Inspiration att rensa ut i ditt hem!

The art of discarding av Nagisa Tatsumi

Marie Kondo berättar i sina böcker att “The art of discarding” av Nagisa Tatsumi är boken som inspirerade henne väldigt mycket i början av hennes resa. I ett kort förord av Marie Kondo i “The art of discarding”, skriver hon att boken varit en katalysator för henne. Jag blev nyfiken på att läsa den och det visade sig bli en mycket trevlig men lite annorlunda upplevelse mot vad jag förväntat mig.

Boken består av tre delar, i den första berättar Nagisa om konsten att rensa ut och i den andra delen visar hon olika strategier för att omsätta det i praktiken. I den tredje delen beskriver hon hur man kan hitta alternativ till att slänga saker och då kan det kännas lättare att släppa taget om sakerna. Innehållet är tydligt strukturerat i punkter.

Underrubriken till boken är ”How to get rid of clutter and find joy”, och det löftet infrias i boken. Nagisa redogör noga för bakgrunden till varför vi ska ta oss tid till att rensa och ger massor med tips på hur man gör det på bästa sätt. En röd tråd är att inte vara så sentimental utan se saker för dess funktion och inte vara så rädd för att rensa ut. Behåll det du använder och tycker om – lite som Marie Kondo sammanfattar i hennes uttryck ”Spark joy”. Nagisa förespråkar inte köpstopp utan tycker att vi behöver ibland köpa nya saker men det är viktigt att vi inte låter dem ackumuleras i hemmet. Väldigt konkret skriver hon att ”om något är onödigt så ska vi göra oss av med det”. Angående nutidens explosion av förvaringssytem så tycker hon inte att de behövs: ”Om du minskar antalet saker du har, så är det inte nödvändigt med ett system för lagring och organisering.”

Ett begrepp som hon berättar om i boken är ”mottainai”. Det är ett japanskt ord som beskriver ”en känsla av skam inför slöseri”. Detta blir ofta ett hinder för oss själva när vi ska rensa ut och vi fastnar i processen. Men tänk istället att på sikt slimma ditt hem och den mat du äter så att du inte behöver slänga så mycket. När du använder det du har så är det motsatsen till ”mottainai”.

Boken är ganska tunn och det förklaras delvis av språket som författaren använder – det är rätt så konkret och kortfattat, men också för att hon inte lindar in sitt budskap. Ibland kan jag uppfatta formuleringarna som lite hårda och nästan brutala! 

”Men när du dör, kommer allt att vara skräp. Om du skulle dö just nu i en trafikolycka, det albumet du så noga sparat kommer att slängas. Dina böcker kommer köpas i ett parti av en second hand-bokhandel. Skulle det inte vara bättre att istället rensa ut sakerna och njuta av ett liv utan röra medans du kan?”

Boken är inte så pratig utan nästan mer som en instruktionsbok, men här och var dyker det upp fördjupningar i författarens tankar som är mycket intressanta och lärorika. Jag tycker att den här boken passar att läsa när man har kört fast i sin process att rensa ut och man verkligen behöver en knuff framåt! Jag har hittat många guldkorn i boken som citat och formuleringar som fått mig att tänka; jamen så är det ju! Ett solklart lästips för oss som gillar att rensa ut och även tycker om att läsa böcker från den japanska kulturen. Den kommer att få stå på den främre raden i min bokhylla. Jag kan förstå varför Marie Kondo tycker om den och att den inspirerade henne. Tyvärr har jag inte sett någon översättning till svenska ännu.

Har du också läst boken eller hamnar den på din vill-läsa-lista?

Om Nagisa Tatsumi (Bild ur boken “The art of discarding”.)

Föregående

Halvlek i klädköpstoppet!

Nästa

Ny förvaring på skrivbordet

2 kommentarer

 1. Det låter som en mycket intressant bok och hade jag varit i ett annat skede av rensandet där jag sökte ny motivation och pepp hade jag absolut velat läsa den!

  Känns som om det japanska folket över lag har väldigt god koll på det här med både simple living och slow living och det finns onekligen mycket att lära från deras sätt att leva.
  ‘Goodbye, Things’ av Fumio Sasaki är en av mina absoluta favorit böcker inom området och jag blev mycket inspirerad av den under min rensningsresa.

  Här skiner solen idag men -12 grader kallt så inte så mysigt om man inte gillar kyla då:). Har precis kommit igång med promenader men när det är så här kallt kommer jag inte ut tyvärr. Såg dock många vårtecken när jag var ute i måndags på min runda så snart ska det väl i alla fall ge sig. Tror vi är många som längtar nu efter lite varmare väder:)?

  Önskar dig en fortsatt fin och solig dag!
  Många kramar till Dig,
  Tina

  • Eva Maria

   Hej Tina!
   Det var intressant att läsa den och den gav några knuffar framåt! Särskilt med saker som känns sentimentala, bra att få höra att man kan vara lite tuffare där. Men jag kan förstå att det inte är så relevant att läsa en sådan bok när man befinner sig på andra sidan av processen! 🙂

   Boken “Goodbye, things” har jag i min bokhylla! Jag har dock inte läst den ännu men den ligger nära i pipeline! Roligt att höra att du tycker om den! Jag ser verkligen fram emot att läsa den. När jag beställde den passade jag även på att köpa en annan bok av samma författare som heter “Hello, habits”. Så båda de står i tur! Jag tror att jag ska läsa dem i rad så att säga. Det är så härligt när man får tag i en bok som man kan försvinna in i och som ger en massor med inspiration! Jag har också funderat på att det verkar vara så naturligt i den japanska kulturen med att leva lite enklare och det är så spännande att läsa om det och lära sig mer.

   Just nu läser jag en roman som heter Klara och solen av den japanska författaren Kazuo Ishiguro, jag har läst en bok av honom tidigare som heter Never let me go, den var mycket fin.

   Här har vi lite vinter också. Det blev ingen skidresa för oss i år men nu blev det ändå någon vinterkänsla. Jag är dock inte heller så förtjust i kylan när det inte är i “rätt miljö”! Vår vovve gillar inte kylan heller så nu har det blivit väldigt korta turer runt kvarteret, sen kastar hon sig upp i soffan och somnar djupt. Ja, jag längtar så mycket till värmen nu!!

   Tack för att du tittar in och läser bloggen!
   Önskar dig fina och mysiga dagar också i väntan på värmen!
   Kramar Eva Maria ❤️

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Drivs med WordPress & Tema av Anders Norén