flytta

Det här med att flytta är ett ämne som återkommer till mig. Jag har själv flyttat många gånger (jag bor på min 18:e adress) så jag har fått många chanser att gå igenom samtliga mina saker. Men jag måste erkänna att jag hellre hjälper någon annan att flytta än att flytta mitt eget bohag. Jag tror det har att göra med att jag har starkare känslor för mina egna saker. Det är tufft att krafsa bland all gammal bråte som trots alla ordningsregler samlas på hög i olika skrymslen. Oundvikligt passerar hela livet revy när man står där med sina mockasiner från Lekis i ena handen och konfirmationsbibeln i den andra. Lätt stressande för den känslige!

Såklart är det också fördelen med att flytta, att man tvingas lyfta på varje sak och utvärdera. Till slut blir det ändå ofta så att man bara trycker ner sakerna i lådor utan att reflektera… det är tidspressen som gärna infinner sig i en flytt. Nästa gäst står utanför dörren med sitt pick och pack och vill in.

Ibland filosoferar jag över den perfekta flytten. Finns den? Kan man planera optimalt så att man själv knappt märker att man har flyttat? Från den ena kvällen till den andra så sitter man i samma TV-soffa men i ett annat hem? Förhoppningsvis har man fått med sig fjärrkontrollen.

Den optimala flytten för mig skulle se ut så här:

  • Kunna planera flytten, gärna 6 månader innan
  • Ha tid på mig att rensa och organisera mina saker innan jag packar ner dem
  • Inte snåla med flyttlådor utan ha gott om dem (de går att sälja sen)
  • Be vännerna om hjälp i god tid och be dem planera in dagarna som behövs
  • Boka in barn- och djurpassare
  • Kunna ta ledigt från jobbet så att man kan flytta i dagsljus
  • Ha vänner som kan packa smart, lyfta tungt, laga kaloririk mat under tiden
  • Någon kommer med en stor lastbil
  • Packa upp i lugn och ro i det nya hemmet
  • Inflyttningsfest!

Har man inte ett gäng vänner som kan fixa allt ovanstående så kan man ju alltid anlita en flyttfirma för hela eller delar av flytten. Tänk på att kolla så att flyttfirman har en klok miljöpolicy innan du bestämmer dig – som Nordiska Flyttkompaniet!

Trevlig helg & Lycka till för dig som är i flyttartagen! / Eva Maria