Inspiration att rensa ut i ditt hem!

Idag firar jag 1 års klädköpstopp!

Tänk att ett helt år har gått utan att shoppa kläder! Jag minns tydligt när jag för ett år sedan gick in på Lindex och handlade för min sista bonuskupong (några shorts och t-shirtar inför sommaren) och sedan när jag gick ut upplevde jag en befrielse inför att inte behöva köpa kläder på ett helt år! Jag hade några undantag och det var att jag skulle få köpa underkläder och strumpor, och eventuellt festkläder om jag skulle bli bjuden på någon fin fest (det har jag dock inte blivit!). Jag har köpt några underkläder och strumpor men de inköpen hade jag kunnat vara utan också, tror att jag köpte dem bara för att jag kände för att shoppa… så där fick jag en fundering. Sen har jag fått två tröjor i present!

Det känns underligt att ”få lov” att shoppa kläder imorgon… och jag är inte helt säker på om eller hur jag ska börja shoppa igen. I ett tidigare inlägg funderade jag över mina alternativ som jag väljer mellan såhär efter köpstoppet. Det är några plagg jag har varit sugen på att köpa och de har jag skrivit ner på en önskelista! Jag har också reflekterat över för- och nackdelar med ett klädköpstopp. Men som det känns i skrivande stund tror jag att jag kommer att shoppa mer efter behov än bara för att jag vill ha något. Det jag saknat i min garderob under köpstoppet är några nya blusar för att piffa upp och tunna långärmade tröjor. Jag skulle också kunna tänka mig att handla det jag behöver nu och sedan ha köpstopp igen Det känns som att jag trivs med köpstopp och att det minskar stressen på något vis.

Under mitt år med klädköpstopp har jag utgått från de kläder jag redan hade och pysslat med skapandet av min kapselgarderob. Mellan varven har jag varit trött på mina kläder och några har jag faktiskt helt slitit ut (man märker vilka som är favoritplaggen!) och fått slänga. Det tar lite tid att gå igenom sina kläder, men man vinner på det genom att hitta nya kombinationer av kläder vilket sparar både tid och pengar.

Föregående

Sista dag för utlottningen!

Nästa

Första klädköpet – på Myrorna!

4 kommentarer

 1. Otroligt, jag är så imponerad. Blir inspirerad att “ta ett år”.

  • Eva Maria

   Hej Anki! Så roligt att höra ifrån dig! Det känns lite underligt för häromdagen tog jag fram din bok ur bokhyllan eftersom jag just nu funderar på det här med “den optimala garderoben” och vilken som är min stil! Då tänkte jag på dig och ville läsa din bok! Men så vill jag passa på att fråga dig: Om du har tid och lust skulle det vara jätteskoj om du ville gästa bloggen här med några tips! Som ett gästinlägg! Det hade varit väldigt roligt tycker jag! Stor kram Eva Maria

 2. Kul att ta del av dina reflektioner och hur det påverkat dig.
  Jag tänker att den här sortens utmaningar ger många perspektiv på tillvaron och få en att tänka mer kritiskt kring sin egen konsumtion. Jag körde länge in/ut-listor som fick mig att minska gå-in-i-butiker-slentrianmässigt och skapade senare nästan en stress att vistas i en butik med alla intryck.
  Jag blir ju lite nyfiken – har det fått dig att ändra andra köpvanor utöver klädesköpen?

  • Eva Maria

   Oh, tack för din intressanta fråga! I början så märkte jag att jag gärna kompenserade mitt klädköpstopp med böcker och fika…! När jag var ute på stan så tyckte jag lite synd om mig själv som inte fick shoppa och då “unnande” jag mig en fika eller en ny bok istället. Men detta klingade faktiskt av och det som har hänt under klädköpstoppet är att jag blivit väldigt sparsam med att köpa annat också. Jag har skrivit en lista på allt jag köpt under mitt år! Det har varit främst redskap till trädgården för den har legat back under många år. Men nu när jag fick din fråga så tänker jag att jag kan skriva ett inlägg om detta!
   Jag har inte egentligen provat in/ut-listor tidigare men har börjat med det nu vad gäller böcker! Jag älskar att köpa böcker men har nu bestämt mig för en in och tre ut! Jag har funderat på att ha liknande för kläder också, tror att det hade fungerat för mig.
   Ang stressen att gå i butiker så har jag insett att det verkligen ger mig stress, ibland nästan ångest. Det har varit jätteskönt under klädköpstoppet att slippa det! Det är verkligen ett I-landsproblem som vi skapar åt oss själva.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Drivs med WordPress & Tema av Anders Norén