Inspiration att rensa ut i ditt hem!

Sparar du på presentpapper?

En blick i lådan just nu!

En blick i lådan just nu!

Ibland när jag samtalar med andra om det här med att samla och rensa ut händer det ofta att någon känner någon, ofta en äldre släkting, som sparar på presentpapper och snören… då blir jag lite tyst i diskussionen för jag måste erkänna att det gör jag också.

Det är bara så att om jag eller någon i familjen får en present som är sådär vackert inslagen, som det verkar som att bara vissa få har talang till, så kan jag bara inte med att kasta det fina glansiga pappret. Jag ber familjemedlemmarna att öppna presenterna väldigt försiktigt så att pappret inte går sönder. Sen smusslar jag diskret undan pappret och lägger det i min presentpappers- och presentsnöreslåda. (Känner mig lite som en hoarder just i den stunden, jag är medveten om det.)

Jag har en fin låda där jag sparar papper och snören och när jag själv ska ge bort en present så hittar jag oftast något i lådan som passar. Barnen är ivriga besökare i lådan när de ska slå in sina massproducerade pärlplattor och ge bort eller små kalaspresenter, så mellan varven är lådan faktiskt tom.

Det känns bara så slösigt att kasta fint papper som har tillverkats av resurser och sen bara riva sönder det och kasta! Då kan man lika gärna vira in presenten i ett lakan, det kan man i alla fall använda igen. Likaså snören, de syns ju inte ens att de har varit med förr. För att inte tala om sådana fina påsar man får vinflaskor i, de går verkligen att använda till nästa person som ska få vin (gillar man inte vinet man fått kan man ge vidare det också!).

Något som jag också försöker återanvända är emballage. Om någon har skickat något till mig i en brevpåse eller låda, så kan jag använda den igen. För detta borde det finnas ett bättre system tycker jag, eller i alla fall något smart förslutningssystem så att emballage kan återanvändas bättre. Vissa paket får man riva sönder helt och hållet för att få upp dem. Över adresserna kan man alltid sätta en ny etikett. När jag skickar min bok till någon som har beställt den så kan det bli i en återvunnen brevpåse eller låda!

Nytt och gammalt emballage!

Nytt och gammalt emballage!

Hur tänker du kring presentpapper och emballage?

Föregående

Till bokmässan i Göteborg!

Nästa

Hemma efter Bokmässan – med tung väska!

8 kommentarer

 1. Känner så igen mig! Precis som du gör även jag! Här om dagen var jag tvungen att organisera om på hyllan där alla emballage och vinpåsar ligger för att inte bli attackerad mig när jag öppnar skåpet.
  Tycker dock det är svårt med förvaringen av alla de sparade papprena. Mina är i en slags organiserad röra men har svårt att tro att någon annan än jag skulle kunna hitta något där. Kanske en låda hade varit bättre…

 2. Emballage sparar jag definitivt. Säljer på Tradera i omgångar och då är det bra att ha påsar att packa i. Påsar till vinflaskor sparas och återanvänds också (kan även som du återanvända vinet som present). Presentpapper brukar jag kasta men ofta saknar jag papper när presenter ska slås in, brukar bara finnas julpapper och det är ju inte så roligt.

 3. Smart!
  Det händer att jag sparar på presentpapper om det är ett stort stycke och i bra skick. Men emballage, bubbel-plast och sådant sparar jag definitivt på! Ibland undrar jag ifall folk som får paket från mig undrar om jag är snål när det är uppenbart att emballaget använts typ 2-3 gånger.

 4. Jag sparar på det mesta emballage också, själv beställer jag inte så mycket men skickar desto mer, så när sambon får paket blir vi båda glada. Han får grejen och jag får kartongen och bubbelplasten, om det är nån extra fin/stabil kartong så blir jag lite sådär överdrivet glad haha. Har ett helt hyllsystem i källaren med kartonger, bubbelkuvert, bubbelplast och utfyllnadspapper, jättesmidigt att bara hämta där det man behöver. Presentpapper brukar dock inte se så fina ut efter att vi öppnat, men nåt lite mer exklusivt snöre/band har jag sparat några gånger som kommit till användning sen 🙂

 5. Jag spar också sånt. Har dock tänkt sy lite fina påsar att använda till presenter- de kan ju återanvändas i oändlighet 😉

  • Eva Maria

   Det är en bra idé! Det blev jag också sugen på att göra! Bra sätt att använda sina stuvbitar!

 6. Jag sparar på alla möjliga sorters förpackningsmaterial och använder det hela tiden (Traderaauktioner mm) så det går åt. Jag har även börjat plocka in plastförpackningar typ glasspaket i plast bland det förpackningsmaterial jag använder. Det är helt suveränt att kunna vira in något ömtåligt i tidningspapper och sedan ner i en hård plastburk så det ligger helt skyddat.

 7. Caro

  Just nu, när jag läste om presentpapper, kom jag på vart jag har gömt alla gamla emballage och presentprylar . Om jag nu kastar allt, då kunde jag har mera utrymme i vårdagsskåpet, på hyllan i hobbyrum och i källaren. Men i alla fall är jag motiverat att börja med rensningen nu äntligen …

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Drivs med WordPress & Tema av Anders Norén