Inspiration att rensa ut i ditt hem!

Intervju med Förrådsguiden

Mattias Ejbe på Förrådsguiden (foto: Björn Leijon)

I mitt tidigare inlägg berättade jag om min nyfikenhet på hur det fungerar att hyra förråd. Nu hälsar jag er välkomna att läsa en intervju med Mattias Ejbe som driver sajten Förrådsguiden där du kan söka efter lediga förråd runt om i hela landet. Tack Mattias för dina intressanta svar på alla mina frågor och dina tips på vad man ska tänka på när man vill hyra förråd! (Frågor, svar och tips avser när en privatperson hyr ett förråd.)

Vilka är de största aktörerna på den svenska marknaden för privatpersoner?

De med flest anläggningar är dessa:

 • Shurgard (36 anläggningar)
 • 24Storage (27 anläggningar)
 • Magasinera extrafickan (11 anläggningar)
 • Green Storage (9 anläggningar)
 • Hyrbox Sverige (10 anläggningar)
 • Nivika Mittlager (6 anläggningar)
 • Pelican Self storage (6 anläggningar)
 • City Self Storage (6 anläggningar)

Siffrorna är från hösten 2021.

Hur tror du att marknaden för förrådsuthyrning kommer att se ut i framtiden? Kommer behovet att hyra förråd att öka, minska eller vara oförändrat? I så fall varför?

Det finns flera trender som talar för respektive emot att det behövs fler förråd i framtiden. Dagens unga köper färre fysiska saker, det finns en trend i att köpa mer begagnat istället för nytt vilket skulle tala emot att det behövs fler förråd i framtiden. Trenden är dock glasklar i kort perspektiv; vi har betydligt fler förråd i Sverige idag än för 10 år sedan och den trenden fortsätter, det byggs just nu ett antal fler förråd. De förråd som finns har god nivå på uthyrning, vilket också talar för att det finns ett ökat behov. När till exempel villor säljs numera är det mycket vanligt att de flesta möblerna flyttas till ett förråd och att det istället är en homestyling-firma som inreder med deras möbler.

Vilka är de vanligaste anledningarna till att man hyr förråd?

De vi har kontakt med brukar ha behov i samband med att man flyttar, kanske flyttar man ihop eller isär, till mindre eller så. Det är också många som bor i andra eller tredje hand och då inte vill flytta med sig alla sina grejer varje gång. Det finns också de som är mellan boenden eller flyttar utomlands något år. Slutligen är det dödsbon där man inte hinner med att fördela arvet innan man måste ha flyttat ut alla grejer från bostaden.

Det lite intressanta är att de flesta verkar tro att de bara kommer behöva ett förråd i ett par månader, men det blir nog alltid fler månader än man tänkt…

Vad skulle du vilja säga att det kostar att hyra ett förråd? Eller är det olika och svårt att säga ett snittpris? Kanske du kan ge ett specifikt exempel så att den som inte alls vet kan få en uppfattning?

Priset för att hyra ett förråd per månad är ca 250 kr/m2, dock med stora variationer, ju längre från centrum av en stad du kan ha ditt förråd, desto billigare är det. På Moveria – hyra förråd 2022 kan du hitta tabeller med priser som du kan använda.

Finns det fördelar eller nackdelar att hyra förråd från en större aktör jämfört med att hyra av en mindre aktör?

Större aktörer har ofta bättre öppettider och genomtänkta processer vilket gör det hela enkelt. De mindre aktörerna är ofta billigare och kan också vara flexibla att förhandla med. En mindre aktör behöver man vara mer noggrann att granska än en större. Ett bra sätt att kolla en aktör kan vara att kolla med SSA Sweden (Self Storage Association Sweden) om aktören är seriös.

Hur brukar det fungera med försäkring för de saker kunden förvarar i förrådet? Tecknar de en egen försäkring hos uthyraren eller är det något som kan ingå i hemförsäkringen? Om man är på resande fot har man kanske ingen hemförsäkring.

En del hemförsäkringar täcker även det du har i förrådet, men långt ifrån alla. Om det inte täcks så måste du kolla om förrådsföretaget har en tillräcklig försäkring, så är sällan fallet, då måste du istället komplettera. Förrådsföretagen är ofta pigga på att sälja en kompletterande förrådsförsäkring som läggs på månadshyran. Dock kan det vara värt att kolla om du kan lägga till detta till din hemförsäkring istället, ofta är det billigare.

När en kund inte har betalat sin hyra för förrådet, vad händer då? (Här tänker jag på de program som finns där oöppnade förråd säljs på auktion, till exempel “What’s inside” som köper förråd utan att veta vad som finns inuti.)

I de allmänna villkoren hos många förrådsbolag så finns det faktiskt inskrivet att de har rätt att sälja dina grejer för att täcka dina skulder till bolaget. Redan kort efter att du inte betalat så kan de hindra dig från att få tillträde till grejerna. Så även i Sverige skulle det gå att ordna tv-auktioner…

Om man vill hyra ett förråd – har du några tips på vad man ska tänka på? Kanske är det något specifikt som är bra att ha med i hyreskontraktet?

 • Det första är att inte hyra för stort, det går ofta in mer än du tror om du packar rätt. Takhöjden i förrådet kan vara värd att kolla, värt mycket om du kan ställa till exempel en soffa på högkant.
 • Försäkring enligt ovan.
 • Fundera på hur länge du behöver ha förrådet och om alla grejerna behöver vara nåbara under tiden. Om det är så att de ska vara nåbara så kanske du behöver ett större förråd så att du slipper lyfta ut alla grejer varje gång.
 • Kallförråd är billigare än varmförråd, men då bör du inte ha grejer som skadas av kyla.
 • Priset, dubbla gärna tiden du tror att du behöver förrådet när du räknar på om det är värt att utnyttja ett lockpris med halva priset första månaden eller så.
 • Tillträde till förrådet, behöver du ha tillträde dygnet runt, eller är det ok att behöva boka några dagar i förväg.
 • Avstånd till förråd, det är stor prisskillnad att ha ett förråd centralt i en stad jämfört med att ha det långt utanför. Men det är ju mer praktiskt att ha sina grejer i närheten.
 • Slutligen ett tips att fundera över; gå igenom de grejer som du sparar, fundera på vad det skulle kosta att köpa begagnade. Det kanske är bättre att sälja dem än att förvara dem, och när du eventuellt behöver 100 vinglas från IKEA igen så hyr du dessa eller köper begagnade. Det är nog många som betalat mångdubbelt mer för att förvara sina grejer än vad de är värda i pengar. Sen kan dina saker självklart ha andra värden än pengavärden 🙂

Tack Mattias för dina svar på mina frågor! Jätteroligt att få lära sig allt detta om att hyra förråd! Vad tycker ni om att hyra förråd, hade ni kunnat tänka er det? Eller har ni kanske redan provat att hyra förråd?

Föregående

Nyfiken på att hyra ett förråd?

Nästa

Del 3: Hall/tvättstuga och det gamla köket

2 kommentarer

 1. Hej Eva Maria!

  Länge sedan jag kikade in här hos dig och ville mest bara säga hej:) & hoppas allt är bra?!
  Har varit lite mer aktiv på Instagram och vi har ju hörts lite där:). Det blev en oplanerad paus från bloggvärlden och den fortsätter nog ett tag till tills lusten infinner sig på nytt igen.

  Ibland när vi rensat har jag i hemlighet drömt om att ha ett förråd någonstans där jag kan ställa in de möbler som jag liksom känt mig fäst vid, men samtidigt inte haft något behov av längre. Nog bra ändå att den möjligheten inte har funnits och jag tvingats sälja av också det som känts svårt att skiljas ifrån. Men säkert praktiskt vid t ex en flytt för att få möjlighet att känna in hur man vill ha det och boa in sig innan allt ställs in. Det skulle jag absolut vilja få möjlighet till den dagen vi ev byter boende som då högst troligen kommer vara mindre än det vi har nu och därmed även rymma mindre möbler och prylar.

  Ta hand om dig så hörs vi snart igen!
  Kram, Tina

  • Eva Maria

   Hej Tina!

   Så trevligt att du tittade in här! Jag har sett att du har varit mer aktiv på Instagram i det senaste med ditt konto @kommahem 🙂 Det är viktigt att det är lustfyllt det man gör och inte blir ett måste.

   Jag tycker också att det kan vara ett bra alternativ att hyra ett förråd. Håller absolut med dig att det hade varit toppen med ett förråd till möbler och saker som man inte är helt redo att skiljas ifrån. Det är svårt om det blir stressigt i processen att rensa ut. Jag hade till exempel ett bord som jag sålde som jag lite grand ångrar. Vi har inte plats till det men det var ett så bra bord! Det var från Ikea så hade jag velat hitta ett likadant igen hade jag säkert kunnat göra det.

   Skönt att dagarna blir längre och ljusare nu! Vårdagjämningen har varit så det går på rätt håll!

   Önskar dig härliga dagar och vi höres igen! Kramar Eva Maria

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Drivs med WordPress & Tema av Anders Norén