Inspiration att rensa ut i ditt hem!

Kokböcker!

Jag tycker så mycket om kokböcker! De är härliga att bläddra i och kul när man kan hitta ny inspiration. Genom åren har jag köpt alldeles för många kokböcker men också rensat ut många. Allt går ju att hitta på nätet men det är inte detsamma som att sitta i soffan, bläddra i en kokbok och känna pappret mot fingrarna. När jag är i en bokhandel tittar jag gärna på kokböcker och jag vet inte hur det är för er, men när jag hittar olika kokböcker så tänker jag att de ska förändra mitt liv! Jag ska börja laga varierad och nyttig mat, helst med en kulinarisk touch. På vägen hem från bokhandeln stannar jag och köper en massa nya ingredienser och så hem och laga mat. Ofta blir det dock bara en rätt ur varje bok…!

I alla fall så har jag rätt så bra ordning på mina recept och häromdagen gjorde jag ett 30-minutersprojekt och gick igenom mina kokböcker. Sju stycken rensade jag ut och lade i lådan som ska åka till Erikshjälpen. Så hoppas jag att någon får glädje av dem!

En bok som får vara kvar ett tag till är “Engelska efterrätter”. Den köpte jag på rea för väldigt längesedan men jag har inte lagat ett enda recept ur den. Det är rätt så krångliga recept. Anledningen till att jag köpte boken var att jag i den hittade receptet på “Flytande öar” eller “Illes Flottantes” som det heter på franska. Inte helt logiskt att just det receptet återfinns i en engelsk kokbok dock… En gång när jag var i Frankrike och åkte skidor fick vi denna efterrätt och den var så god! Så jag får väl ha som mål att laga den vid ett speciellt tillfälle! Någon som smakat den?

Föregående

Städat i hyllan

Nästa

Renoverat badhytten

4 kommentarer

 1. Ja det där med kokböcker är knepigt. Hur användbara de är vet man ju först när man har dem hemma och lusläser recepten. Är det många krångliga moment eller ingredienser som sällan används hemma så brukar det inte bli en användbar bok hemma hos mig. Har ett fåtal som jag försöker använda ofta, samt några “ärvda” som är mer för nostalgin och svåra att släppa.

  Har tyvärr inte smakat efterrätten.

  • Eva Maria

   Hej Matilda! Ja, det är lite så faktiskt! När man bläddrar i kokböcker i bokhandeln hinner man inte riktigt gå igenom detaljerna. Men du har varit så flitig med att prova recept och visat det på din blogg! Det är intressant att läsa om. Vissa rätter kommer kanske tillbaka – när jag var liten på 70-talet var det till exempel kassler med en ananasskiva och en ostskiva i ugnen som var någon slags paradrätt. Hoppas att inte just den kommer tillbaka…! 🙂 Nej, det är nog inte så många som smakat den efterrätten och jag har bara träffat på den en enda gång. Önskar dig en trevlig helg! Kram Eva Maria

 2. Hej Eva Maria!
  Har också haft mycket kokböcker tidigare. Och precis som du skriver är det ju ofta så att det bara är ett fåtal recept(ibland bara ett) som man sedan faktiskt använder sig av. Jag har haft många sådana böcker. För ett par år sedan eller mer gjorde jag en ordentlig rensning bland mina kokböcker och sparade endast den rödvit- rutiga klassiska kokboken som jag fick när jag flyttade hemifrån tror jag tillsammans med ‘7 sorters kakor’, också den en klassiker. Favoritrecepten från övriga kokböcker som rensades bort kopierade jag helt enkelt i en kopieringsmaskin och satte in i en receptpärm.
  Nätet underlättar ju onekligen att inte behöva äga så många kokböcker längre men precis som dig gillar jag ibland att få bläddra i en riktig bok. Min klassiska rödvit- rutiga är en sådan där bibel där det mesta finns och sen har jag pärmen med lite andra speciella rätter som uppskattas lite extra och så Google då vid behov. Det har fungerat bra och jag har inte saknat de bortrensade kokböckerna, men ändå glad att jag kopierade favoritrecepten i dem.
  Kram på Dig!

  • Eva Maria

   Hej Tina! Det låter smart att kopiera favoriterna! Det blir ett himla massa bläddrande i kokböckerna annars – var fanns nu det ena eller det andra receptet?! Men “7 sorters kakor” vill man absolut behålla! Det är en fin bok och recepten är så beprövade (och goda!). Ofta är det enkla det bästa! Jag har köpt hem ingredienser till kanelbullar så jag hoppas det blir tid till ett bak snart. Det tar ju lite tid med jäsning och allt. Trevlig helg till dig! Kram Eva Maria 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Drivs med WordPress & Tema av Anders Norén