månader….

 3. Lin

  Håller med dig om att Biotherms gröna luktar myggmedel! Dessutom ganska starkt och länge. Själv använder jag deokräm, antingen från Marigold eller Deolicious. De innehåller bl.a. bikarbonat och funkar toppen tycker jag! Kladdar inte det minsta och är drygt.

  • Eva Maria

   Tack för tipsen! De märkena du nämner är nya för mig, ska spana på dem!

 4. Jag gör egen deo av kokosolja, bikarbonat, potatismjöl och några droppar lavendelolja. Bästa deon någonsin.

  • Eva Maria

   Aha! Tänk så skönt att veta exakt vad det är man smetar på huden! Skulle du vilja berätta i vilka mått du blandar de olika ingredienserna?

   • Ungefär 1 tsk av vardera kokosolja, bikarbonat och potatismjöl. Några droppar lavendelolja om man vill, men kokosoljan doftar lite gott i sig själv så det behövs egentligen inte. Kokosolja smälter vid 25 grader, så proportionerna ändrar jag lite om det är över 25 grader inomhus. Då tar jag mer potatismjöl för att få fastare konsistens. Blanda så att du får en konsistens som du gillar. Jag vill ha den lite krämig. Om den är för fast, blur den mer smulig och svårare att applicera.

 5. Alltså det där är en hel vetenskap! Allt det där med handkräm och deo och alla långa innehållsförteckningar med skumma saker i. Har själv precis börjat med c/o Gerd och den tycks ha klarat en timmes beachvolley på kvav bana idag! Annars har jag också testat Soapwallas (stycks med fingret i armhålan) som funkade bra, men är nog lite svårare att få tag i.

 6. Hanna

  Jag använder Santes kristall deo, som luktar lite konstigt när man applicerar den men fungerar sedan genom jobb och träning 🙂 Tror den är ganska bra innehållsmässigt, är den som hållt mig fräschast hittills iaf..

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Drivs med WordPress & Tema av Anders Norén