Söndag igen och Sverige går till valurnorna. Vi förtidsröstade i år ifall vi kom på att göra något roligare idag men vi har mest en hemma-pyssla-söndag. I skrivande stund svischar min man runt i huset och utför punkterna för vecka 37 Säkerhet 🙂 Jag har haft en paus med rensandet denna veckan men jag har med förnöjelse läst boken Röj och Rensa av Nina Strandberg. Jag lånade såklart den på biblioteket! Men blir det inköp av böcker längre fram så står den på önskelistan för den var kul, inspirerande och lättläst. Framför allt så var det jättefina före-och-efter bilder i boken! Författarinnan driver ett företag som heter Iordning och hon hjälper personer att komma tillrätta med sin röra! Det låter som en fantastiskt affärsidé tycker jag. Det är just det att man behöver hjälp av en utomstående som kan komma med råd och inte har samma känslomässiga koppling till ens saker.

Jag har inte bara vilat mig utan jag har påbörjat nästa veckas tema Barnkläder och leksaker. Jag är med och arbetar i en förening som ordnar barnklädbytardagar två gånger per år. Det är jätteroligt och överskottet skänker vi till välgörande ändamål, bl a har vi skänkt till Barncancerfonden (läs mer under länken till Klädbytarföreningen). Så jag har rensat ut barnens kläder och tillsammans med min väninna som också ska börja arbeta i föreningen, har vi prismärkt våra kläder. Det var roligt att göra det tillsammans, innan har jag suttit uppe till ett på natten före klädbytardagen och typ undrat vad jag håller på med. Nu är jag ute i betydligt bättre tid! Det känns bra att kläderna kommer till användning och jag själv brukar köpa ett berg kläder också på klädbytardagen. Men denna gången ska jag inte göra det, just nu behöver vi inte några kläder. Det är klart, hittar jag något som man bara är tvungen att köpa så får det väl gå! Men det är bra med begagnade kläder, jag tänker att de kemikalier som sitter i kläderna vid produktionen borde ha tvättats ur. Vissa barnkläder hinner inte alls bli slitna innan de är urvuxna. Priset är bra också förstås!

[adrotate banner=”2″]

Det luriga är leksakerna. När barnen var mindre märkte de inte att vissa leksaker försvann till bytardagen… men nu har de stenkoll på grejorna. Jag undrar var de har fått det ifrån?! Jag ska se om jag kan lirka lite den kommande veckan. Det känns som huset består till 60% av leksaker. Senaste förvärvet blev ett lekkök från IKEA… gissa hur stor plats det tar?! Och alla tillbehör som sprider sig i hela huset; små stekspadar, sydda pannkakor, bestick. Men köket var tillverkat i trä, för de hade önskat sig ett annat kök från BR i rosa plast, det var ett riktigt plastmonster och det ville jag inte köpa.

Apropå kläder så läste jag i senaste numret av Copp Mersmak nr 8 en kolumn skriven av Louise Ungerth om att det borde finnas ett retursystem för kläder och textiler. Hon skriver att det säljs 300 000 ton kläder per år och endast 15% lämnas in för återanvändning. Textilier är något av det mest miljöbelastande som finns, speciellt bomull, skriver hon också. Hon rekommenderar att man lämnar sina kläder till återanvändning, köper färre kläder eller köper på second hand. Hon har en sida som heter Louisekonsumentkoll.se.

Oj, nu svischade mannen förbi utanför fönstret! Han putsar fönstren! Jag ska snart börja laga mat, jag ska prova att laga mousakka. En av de få saker jag köpt sen jag började med mitt projekt är en kokbok av Alexandra Pascalidou. Jag tycker mycket om grekisk och medelhavsmat och det skulle vara kul att kunna laga något gott. Vi var i Grekland på semester i två veckor och där botades lite av min shopholism. Vårt hotell låg ute i ingenstans, tittade man ut genom fönstret såg vi bara berg, kor och getter. Och det fanns absolut ingenting att handla…. först gav det mig någon form av stressreaktion men efter första veckan infann sig ett slags lugn. Det lugnet, minnen om härliga bad och god mat tog jag med mig hem istället för en massa shopping.