Inspiration att rensa ut i ditt hem!

Hur går det med klädköpstoppet?

Nu har det gått två månader av det nya klädköpstoppet! Det är kanske konstigt att säga det, men jag känner mig jätteglad över köpstoppet och det inspirerar mig mycket till att fundera på kläder och mode ur olika perspektiv. Det är många som tänker på mig och hör av sig med tips när de ser något om klädkonsumtion på TV eller i en artikel i en tidning. Verkligen roligt!

Jag startade ju en grupp på Facebook eftersom det visade sig att det var många som var intresserade av att hänga på, så nu är vi drygt 70 medlemmar i gruppen. Det jag generellt uppfattar om de som har gått med i gruppen är att de har funderat på klädköpstopp sedan tidigare men inte kommit igång, men nu när vi är flera som gör det tillsammans så är det lättare.

Tre ämnen som kommit upp hittills är:

 • Varför har man klädköpstopp?
  I gruppen har det kommit fram att det finns flera olika anledningar till att ha köpstopp och det tycker jag är så intressant. Det kan vara för att spara pengar, leva mer miljövänligt, ha en detox för att komma tillrätta med en proppfull garderob och rensa under tiden, fundera över vilken klädstil man vill fortsätta med eller byta till, försöka dämpa sitt köpberoende och andra individuella anledningar.
 • Vilka regler ska man ha för ett köpstopp?
  Här är vi överens om att man får bestämma sina egna regler. Det är inga pekpinnar utan vill man ha undantag för till exempel festkläder eller underkläder så är det helt okej. Jag tror att även om man köper något under sitt köpstopp, så köper man färre saker än om man inte hade haft köpstopp. Det är ingen tävling utan syftet är att bli mer medveten när det gäller den egna konsumtionen av kläder och hur den kan förändras.
 • Hur kan man motstå köpsuget?
  Detta tycker jag själv är en väldigt angelägen fråga. Jag tror detta i allra högsta grad är en sak man kan träna upp. Första gången jag provade att ha klädköpstopp tyckte jag att det var mycket svårare. Jag brottades mycket med mitt köpsug och klarade bara fyra månader. Jag tänker att anledningen är också kopplad till köpsuget – ju mer övertygad man är ju lättare är det.

Det jag själv råkade ut för nyligen var att jag hittade en jacka på rea och jag drabbades av svårt köpsug, det slog till med full kraft. Det kom helt oväntat för det hade gått så bra dittills, det kändes ”lätt som en plätt”. Men när jag var inne i en sportaffär för att köpa hantlar till min hemmaträning (som jag faktiskt har kommit igång med!) så snubblade jag över några ställ med vinterkläder på rea. Det var speciellt en skidjacka där som jag fastnade så mycket för. Det gjorde inte saken lättare att den var nedsatt från 1299 kr till 700 kr. Jag provade den men den var för liten, men istället för att bara gå därifrån så surfade jag in på deras web-shop och där fanns den i min storlek! Jag var så nära att klicka hem den! Men jag lyckades att tänka hela varvet och motstå att köpa den. För det första så har jag redan flera jackor i samma kategori och för det andra så blir det väldigt lite skidåkning här i södra Skåne! 🙂
Dagen efter händelsen så funderade jag fortfarande på jackan och kollade på den på nätet, men efter cirka fyra dagar så infann sig en lättnad över att jag hade klarat att motstå att köpa något onödigt och jag kände mig så nöjd. Det hade känts väldigt tråkigt att bryta köpstoppet för något jag verkligen inte behövde.

Jag vet att ni är några följare av bloggen som också har klädköpstopp nu och jag håller tummarna för er! Berätta gärna hur det går! Och det går bra att gå med i Facebook-gruppen löpande, det är bara att hoppa på. 🙂

Kramar Eva Maria

Föregående

Nya möbler till förvaring

Nästa

Rensat på sistone!

9 kommentarer

 1. Bra jobbat!
  Jag kan verkligen känna igen mig i den där impulsiva känslan av att plötsligt vilja ha något som man varken är i behov av eller har planerat för att köpa och att sedan inte kunna sluta tänka på det. Hänt många gånger under de senaste åren av min rensningsresa och främst har det handlat om att motstå möbler och inredning.

  Senast häromdagen var jag en sväng inne på Rusta för att köpa vakumpåse och soppåsar. Och så mitt bland julsakerna hittar jag plötsligt ett par jättefina stickade julstrumpor med renar. Jag är generellt väldigt svag för fina julsaker och de åkte genast ner i korgen. Därefter började ångesten sakta pocka på och jag slet en lång stund med min impulsiva lust att köpa och förnuftet som sa mig att detta var något jag verkligen inte var i behov av då julstrumpor är något vi har sedan tidigare.
  Efter en del resonerande blev tack och lov inga julstrumpor, men det var inte utan kamp:).

  Fortsatt lycka till med ditt köpstopp och tack för att du håller oss uppdaterade om hur det går. Mycket inspirerande och jag längtar faktiskt nu att köra igång jag med men får bli efter årsskiftet.

  Kram på Dig!
  Tina

  • Eva Maria

   Hej Tina!
   Det är skumt med den hastiga känslan av att man måste köpa något! Nu när jag har köpstopp kan jag verkligen försöka att stanna upp och analysera vad det är som triggar igång. Jag kan se att jag inte behöver det jag vill köpa men ändå så blir köpsuget så starkt. Men det är mycket lättare den här gången kan jag säga, så jag tror att det här med köpstopp (liksom att rensa ut!) är något man kan träna upp som en muskel. Nu har jag börjat använda mina favoritkläder mer istället för att “spara” dem i garderoben och inte slita på dem. Tänker att när jag är redo att köpa kläder igen så kommer jag att hitta nya favoriter bara jag är noggrann i min planering och när jag provar plagg i affären.

   Haha! 🙂 Åh, jag älskar också sådana strumpor!!! Det var strongt att du gick och lade tillbaka dem, väldigt bra. Allt med sådant som påminner om vinter, snö och skidstuga är jag svag för. Det är mitt dröm-jag som vill ha de sakerna. Här har jag insett att det är en dröm jag har och när jag köper saker som kan passa in i den drömmen så tror jag att jag på något sätt gör drömmen verklig… fast så är det ju inte! Jag har läst att det är som med dyra varumärken som t ex Ferrari – jag har inte råd att köpa en Ferrari men jag kan köpa parfymen/kepsen/jackan så känner jag ändå att jag är en del av det lyxiga varumärket. Lurigt!

   Jag såg reklam om ett nytt julprogram som redan har börjat, Fixarjulen. Jag tror det är ett barnprogram men det verkar ändå ganska mysigt. Om nu inte Jul med Ernst kommer i år! 🙁
   https://www.svtplay.se/fixarjulen

   Tack för att du läser bloggen och jag ser fram emot att följa dig under nästa år med ditt köpstopp! Yes!

   Kramar Eva Maria och trevlig helg!!

 2. Ekot

  Vissa dagar är svåra, men går oftast bra, det spar lite tid. Jag slarvade bort ett par regn-byxor på en resa, ska åka på en annan resa med tur-skidåkning, så köpte ett par skal-byxor på rea som kan funka både då och som regnbyxor, det känns helt ok. Däremot ramlade jag dit på två par jeans på rea, sitter väldigt bra, Jag var inte byxlös, men kan nu skänka sådana som inte passar bra. Men lite halv-besviken på mig själv där. Annars har jag inte köpt något, förutom ett par present-plagg, men ändå skänkt bort några plagg, sålt ett.

  • Eva Maria

   Så roligt att höra att det går bra! Jag tycker att det är okej om man trillar dit ibland, det är en slags träning som man också lär sig av. Just att komma in i tänket att bedöma vad ens riktiga behov är och inte bara något man vill ha. Sen upplever jag också nu när jag har köpstopp att jag lättare kan se vad jag skulle behöva komplettera min garderob, med så jag har börjat göra en lista. Främst är det basplagg som linnen och T-shirts. På sikt kan man nog bygga upp den där tidlösa kapselgarderoben!
   Det låter jättehärligt att du ska på en resa med tur-skidåkning!! Det är så underbart med snö och skidåkning!
   Kramar Eva Maria och jag önskar dig en fin helg! <3

 3. Bra jobbat att hantera köpsuget!
  Just de där spontan-köpen eller impuls-köpen är nog de man generellt ska bli lite mer uppmärksam på och reflektera kring. Även för mig som inte har köpstopp så märker jag att de här spontana inköpen oftast inte är nödvändiga utan handlar mer om att det är något som är fint (och därmed tar mer plats i hemmet). Går man hem om och kommer tillbaka en vecka senare så brukar jag få lite mer distans. Ibland är det inte lika fint , eller så har jag insett att jag inte är i behov av det alternativt att jag vill spara pengarna.

  • Eva Maria

   Tack för berömmet! Det känns bra att stävja köpsuget. Det frigör tid men framför allt energi att bli av med ett beroende. Jag slipper läsa alla tidningar om mode och alla reklam-mail (jag har avregistrerat de flesta). FOMO (fear of missing out) tar mycket energi! Absolut, de spontana köpen är lätta att falla för. Det kanske är något litet billigt men sedan samlas det på både i hemmet och som minusposter på kontot. Jag gjorde fler sådana köp tidigare när jag hade dålig koll på vad jag hade hemma. Nu när jag har ordning och reda och vet vad jag har och var allt finns så blir det mindre risk att köpa något onödigt. Timers till lampor (för att nämna ett exempel av många!) var något jag alltid köpte när jag var ute och såg ett erbjudande. Oh, en timer är bra att ha, och de är på rea. Så jag har ett helt berg med timers nu! 🙂
   Det är ett bra tips att vänta några dagar och fundera över om man verkligen behöver det man är sugen på att köpa. Ofta kan man även lägga undan ett klädesplagg till nästa dag och sen bestämma sig, så är det lättare att motstå sen nästa dag. Köper man det direkt så är det ett större steg att lämna tillbaka det!
   Många kramar till dig och önskar dig en mysig helg! <3

 4. Maria

  Jag tycker det går bra. Jag köpte två BH:ar när favoritmodellen var på rea (framtida behov) och raggsockar (behov då ena hunden tuggade sönder flera par i fjol). Jag föll på ett par löparbyxor i lite lösare modell, supersköna, som dock kommer att användas flitigt.

  Till hundarna har det blivit en reflexväst, då vi inte hade någon som passade den lilla, och sockar, då den ena skadade tassen. Hundprylar är mitt svåra område, så jag är väldigt nöjd, framförallt som jag varit i frestande miljöer (hundutställningar med erbjudanden m.m.).

  Köpstoppet har också spillt över på andra områden, som jag inte har köpstopp på, och jag tänker till ännu lite till innan jag handlar tex till hemmet.

  Bra jobbat av oss alla

  • Eva Maria

   Så roligt att höra att det går bra! 🙂 Det är ju toppen att hitta saker på rea och passa på, speciellt när det är saker man vanligtvis använder och använder och ändå skulle ha köpt framöver. Det är som att man tänker flera extra varv över vad man verkligen behöver!

   Det låter som att det går bra med köpstoppet till hundarna också! Vissa saker måste man komplettera med såklart. Jag har insett att böcker är ett mycket svårt område för mig och jag har bestämt mig för att införa ett köpstopp för böcker ett tag framöver. Jag har många böcker som jag inte har läst så jag får helt enkelt läsa dem innan jag köper några nya böcker! Fick tipset av min sambo att skriva en lista på fyra böcker som jag ska läsa nu närmast och fullt ut koncentrera mig på dem – och inte köpa någon ny bok innan de är färdiglästa.

   Annars har det nog spillt över lite på andra områden för mig också! Till hemmet håller jag på att planera en del inköp för att inreda färdigt efter vår renovering. Hittills har jag köpt förvaringsmöblerna (som jag visade i förra inlägget här på bloggen) och två likadana mattor (en till köket och en till vardagsrummet). Mattorna passade jag på att köpa på Hemtex nu när det var “tag 2 betala för 1”! Det jag letar efter nu är en eller två taklampor till köket så vi får se vad det kan bli.

   Önskar dig en fin söndagskväll! Kramar Eva Maria <3

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Drivs med WordPress & Tema av Anders Norén