Inspiration att rensa ut i ditt hem!

Halvlek i klädköpstoppet!

Dags för depåstopp och blåbärssoppa! Imorgon är hälften av klädköpstoppet förbi och det känns otroligt på många sätt. Dels för att tiden, trots den mörka vintern, har gått fort och dels för att jag har haft ett kännbart sug efter att köpa något nytt men har övervunnit det. Det känns väldigt bra just nu!

Januari och februari i år har varit de tuffaste månaderna hittills, och då tänker jag även på de klädköpstopp jag har haft tidigare. Det har varit två så mörka och ruskiga månader och min vana att handla något nytt ”bara för att pigga upp mig” har pockat på med full kraft. Jag har ändå känt mig övertygad i mitt beslut att inte köpa något men det har tagit en del energi att stå emot. Nu tänker jag att den stundande våren blir lättare. Det kan bli en behaglig känsla att få byta ut vinterkläderna mot vårkläderna, allt känns ljusare och lättare i garderoben.

Jag har samlat på mig några funderingar under det här halvåret. Tankar som jag fastnat i och inte hittar några bra svar på. Kanske är det bara mysterier som får förbli olösta?

Funderingar i halvlek:

Känslan att vilja ha något nytt

Jag har funderat mycket på varför jag får känslan av att vilja ha ett nytt klädesplagg. Att det piggar upp att köpa till exempel en ny blus eller ett par nya skor även när jag har 10 blusar och ett hemligt antal skor i garderoben redan? (Okej, jag har 45 par totalt, men då har jag räknat alla ner till minsta lilla innesko och flip flop.) Känslan av att vilja ha något nytt – är det något grundläggande hos människan eller är den förmedlad via konsumtionssamhället?

Variation

Jag vill inte ha samma kläder på mig varje dag. Nu har jag i och för sig oftast det eftersom jag mest är hemma, men annars då? Bara jag är hel och ren borde det inte spela någon roll om jag har samma kläder varje dag, eller kanske ett par outfits att variera med. Är det en rädsla för vad man tror att andra ska tycka? Eller är det jag själv som vill ha en variation? Precis som att man inte vill äta samma maträtt varje dag?

Lättare att rensa ut

Ett mysterium som jag uppmärksammat är att det känns lättare att rensa ut kläder under klädköpstoppet. Borde det inte vara tvärtom – att jag istället skulle vilja hamstra och behålla allt nu när jag inte får köpa något nytt? Under dessa månaderna har jag slimmat garderoben ytterligare genom att skicka fem påsar till Sellpy (blandat mina och barnens kläder och skor) och skänkt en del till Erikshjälpen. Det är märkligt men ju färre kläder som hänger i garderoben ju lättare är det att hitta något att ta på sig! Besluten blir färre så det är kanske därför?

Planer för min framtida garderob

Det jag lägger en del energi på är att inventera mitt framtida behov av kläder. Jag skriver en lista i mobilen på vad jag skulle vilja byta ut i min garderob och komplettera den med. Hittills har jag kommit fram till att jag skulle vilja hitta nya vinterskor och då prova mig fram noga tills jag hittar ett par som jag kommer att trivas med. Då kan jag rensa ut några andra vinterskor som inte passar så bra (köpta på rea och provade inte så noga). Ett par svarta pumps hade jag behövt i min garderob också som kan passa till det mesta. Men ännu har inga akuta verkliga behov dykt upp. Jag funderar även på vilken stil jag vill ha i min ”tidlösa drömgarderob” och gör en del samlingar i Pinterest. Just nu är det roligare att lägga tid på än att shoppa i verkligheten! Jag försöker även snappa upp namn på märken som är hållbart tillverkade och så har jag hittat några nya second hand-butiker. Kommer jag att kunna bli en medveten konsument eller kommer jag att hamna i gamla konsumtionsmönster igen?

Se över inköpsprocessen

När jag rensar ut så tänker jag tillbaka på hur inköpsprocessen sett ut för just det plagget eller de skorna. Ofta så kommer jag fram till att det varit ett impulsköp där jag inte provat ordentligt och att det har varit rea. (Ständigt denna bov i dramat – REAN!) Frågan som uppstår är varför har jag har haft så bråttom vid inköpet? När jag får handla kläder igen så kommer jag att vara mycket noga med inköpsprocessen.

Känner du igen dig i mina funderingar? Kanske du har svar på någon?

Kramar Eva Maria ❤️

Föregående

Sorterar och rensar CD-skivor

Nästa

The art of discarding av Nagisa Tatsumi

12 kommentarer

 1. Marija

  Det här är inget svar på frågan, bara en liten egen erfarenhet. Sedan min mamma dog i mitten av november 2022 har jag haft på mig endast svarta kläder. Jag har inte bestämt mig hur länge ska jag fortsätta med detta med det blev som ett oplanerat klädköpstopp. På de här månaderna har jag endast köpt en svart vinterjacka. Det är mycket enklare att klä på sig när man inte har så mycket val, man behöver inte fundera särskilt mycket och jag har inte ens varit på rean i år. Annars brukar jag handla alldeles för mycket på rean. Plötsligt har jag fått mera tid, minskad köpsug och en tankeställare om hur mycket kläder man behöver. Jag tror att jag kommer att lägga mindre tid på klädinköp även i framtiden när jag slutar bära enbart svart. Att sörja efter mamma kommer jag alltid att göra.

  • Eva Maria

   Det var tråkigt att höra att din mamma gått bort, jag beklagar verkligen det. Min pappa gick bort för snart tolv år sedan och ja, sorgen har man alltid med sig men kanske att den varierar i styrka när man påminns om olika saker. Samtidigt vill man behålla och vårda de gemensamma minnena så att de inte bleknar alltför mycket.
   Det är ett sammanträffande för jag pratade precis med ett par äldre släktingar häromveckan och de berättade om att ”på deras tid” hade man en sorgeperiod på ett år och då klädde man sig i svart. Jag hade inte hört talas om detta tidigare men jag reflekterade över det och tänkte att det lät fint. Att låta sig vara i sorgen och inte bara rusa vidare i livet. Under denna period kanske också ge sig själv tid att vila och processa.
   Men intressant också att det blev som ett oplanerat klädköpstopp, och ja, absolut är det enklare att klä på sig när ens val är färre. Jag förstår det såklart men ändå så är det ett litet mysterium. Jag tror att i vår värld idag med alla val man behöver göra så är det skönt att på vissa områden få underlätta för en själv och vila hjärnan.
   Tack för att du kikade in här på bloggen och delade med dig av dina erfarenheter. Önskar dig fina dagar även om du just nu befinner dig mitt i sorgen.
   Kramar Eva Maria ❤️

 2. Wow så bra jobbat med köpstoppet! Är imponerad av din starka karaktär. Och så mycket intressanta funderingar du delar.

  Det här med att vilja ha någonting nytt är något som även jag funderat mycket över genom åren och tror inte att jag kommit fram till något bra svar:). I perioder har jag känt att nu äntligen har jag kommit förbi det för att sedan några månader senare vara tillbaka på ruta ett igen. Kan det helt enkelt vara så att det är en del av att vara människa att ideligen sukta efter någonting nytt och mer? Jag tror de flesta delar den upplevelsen och det hela kommer nog väldigt mycket ner till att besluta sig för att helt enkelt avstå köp, kämpa sig igenom och härda ut:). Det är onekligen en svår nöt att knäcka!

  När det kommer till variation tror jag att det säkert har att göra med vad man är intresserad av. Du gillar kläder. Jag gillar inredning:). Variation i hemmet är ett måste för mig och jag försöker hitta sätt att göra det på utan att shoppa nytt, men ibland byts saker visst det ut och detsamma gäller säkert det här med mode och kläder om man är intresserad av det. Variation förnöjer helt enkelt:).

  Ser mycket fram emot att fortsätta följa din köpstoppsresa!
  Många kramar, Tina

  • Eva Maria

   Tack då mycket för ditt beröm Tina! Ja, det har blivit en del funderingar kring det här med köpstopp! Jag tror inte att jag hade haft så många funderingar om jag hade använt en annan metod, till exempel att hålla en klädbudget eller att bara få köpa ett visst antal kläder/månad. Är det stopp så är det och då händer det något i hjärnan! (Men jag måste erkänna att nu längtar jag lite grand till 1 september!)

   Det kan bli en så stark känsla det här att vilja ha något nytt! Jag tror också att det måste vara en del av att vara människa. Vi vill uppfinna nya saker för att förenkla och förgylla vår tillvaro, vi vill flyga till mars för att se hur det ser ut där, lära oss mer och utforska. Det slår in på olika områden – som du säger att du gillar inredning och jag gillar kläder! Ibland om jag pratar med andra om klädköpstoppet ser de helt frågande ut och säger att det har aldrig varit ett problem för dem, de avskyr att handla kläder. Men krafsar man lite på ytan så kommer det med stor sannolikhet fram någonting annat de gillar! Min bror är ju beroende av att köpa verktyg och verktygsvagnar (han har så många olika i sin verkstad). När han har köpt en ny vagn kan han motivera det med att den hade större mer lättrullade hjul/bredare lådor/smalare lådor/fler lådor/annorlunda krokar … men det är rätt så intressant att man fastnar för olika saker. 🙂

   Hoppas du har fina dagar med klarblå himmel och sol!

   Kramar Eva Maria ❤️
   PS. Ser mycket fram emot att följa din köpstoppsresa också på din blogg!!

 3. Åh känner så igen mig gällande variation och lyckas aldrig vare sig förstå eller bryta mig från helt. Funderar på hur mycket det handlar om hur man tror man uppfattas av andra. Föreställer jag mig att andra skulle märka och anmärka (tyst eller öppet) på att jag skulle ha samma kläder på mig samma kläder två eller fler dagar? Så var det säkert när jag var barn, men jag skulle tro att de flesta i min närhet idag inte skulle bry sig, de har ju andra viktigare saker att tänka på än vad just jag har på mig…

  Fortsätt kämpa 🙂

  • Eva Maria

   Det är så speciellt det här med att fundera på vad andra tänker! Antagligen är det precis som du säger, att de har viktigare saker att tänka på än vad jag har på mig. Dessutom kan jag själv inte komma på en enda gång när jag tänkt om någon annan att den personen alltid har samma kläder. På sistone har jag faktiskt gjort en liten observation och det är att några har sagt till mig till exempel: – Oh, fin blus, är den ny? Och då har det verkligen varit något jag haft länge i garderoben och dessutom tänkt när jag klätt på mig att o nej, den är blusen har jag alltid på mig men jag får ta den ändå. Så man behöver nog inte oroa sig för det! (Skönt att kunna stryka något från oroslistan!)

   Jag har tidigare på bloggen nämnt att det finns en app som heter Stylebook. Jag köpte den för ganska länge sedan (kostade då 50 kr). I den kan man fota och lägga in alla sina plagg och skor så att det blir en digital garderob. Jag har bara lagt in mina 45 par skor och mina cirka 10 handväskor och sen kommit av mig. Skulle behöva anställa någon för att lägga in resten…! Appen är även kopplad till en kalender så att man kan registrera varje dag vilka plagg man använder. Främst är det för att kunna se vad man använder mest men även för att kunna räkna ut pris per användning av ett plagg. Det man även kan använda kalendern till är att se så att man inte alltid råkar ta samma kläder på sig till möten med samma personer!

   Kramar Eva Maria ❤️

 4. Ekot

  Jag gillar friluftsliv, då blir det ett visst behov av kläder för alla väder och bra skor, men det drar lätt i väg, ryggsäckar i olika storlek, bästa strumporna mm. En fördel dock att många av kläderna funkar till vardags med.

  • Eva Maria

   Det känner jag igen! Vissa områden som är mer intressanta och då handlar man gärna mer till det. Men jag har upplevt ibland att man också behöver köpa lite olika saker för att prova sig fram till vad som är bäst. Jag har spelat tennis länge och det har varit svårt att hitta skor som jag gillar. Därför har det blivit en del felköp längs vägen, skorna har känts bra i affären men sen efter några träningar så har de inte fungerat så bra som man tänkt sig. Nu har jag hittat ett par som passar okej och då har jag köpt två par av dem – ett par att ha inomhus och ett par att ha ute på grus. Sen kan man frestas av utseendet av vissa plagg och skor också! Att de är snygga men sen kanske inte så funktionella när det kommer till kritan!
   Köpte ett par lättare vandringsskor förra sommaren och de är inte snygga men väldigt sköna!
   Hoppas du får många fina stunder utomhus i dina friluftskläder! 🙂
   Kramar Eva Maria

 5. Maria

  Grattis till väl utfört arbete, redan halvvägs!

  Vad gäller kläder till mig själv har jag bara handlat för att ersätta utslitet (en pyjamas och en löpartröja), så godkänt på det.

  Jag har verkligen fått stå emot att handla till hundarna, och trillade också dit på två matchande halsband till de små… Men inga leksaker, mer än att jag ersatte två förlorade bollar med en ny. Till jul fick de nygamla leksaker – lagade, tvättade och pysslade ihop egna klappar. Den enas favorit är petflaskor, enkelt att uppfylla. För att göra dem snällare stoppar jag dem i uttjänta sockar.

  Vad gäller det med variation så har jag säsongsgarderober, då blir det lite nykänsla när man skiftar. Jag gör likadant med heminredning, tex filtar och kuddar, har jag olika uppsättningar jag byter med.

  • Eva Maria

   Tack så mycket och grattis till dig också! Du har lyckats väldigt bra! 🙂
   Att ersätta slitet blir tvunget tycker jag. Annars blir hela intrycket lite “slitet” och det är ju inte meningen!
   Otroligt att du lyckats att undvika att köpa något till hundarna också! Jag vet själv hur svårt det är när man har sina områden som är svåra att stå emot.
   Två halsband är inte så mycket!
   Med vår lilla Karro leker vi gömma godiset i en tom toalettpappersrulle, hon tycker att det är lagom klurigt att skaka ur godiset!
   Jag kämpar just nu med att inte köpa fler böcker innan jag betat av några i bokhyllan… min önskelista är väldigt lång nu men jag tänker
   att om ett tag ska jag beställa några.
   Variation mellan säsonger är toppen för att piffa till garderoben! Jag längtar tills jag får ta fram lite ljusare vårkläder nu.
   Tack för att du följer bloggen och skriver hur det går för dig! Många kramar från Eva Maria

   • Maria

    Ja, nu längtar man efter våren och värme, att kunna ta fram lätta vårkläder.

    Jag läser också mycket, men köper numera inte så mycket utan lånar på biblioteket. Jag köper det jag vill ha i bokhyllan och det som är svårt att hitta. Jag lämnar en hel del inköpsförslag till biblioteket och de är bra på att köpa in. Jag fjärrlånar också en del – biblioteket är fantastiskt. Och mitt bibliotek har meröppet, så med en kod kommer jag in alla dagar 7-22.

    • Eva Maria

     Det är fantastiskt med bibliotek! Jag har alltid suttit mycket på bibliotek när jag pluggat eller jobbat, det är lättare är koncentrera sig och när man kommer hem kan man känna sig ledig! Vi har också meröppet här men inte så generösa öppettider som 7-22, det hade jag önskat mig. I pandemin kom jag av mig med att sitta på biblioteket men ska försöka hitta tillbaka till den rutinen. 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Drivs med WordPress & Tema av Anders Norén