Inspiration att rensa ut i ditt hem!

Min första auktion!

Yes! Äntligen får jag gå på auktion!

Yes! Äntligen får jag gå på auktion!

Jag har varit på min första auktion! Det var Svedala Auktioner som var på besök i Falsterbo den 28 juli. Det var häftigt och nästan som en teaterföreställning. Mattor, vaser, champangekylare, tavlor, möbler, krukor, ljusstakar… jag blev nästan yr av alla saker. Eller så var det av dammet från alla de stora och tjocka mattorna som svischades fram och tillbaka. De som arbetade på auktionen fick bära runt sakerna och de var helt svettiga av ansträngning, lite som jag ser ut när jag rensar ut här hemma. Det var väldigt mycket folk på auktionen och många saker fick nya ägare. Man fick ett inplastat kort med ett nummer sen blev man placerad i publiken och förväntades buda så det stod härliga till. Allt gick i ett rasande tempo och man fick fatta sina beslut väldigt fort.

Första, andra och tredje... Såld!

Första, andra och tredje… SÅLD!

Men alltså, jag fick tre tavlor med mig hem. Jag hade inte tänkte köpa något alls men jag rycktes liksom med i stämningen, jätteskumt! (Och typiskt mig får jag väl tillägga.) Hade man inte pengar med sig så var det inga problem att få kredit. Detta var de noga med att upplysa om så att man verkligen skulle kunna förlusta sig! Det jag gillade mest var att han som ropade ut berättade mycket om varje sak. Han kunde mycket om de olika konstnärerna och speciellt om de olika mattorna, så jag lärde mig en hel del på kuppen.

Förutom att jag har lite ångest över att jag smittades av köphetsen så var det en rolig upplevelse. Och det här med auktioner är ett väldigt listigt sätt att sälja sina saker på. Speciellt om man har lite dyrare saker tänker jag. Många samlare kommer till auktionerna och spanar efter fynd. På auktionen som jag var på såldes till exempel en originalmålning av Bengt Lindström för 48 000 kr! Sen tillkommer avgift på allt man köper med 25%. Det är rätt mycket men jag förstår att de måste ta det för att deras verksamhet ska löna sig.

De tre tavlorna som fick följa med mig hem var tre litografier, två av Angelica Wiik (som jag har två stycken av sedan tidigare) och en av Mats Hådell med skärgårdsmotiv. Två av dem kostade 1 700 kr/st och en kostade 2 500 kr. Jag tror det var bra priser med tanke på att de var inramade. Sen tillkom avgiften. Nu ska jag bara hitta några bra ställen att hänga dem på… speciellt förtjust är jag i Delfin-tavlan!

Litografi av Angelica Wiik. Den målades i välgörenhetssyfte för att bidra till att rädda delfinerna.

Litografi av Angelica Wiik. Den målades i välgörenhetssyfte för att bidra till att rädda delfinerna.

Gillar du att gå på auktion? Eller har du sålt något på auktion?

Föregående

Stressad av Limited Edition?

Nästa

Planer inför hösten!

2 kommentarer

  1. Spännande!
    Jag har har aldrig varit på en auktion (eller jo, i två minuter tills min mamma började vifta med händerna för att peka på något uppe på en hylla, då drog jag med henne ut innan hon lyckats buda på något av misstag). Hade gärna gått med någon som har lite kunskap/erfarenhet, för det låter onekligen spännande 🙂
    Däremot skickade vi en del grejer till auktion från ett dödsbo, men det sköttes av en extern part så vi var aldrig direkt inblandade.

    • Eva Maria

      När jag satt på auktionen var jag nästan rädd för att röra på mig. Kändes som att om jag råkade blinka eller klia mig på näsan tog utroparen det som ett bud!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Drivs med WordPress & Tema av Anders Norén