Inspiration att rensa ut i ditt hem!

Kategori: Ordning & Reda Sida 1 av 11

Är du någons soptipp?

Har du någon eller några personer i din omgivning som ofta frågar dig om du vill ha saker som de själva inte vill behålla? Kanske tänker du i stunden att det är något du kan ha nytta av, och tackar Ja.

Har du själv sedan svårt att rensa ut och släppa taget om saker så fylls ditt hem på med saker som du egentligen inte behövde från början.

Bli medveten om att det är ett smidigt sätt för den som ger, att bli av med sina saker, men kanske inte så omtänksamt om dig. Speciellt om personen vet att du har svårt att hålla ordning och släppa taget om saker.

Bäst är att förklara för personen varför du tackar Nej. Berätta att du har svårt för att rensa och släppa taget om saker. Du kan gärna ta emot saker du behöver på riktigt.

När du får den här frågan nästa gång så tänk på följande punkter:

  • Tackar jag Ja bara för att vara snäll och göra det lätt för den givande personen att bli av med sina saker?
  • Be att få fundera på saken och återkomma inom några dagar.
  • Fundera ordentligt på om det är en sak du verkligen behöver, eller på något sätt gör dig extra glad.
  • Fråga om det är okej att du säljer saken och tar pengarna istället.
  • Om du tackar Nej, ge gärna personen tips var hen kan sälja/skänka/slänga den istället.

Var noga med vad du tar in över tröskeln till ditt eget hem!
Ditt hem är ingen soptipp!

Stationer med förvaring

Små stationer med förvaring gör det lättare att hålla ordning och hitta saker jag använder ofta.

Mina glasögon

Jag har tre olika glasögon – de jag använder dagligen, läsglasögon och solglasögon. Dessa har jag lagt i en liten låda i vardagsrummet och på kvällen lägger jag tillbaka glasögonen där för att lätt hitta dem på morgonen. Jag har även ett par extra läsglasögon på nattduksbordet som alltid ligger där.

Vovvens saker

Karros saker som hon behöver för att gå på promenad ligger alltid i en hylla i hallen så det är lätt att klä på henne och ta med sig koppel och hundbajspåsar. Då hittar alla lätt hennes saker och kan gå ut med henne. Vi har även en annan utgång från huset och där har vi lagt en burk med hundgodis som hon får när hon varit ute i trädgården och kommer in.

Nycklar

I en låda i köket har vi en plats för nycklar som vi använder dagligen. Nycklar vi använder mer sällan har vi på ett annat ställe. Detta är så praktiskt för då hittar man alltid nycklarna! Så när vi i familjen kommer hem lägger vi våra nycklar där.

Dessa tre små stationer med förvaring förenklar vardagen väldigt mycket!

Har du några liknande stationer hemma hos dig för att lättare hitta dina saker?

Lättare med ordning!

Livet och vardagen blir lättare med ordning. Lättare att hålla ordning med färre saker, lättare att städa och lättare att hitta nycklarna på morgonen. Detta var målet för mig när jag började rensa ut och skapa ordning hemma – att få en enklare vardag. Hur många saker som är lagom bestämmer man själv – bara man har ordning på sakerna och att de inte stör någon annan. Plats och system att förvara dem är viktigt också, så att när dagen är slut har varje sak ett eget hem att återvända till. Då är det en fröjd att ta tio minuter innan läggdags att plocka undan! 💗

Staplar du vanor?

Något jag har använt mig mycket av sedan jag läste boken ”1%-metoden – små förändringar, stora resultat” av James Clear, är att stapla vanor. (På engelska heter boken Atomic Habits och begreppet ”stapla vanor” heter ”habit stacking”.) Jag har kanske staplat vanor tidigare utan att tänka på det, men nu har jag blivit mycket mer medveten om hur effektivt, motiverande och faktiskt roligt det kan vara. När man staplar vanor innebär det att man väljer en vana som man redan har och sedan klistrar fast en annan vana före eller efter. Till exempel om jag sätter mig i soffan för att titta på TV, så borstar jag hundens tänder först. Det är såklart möjligt att skapa helt nya staplar med nya vanor också. Hemligheten är nog att blanda roliga och tråkiga vanor tänker jag. Jag tycker det är mysigt att se på TV, men inte lika skoj att borsta hundens tänder (det tycker inte hunden heller). Men när den stapeln av vanor sitter, så går det av bara farten utan att man tänker på det!

Formeln för en vanestapel är:

”När jag har [en existerande vana] ska jag [ny vana].”
(Ur boken ”1%-metoden” kapitel 5 av James Clear)

En vanestapel som jag har en dag på helgen är denna:

  1. Packa återvinning (papper, plast, glas) och pantflaskor i bilen
  2. Köra till centrum
  3. Lämna återvinningen i containrar
  4. Lämna pantflaskorna i ett rum utanför ICA
  5. Gå in och träna en timme på gymmet
  6. Smita in på café Björns och äta en nyttig lunch (sallad eller en smörgås – de har så mycket gott och fräscht där!)
  7. Handla på Apoteket om jag behöver något där, eller lämna gamla mediciner
  8. Sist av allt gå in på ICA och handla mat innan hemresan

Av dessa vanor så tycker jag gymmet och caféet är roliga vanor! De andra vanorna är mindre roliga men följer med på köpet!

Har du några staplar med vanor? Eller skulle du kunna skapa en stapel?

Organisera böcker – hembesök hos Maria!

Min väninna Maria frågade om jag ville komma hem till henne en dag och hjälpa henne med att gå igenom hennes böcker. Hon önskade att rensa ut en del böcker och sedan organisera de böcker hon ville behålla. Detta ville jag mer än gärna! Vi skrattade lite åt detta projekt då vi båda älskar böcker och undrade om det skulle sluta med att inte en enda bok rensades ut, eller att jag tog hem alla!

När jag kom hem till Maria började vi med att samtala om vilken målbild och känsla hon ville uppnå för sina böcker. Hon ville få ett luftigt intryck av bokhyllorna i vardagsrummet och här ville hon behålla de reseminnen hon hade sedan tidigare i form av foton i ramar och souvenirer. I bokhyllorna i arbetsrummet och sovrummet ville hon helst ha bara böcker.

Vi började med hyllorna i vardagsrummet. Vi valde att gå igenom kategori för kategori (se de olika kategorier nedan). Maria lyfte ut böckerna och började titta igenom dem. Under tiden passade jag på att dammtorka hyllplanen. Sedan satte vi oss tillsammans i soffan och tog upp en bok i taget. Här blev jag förvånad – Maria var väldigt målmedveten och jag förstod att detta var något som hon laddat inför! Hon kunde sortera ut många böcker och jag behövde inte vägleda så mycket alls, bara kring några böcker där vi diskuterade om det var en bok som skulle behållas eller inte.

De böcker som Maria ville behålla satte hon tillbaka i bokhyllan i ordning efter kategori. De böcker hon valt att släppa taget om delade hon in i två högar; en hög för att skänka och en hög att ta med till jobbet. Maria arbetar på ett större bibliotek och tar ibland hem böcker som rangerats ut och de ska sedan lämnas tillbaka.

Några punkter vi stötte på och diskuterade:

Namn i böcker

När det står namn eller hälsningar i böcker, till exempel Grattis på födelsedagen kära Maria 12 år – önskar Farmor, hur ska man tänka här? Vi resonerade som så att om det är allmänna hälsningar och namn som ovan kan det bara stå kvar, men om det kanske är ett ovanligare namn tillsammans med mer personliga hälsningar eller adresser kan man välja att sudda ut (om det är skrivit med blyerts), måla över med annan penna eller riva ur sidan. Detta är nog en smaksak och hur man själv känner. Men bättre att göra något av dessa alternativ än att slänga hela boken, så tänkte vi.

En fin hälsning i en bok kan också göra boken i sig till ett minne som man vill spara. En bok tar inte så stor plats i hemmet och är lättare att spara än minnen i form av till exempel en möbel eller ett klädesplagg. Kanske har man fått boken i ett speciellt sammanhang och den som gav boken har valt den med omsorg. Då blir boken ett minne av situationen och personen som gav den. Så den här kategorin av böcker kan kännas bra att hålla fast vid tycker vi.

Lista eller fotografier på böcker man rensar ut

Är det några böcker man känner sig lite osäker på men ändå vill rensa ut, så kan man skriva en lista på de böckerna ifall man skulle ångra sig. (Men jag gissar att det väldigt sällan händer att man ångrar sig!) Maria valde att ta foto med mobilen på vissa av böckerna hon rensade ut men inte alla.

Vi hann inte gå igenom alla böcker denna dagen, så ett eller flera besök kommer det att bli! Jag blev så upprymd och glad av att gå igenom böckerna tillsammans med Maria och jag fick också ny inspiration. De böcker som Maria rensade ut tog jag med mig i bilen och nästa dag lämnade jag dem till Erikshjälpen. Och då undrar ni säkert hur det gick – fick jag någon bok med mig hem?! Ja, jag fick en bok av Maria! Det är en bok som heter Så gör jag av Bodil Malmsten. Maria hade länge tänkt att ge den till mig och nu fick den ett nytt hem i min bokhylla! Ser fram emot att läsa den.

Kategorier av böcker som vi inventerade i Marias bokhyllor:

  • Kokböcker, pärmar och lösa papper med recept
  • Floror och faunor
  • Trädgård
  • Konst
  • Språk – lexikon och böcker
  • Reseböcker
  • Kartor – böcker och papperskartor
  • Romaner
  • Ungdomsböcker
  • Barnböcker
  • Heminredning
  • Släktforskning
  • Kurslitteratur
  • Självutveckling och psykologi

Vill du att jag kommer hem till dig och hjälper dig med dina böcker?
Kika på min tjänst Ordningskonsult i sydvästra Skåne!

En liten uppgift – rensade i frysen!

Ibland kan jag få en svacka i motivationen och det kan kännas som att jag inte ”får någonting gjort”. Men när jag lägger mig på kvällen och reflekterar över dagen så har jag ändå fått en hel del gjort! Om jag har svårt att somna brukar jag gå igenom hela dagen med början från det att jag stiger upp och sedan varje liten detalj om hur dagen har varit. Jag brukar inte hinna gå igenom hela dagen innan jag somnat. Tänker också att detta är ett bra grej för att träna minnet. 🥰

För att komma igång med att få saker gjorda så använder jag mig ofta av knepet att göra en liten uppgift om dagen, det fungerar i princip alltid för mig. Dessutom när man väl är igång med en uppgift så brukar det lossna och ännu mer blir gjort av bara farten.

Igår hade jag en sådan dag när det kändes som att ”inget blev gjort” men då bestämde jag mig för att rensa frysen. Det tar ju faktiskt inte så lång tid och det är en konkret och avgränsad uppgift. Som en boll som sattes i rullning så blev det även att jag körde iväg med återvinningen och efter det tog jag en promenad i skogen och ner på stranden. Det kändes riktigt bra!

Vissa dagar behöver man ju bara vila också, men det känns ändå bra att få gjort något litet! 🥇🏆

Hur kommer du igång när du känner att det är uppförsbacke för motivationen? 💗

Garderoben på 28 dagar!

Jag hade en önskan om att gå igenom hela min garderob inför sommaren, men kände att jag inte hade tillräckligt med energi för att göra allt på en gång. Så jag gjorde ett schema på 28 dagar med en kategori varje dag. Nu har jag slutfört hela garderoben och det fungerade faktiskt väldigt bra! Det jag gjorde var att jag plockade fram allt som hörde till dagens kategori och lade det på sängen. Sorterade, rensade och vek sedan allting och lade eller hängde tillbaka i garderoben. Kände mig peppad och motiverad inför varje moment. De svåraste kategorierna för mig var jackor och träningskläder eftersom det har jag så mycket av. Nu känns det toppen att garderoben är redo inför sommaren! Min nästa milstolpe är i början av september då jag tänkte gå igenom höst- och vinterkläder och se om jag kan rensa ut något.

Blir du också sugen på att får ordning i din garderob till sommaren?

De 28 kategorierna:

  1. Strumpor
  2. Underbyxor
  3. BH
  4. Linnen, t-shirts
  5. Myskläder, underställ
  6. Pyjamasar, nattlinnen
  7. Byxor, jeans, shorts
  8. Toppar
  9. Blusar, skjortor
  10. Tröjor, hoodies
  11. Stickade tröjor, koftor, ponchos
  12. Kostymer, kavajer, västar
  13. Kjolar
  14. Klänningar
  15. Skärp, hängslen
  16. Scarfsar, schalar
  17. Broscher, manschettknappar
  18. Slipsar, slipsnålar, flugor
  19. Handväskor, plånböcker
  20. Jackor, utomhusvästar
  21. Regnkläder, paraplyn
  22. Termobyxor, overaller
  23. Mössor, hattar, kepsar, pannband
  24. Halsdukar, vantar, handskar
  25. Träningskläder
  26. Arbetskläder, uniformer
  27. Skor
  28. Njut av din nya garderob!

Allt får plats!

Häromdagen insåg jag att jag kunde uppnå ett outtalat mål, eller ja, nästan ett hemligt mål kan man säga. Målet var att få plats med alla mina kläder inuti min garderob. Jag tänker att detta låter självklart för de flesta men för mig som är en f d shopaholic av kläder och light hoarder har det inte varit en självklarhet. Genom åren har jag alltid haft kläder som inte fått plats i garderoben och då har jag haft dem nedpackade i påsar, dels på golvet i garderoben och dels uppe på loftet. Men genom att jag kontinuerligt har gått igenom min samling med kläder och rensat så har den totala mängden minskat sakta men säkert. Ibland har jag tänkt tanken att det skulle kännas bra att kunna få plats med alla kläder på ett ställe men den idén har känts orealistisk och ouppnåelig, så jag har slagit bort den.

Så en dag i förra veckan när jag skulle städa lite i garderoben och dammsuga, blev jag medveten om att det bara fanns en enda påse med kläder kvar på golvet längst inne i garderoben. Eftersom jag rensat en del på sistone så har det blivit luft i mina byrålådor och nu kunde jag helt enkelt packa upp påsen och lägga de kläderna i en låda! Det kändes liksom konstigt och märkligt att jag helt plötsligt, utan att fokusera på målet, hade uppnått det! 🙂

Sista påsen!

Jag vill fortsätta att minska storleken på min garderob och kommer att göra det genom regelbundna genomgångar för att rensa ut och organisera. Men för närvarande ska jag bara tillåta mig själv att njuta av att jag nådde det här målet! ❤️

När det kommer till mina många skor så har jag bestämt mig för att jag vill behålla dem, jag gillar ju skor, men jag skulle behöva en bättre förvaring för dem. I dagsläget har jag ingen konkret idé men jag hoppas att en lösning kan dyka upp. Och lösningar brukar dyka upp när man minst anar det, eller hur?!

Väg varje sak på guldvåg

Jag har reflekterat över att det är betydligt lättare att bära in nya saker i hemmet än att bära ut. För mig är det så, är det så för dig också?

Båda situationer innefattar ett beslut men det känns ofta lättare att bestämma sig för att köpa en sak eller ta emot en gåva, än att sedan rensa ut den. När saken väl är i hemmet så händer det något, jag vet inte riktigt vad, men som att man fäster sig vid den på något vis.

Därför är jag mycket noga nuförtiden med vad som får komma över tröskeln och in i mitt hem. Jag väger varje sak på guldvåg. Jag försöker se framför mig vilken funktion saken kommer att ha och var den ska ha sin egen plats. I detta beslut brukar jag tänka på allt arbete och tid jag har lagt ner genom åren på att rensa ut och skapa ordning. Detta vill jag inte förstöra genom att bygga upp en röra i hemmet igen genom att ta in saker som jag inte behöver.

Jag tror att beslutet att ta hem en ny sak är lättare att fatta ju billigare saken är, eller ibland helt gratis. Men även de saker som är billiga eller gratis bidrar till att bygga en röra i hemmet. Så även om något är billigt eller gratis är det bra att väga saken på guldvåg och fråga sig själv – ska den få komma över min tröskel och in i mitt hem? Är den värd att få bli en del av mitt hem?

Nu har jag ingen guldvåg, och säkert inte du heller, men man kan hålla saken i handen och känna efter om man vill ta med den hem eller inte. Tyckte bara att det lät fint och speciellt med en guldvåg för det är något man väger väldigt noga med!

Heliga ytor

TV-bänken – en helig yta!

Något som jag tycker är ett bra knep är det jag kallar för ”heliga ytor”. Jag kommer inte på något bättre ord, även om det låter som att man ska göra små altare i sitt hem. Men ja, kanske på ett sätt kan man se det som det – små altare av ordning!

Heliga ytor för mig är olika platser i hemmet där jag är mycket noga med att det inte får samlas saker som inte hör dit eller att det blir dammigt. Ytor som man ska kunna använda och sedan plocka undan sakerna igen. Jag har lärt familjen att de inte får lägga några saker där utan att sedan plocka undan dem vid dagens slut. Det kan vara små ytor som soffbordet, TV-bänken, skrivbordet, ovanpå en byrå eller till exempel köksbänken. I perioder av kaos och stök så är i alla fall dessa ytor rena och städade! Det gör mycket för intrycket och ger en känsla av att energin kan röra sig fritt. Att ha heliga ytor och hålla dem i ordning är också en bra start till att skapa ordning i hela hemmet. De städade ytorna smittar liksom av sig till resten av hemmet, jag tänker att så här fint vill jag ha det överallt.

Några av våra heliga ytor:

Just nu har vi väldigt bra ordning i köket och i vardagsrummet, men i min garderob vet jag inte vad som händer. Där blir det alltid stökigt så fort jag vänder ryggen till. Så nu känner jag så starkt att jag vill nå samma känsla av ordning och flöde av energi i min garderob som jag upplever att vi har på andra platser i hemmet. Helt enkelt, det smittar av sig! 🙂

Sida 1 av 11

Drivs med WordPress & Tema av Anders Norén