När vardagen susar fram så upplever jag ofta att tiden liksom blir upphackad. Alltså att man har olika tider att passa med schemalagda aktiviteter som arbetsuppgifter (både när man är fysiskt på ett arbete eller hemma), att man ska skjutsa någon, hämta någon, börja med middagen och så vidare. Men mellan alla dessa hållpunkter gömmer det sig en massa minuter som är svåra att nyttja. Slår man ihop alla dessa minuter så blir det kanske två timmar per dag eller något, men när de kommer som 10, 20 eller 30 minuter var för sig så blir det lätt att man inte använder dem så effektivt. Jag tänker att ”det är inte lönt” att börja på något nytt för om 20 minuter måste jag ändå avbryta. För mig som arbetar mest hemma så kanske jag istället kastar mig i soffan och slösurfar eller tar en kopp pulverkaffe och överkonsumerar croissanter.

Samtidigt är det kanske bra med dessa små pauser där man laddar ny energi. Jag vet inte, jag är lite kluven. För länge sedan läste jag boken ”Tio tankar om tid” av Bodil Jönsson och det var verkligen tio intressanta tankar om tid. Hon beskriver just det här med vad hon kallar för ”styckad och ostyckad tid”. Jag tror det är två begrepp som passar för mig här. Ett annat begrepp i boken är ”ställtid” – alltså tiden mellan två aktiviteter där man behöver ställa om och förbereda sig. Ofta räknar vi inte med den tiden när vi planerar våra dagar och därför blir det stressigt. Nu blev jag sugen på att läsa om den boken, kanske på en av mina små stunder?

På sistone har jag ändå försökt utmana mig till att använda dessa små stunder för att göra något från min ToDo-lista. Till exempel att ringa och boka tid hos tandläkaren, stryka en blus inför nästa dag, göra övningarna från sjukgymnasten, betala en räkning… ja, det finns massa små saker som inte tar så lång tid!

Har du några små stunder? Vad brukar du i så fall använda dem till?