Inspiration att rensa ut i ditt hem!

Stuffocation – Living More With Less

IMG_4532

Jag har läst boken Stuffocation av James Wallman och jag tycker att den är läsvärd för oss som är intresserade av att rensa ut, miljö och konsumtion. Titeln Stuffocation som jag försöker översätta till svenska blir något i stil med att man är ”kvävd av sina saker”. Kanske är det någon som vet om det finns ett svenskt ord för det? Det ska väl spela an på det engelska ordet för prylar (stuff) och kvävning (suffocation). Stuffocation är ett negativt ord som innebär att vi inte blir gladare av fler saker utan tvärtom så blir vi deprimerade och nyttan/glädjen av varje ny sak avtar. Jag gillar ordet Stuffocation – det är så det känns när hemmet är invaderat av prylar som behöver plockas undan hela tiden och hindrar en luftig känsla. När jag första gången såg boken i en bokhandel fick jag läsa titeln flera gånger och till slut kom jag fram till att det är ju precis så jag känner mig – stuffocated! Vilket perfekt ord!

James Wallman är trendanalytiker och har studerat att samhället i västvärlden går från materialism till experientialism (att uppleva). Han drar den slutsatsen genom att observera olika trender i samhället som sammanfaller (bland andra miljöproblemen) och mått som bruttonationalprodukten med fler. Idag konsumerar vi mer upplevelser som till exempel resor, mobiltjänster och hälsorelaterade tjänster än saker, visar statistiken. James efterlyser andra mått än ekonomiska nyckeltal som mäter framgången i länder och hos individer.

Jag har skrivit en längre recension av boken som ni hittar här! Vill inte skriva ett för långt inlägg om boken till er som vill läsa den själva först. Det blir lite som att avslöja mördaren i en deckare 🙂 Har du redan läst boken vore det kul att veta vad du tyckte om den! Jag känner mig fylld med ny energi och inspiration för att rensa ut och tänka ännu mer på min konsumtion efter att ha läst boken. James Wallman har sin egen blogg Stuffocation som du kan besöka först och anmäla din e-postadress så får du ett kapitel gratis plus tips via mail!

Föregående

Följ Händelsevis som rensar ut 2016!

Nästa

Ett ryck med försäljning!

2 kommentarer

  1. Annika

    Tack för ett jättebra inlägg och för tipset. Har direkt skickat efter ett “gratiskapitel”. Även om vi säkert känner igen en del så är det härligt Med ny inspiration.

    • Eva Maria

      Skoj att höra att du tyckte om inlägget, tack! Det blev en djupdykning i boken eftersom jag tycker att den är så givande. Ibland behöver man fylla på med inspiration även om man känner till “teorin” sen innan! Roligt att du också beställde gratiskapitlet! Jag gjorde det också och fick det direkt på mail, så bra! Men jag har inte fått något tips på mailen ännu, men det kommer säkert. Härlig läsning! Kram Eva Maria

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Drivs med WordPress & Tema av Anders Norén