Inspiration att rensa ut i ditt hem!

Klädköpstopp 1 år från 1 september! Vill du hänga på?

Jag har sugit på karamellen att jag skulle vilja prova att ha ett klädköpstopp igen under ett år. Nu har jag bestämt mig för det och jag tänkte börja 1 september. I praktiken har jag redan börjat men jag tänker om någon av er vill hänga på så vill jag vänta in er! 🙂

Jag har tidigare klarat av ett år, det var från 1 juni 2018 till 31 maj 2019. Anledningen den gången var att jag kände att mitt shoppande av kläder hade gått över styr och att min garderob var proppfull och gick bokstavligen inte att stänga. Innan mitt köpstopp hade jag provat olika varianter som att hålla en viss budget per månad, ett plagg in/ett ut eller att bara handla second hand. Men det var som att det ändå inte riktigt fungerade för mig med dessa ramar utan det blev att jag stretchade på dem. Det var först när jag provade att ha helt köpstopp som det fungerade. Konstigt nog egentligen – men kanske är det lättare med allt eller inget.

Det jag också tog med mig från mitt år med klädköpstopp var att en form av stress försvann. Jag kan inte sätta fingret exakt på vad den stressen består av. Kanske har det att göra med att det skapas en stress i att hela tiden ”hitta det optimala”. Det perfekta plagget som ska göra mig lycklig eller uppfylla något annat som saknas i livet. Det krävs också energi att hänga med i trender och att genomsöka marknaden över vad som finns nu så att man inte missar något fantastiskt erbjudande. När jag inte fick köpa kläder var det som att den stressen lade sig och jag kunde säga till mig själv att jag helt enkelt fick använda det som hängde i garderoben. Kan det vara så enkelt?

Inför det här året har jag en annan utgångspunkt. Min garderob innehåller många plagg och skor men är inte proppfull. Jag har rensat ut massor och jag försöker tänka medvetet kring vad jag har för behov och vilka plagg som passar ihop för att kunna minska antalet. Efter mitt tidigare år med köpstopp försvann mycket av det beroende av att köpa kläder som jag upplevde att jag hade men jag vill uppleva den ”detoxande” känslan igen. Jag vill under det här året också lära mig mer om klädproduktion och hur det påverkar miljön. När jag sedan börjar köpa kläder igen så skulle jag vilja kunna välja mer medvetet och miljövänligt.

Så… om du också känner dig sugen på att prova att ha klädköpstopp i ett år så häng gärna på! Du kanske har helt andra anledningar än de jag har men det spelar ingen roll. Det är en process att bestämma sig inför utmaningen och jag tycker att det är bra att göra en översyn av garderoben så att den är redo för att hålla i ett år. Själv har jag nyligen köpt några underkläder och linnen för att boosta garderoben inför stoppet. Jag har även köpt en lång täckväst som jag ska använda på mina promenader till hösten. Tanken är inte att handla som en galning inför klädköpstoppet men är det så att man verkligen behöver något för att sedan kunna ha uppehåll så tycker jag det är okej införskaffa det. Hoppas att du hänger på! 🙂

Mina reflektioner efter mitt förra klädköpstopp:

Föregående

Vår nya städkväll

Nästa

Del 6: Hall/tvättstuga och det gamla köket

12 kommentarer

 1. Sanna

  Jaa, jag hänger på!! Ska försöka iaf

  • Eva Maria

   Tack, så roligt! Det är mycket lättare om vi är flera som kan peppa varandra! 🙂 Då är det en spännande utmaning vi har framför oss nu!

 2. Vilket starkt beslut!
  Ska bli jättespännande att följa din köpstopps-resa. Jag har försökt mig på ett allmänt köpstopp ett par ggr där jag endast tilläts köpa om det var absolut nöd. Lyckades inte så bra med det vill jag minnas:). Tror det var ett för stort åtagande och att koncentrera köpstoppet till ett begränsat område såsom t ex garderoben låter som är en betydligt bättre idé och mer genomförbar utmaning,

  Jag har tidigare i livet köpt mycket kläder men sedan min rensarresa påbörjades har garderoben varit det område som jag haft enklast att förenkla och minimera. Köper endast vid behov numera och har byggt upp en bas som fungerar. Däremot har ju inredning varit ett liknande problem för mig där jag precis som du beskriver ständigt jagat efter den perfekta möbeln eller prylen som ska göra vårt hem fulländat och mig lycklig och nöjd.
  Detta är något jag fått jobba oerhört hårt mer och gör till viss del än idag, även om jag sällan genomför några inköp till hemmet numera.

  Känner också igen det där med att en stress släpper när man sätter en tydlig gräns för sig själv. Jakten upphör, en saknad kan uppstå men det är på något vis ändå så otroligt befriande och skönt att frigöra sig från möjligheten att kunna shoppa!

  Önskar dig en fortsatt fin dag.
  Kram på Dig!

  • Eva Maria

   Tack Tina för dina intressanta tankar! Jag känner att det ska bli spännande med en utmaning på ett område som är svårt för mig. Precis som du skriver så kan det vara att man har olika områden som är svåra för en. Min bror säger att han är en shopaholic när det gäller verktyg och verktygsvagnar (han är besatt av att hitta den perfekta verktygsvagnen!). Han säger ibland att han ska ha köpstopp på verktyg. Själv hade jag ju inte haft något större problem med det! Medans kläder, nej, där blir det svårt för mig. Och jag förstår dig när det kommer till inredning! (Igår fick jag nya katalogen från Mio Möbler i brevlådan så den ska jag läsa när jag lägger mig i soffan.)

   Men man ska nog inte ha för många förbud i tillvaron, då tänker jag att man blir besviken på sig själv när man inte klarar de uppsatta målen. När jag hade köpstopp förra gången så blev det så att jag ändå ville ”unna” mig något så då blev det att jag fikade mycket på café och åt kakor. Det blev inte helt bra, jag gick faktiskt upp i vikt. Så den här gången ska jag vara observant på att jag inte hittar olika substitut för att jag inte shoppar kläder, till exempel att jag shoppar mer av någon annan kategori för att jag ”får lov”. Kanske är det så att det är den där jakten man försöker ersätta med något?

   Jag vill gärna komma dit att jag har en basgarderob. Jag är nog en bit på väg och jag tror att under ett köpstopp kan man även bli mer uppmärksam på den egna stilen och hur man vill förändra eller utveckla den och bygga upp sin garderob utifrån det. Boken The Curated Closet av Anuschka Rees som jag läste för ett tag sedan var lärorik just på det området hur man bygger upp en hållbar och tidlös garderob. Det finns även en arbetsbok som hör till den boken. Jag ska nog ta fram den igen och studera lite noggrannare. Pinterest är också bra när man vill titta på olika stilar och planera sin garderob.

   Hoppas det går bra för dig med dina projekt och att du har mysiga dagar!

   Kramar Eva Maria

 3. Maria

  Jag har inte heller problem med kläder, men prylar till hundar och hundträning samt skrivböcker och pennor… Jag har blivit mycket bättre, men får fundera på om jag är redo för köpstopp.

  • Eva Maria

   Det är intressant att höra vilka olika områden som är svåra för olika personer! Jag har också haft saker till vovven som last och även “kontorsmaterial” 🙂 Nu får jag inte köpa mer av det… men det är svårt, det finns så mycket fint och gulligt! Ja, och så böcker förstås, men jag försöker att vänja mig vid att läsa på min Kindle-platta. Det hade varit skoj om du också ville prova köpstoppet. Du hade kanske kunnat välja ett annat område än kläder som du tycker att du skulle behöva ha stopp på? Kram Eva Maria <3

 4. Spännande! Först tänkte jag “absolut!”, sedan började jag tänka. Å ena sidan borde jag klara mig finfint utan att köpa nytt (eller begagnat), å andra sidan så vet jag inte om jag vill vara så kategorisk under så lång tid. Det i sin tur får mig att fundera på ifall jag försöker slingra mig, eller hitta anledningar. Inte för att jag köper mycket kläder. Det fick mig i alla fall att fundera över hur jag själv resonerar. Jag kanske inte ritktigt är redo att hoppa på, men vem vet 😉
  Lycka till – hoppas det skänker dig ro och nya insikter!

  • Eva Maria

   Jag tänker att om man inte känner att det är ett problem med att man köper för mycket av något, eller inte redan har för mycket av något, så behöver man nog inte ha köpstopp! Efter mitt förra klädköpstopp (juni 2018 till maj 2019) så kände jag att jag blev botad från suget att köpa nya kläder. Men nu har jag märkt att det har börjat smyga sig in många nya kläder i garderoben så jag kände att det är dags för ett nytt köpstopp. (Lite nytt mellan varven är ju alltid roligt och det kan kännas som ett lyft att köpa några nya plagg men för mig spårar det gärna ur när jag väl sätter igång och ska “förnya” mig…!) Det är roligt också med en utmaning och då tvingas man att hitta bortglömda juveler i garderoben!
   Jag återkommer med mina insikter! Kramar Eva Maria

 5. Ekot

  Jag provar att vara med (utan att ha tänkt igenom det särskilt noga), har lite trångt i garderoben, men absolut ingen ordentlig basgarderob som jag skulle vilja, kanske lättare att ordna den efter att ha pausat ett tag och skrivit önskelista som jag hinner tänka igenom innan jag köper.

  • Eva Maria

   Så roligt att du vill vara med! 🙂 Jag tror att det är helt rätt att ta en paus med inköpen och under tiden fundera på sitt verkliga behov och vilken stil man vill ha. När man bara köper kläder utan att ha en röd tråd så blir garderoben väldigt brokig och inget matchar med varandra. Så har jag upplevt det tidigare. Nu är min garderob i lite bättre form men jag känner att den behöver en vända till! Jag har skapat en privat grupp på Facebook för de som vill vara med på köpstoppet och jag kommer att skriva om den här på bloggen nästa vecka och hur man kan hitta den. Så tänker jag att vi kan peppa och hjälpa varandra när det känns motigt och man känner risk för att trilla ner i sina fallgropar! Jag kommer såklart även att skriva om köpstoppet löpande här på bloggen! Nu ser jag fram emot 1 september!
   Kram och önskar dig en fin dag! <3 / Eva Maria

 6. Maria

  Jag är på, med kläder och hundprylar! Jag har dock inte Facebook, så kör solo.

  • Eva Maria

   Toppen, så bra! 🙂 Det ska bli spännande och lärorikt att följas åt under vårt år med köpstopp! Jag är själv lite nervös men när jag tänker på alla mina kläder i garderoben så känns det som att jag borde klara det! Kramar till dig och trevlig helg! / Eva Maria <3

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Drivs med WordPress & Tema av Anders Norén