Inspiration att rensa ut i ditt hem!

Vecka 37: Inkorgen

Helgen försvann som en fotoblixt, som vanligt. Men det är härligt med en ny vecka och nya chanser! Igår skulle jag som planerat städa klart i arbetsrummet men saknade inspiration. Det var skönare att ligga i soffan och slösurfa i Ipadden. Men efter att ha läst en stund på Piahs blogg Blommor och Ting fylldes energin på! Hon är med i något som heter Crop 100 som är ett projekt där man ska rensa ut 100 saker och hon har kommit igång bra i starten!

http://piahsblommorochting.blogspot.se

Jag blev motiverad och kastade mig ur soffan, in i arbetsrummet och gjorde klart! Min son blev arg på mig för jag hade lovat att spela hockey-spel men jag kände bara att jag greps av utrensningsiver och blev tvungen att göra klart. Så nu för första gången sen vi flyttade in för ett år sedan kan jag dammsuga under skrivbordet! Har som idé att inte förvara saker på golvet eftersom det försvårar städning. (Vi hann spela lite hockey när jag var klar.)

Nu inför veckans utmaning att rensa i Inkorgen i mailen har jag läst om två sätt att angripa problem med obesvarade mail och ofärdiga uppgifter. Brian Tracy som har skrivit boken “Svälj den fulaste grodan först” menar att man ska gripa sig an den viktigaste och svåraste uppgiften först. Detta eftersom den annars riskerar att aldrig bli klar. Man lurar sig själv när man gör de enkla uppgifterna först, bara för att känna att man har gjort något. Men om du gör den svåraste uppgiften först går resten av sig själv, menar han. Detta till skillnad från David Allen som skriver i boken “Få det gjort – svart bälte i vardagseffektivitet” att man helt enkelt bara ska börja uppifrån och beta av uppgifterna. Alternativt nedifrån eftersom de mailen säkert har fått vänta längst.

Jag känner att båda sätten kan fungera, men jag arbetar själv mest med prioritering utifrån två parametrar:

1. Tid
När behöver uppgiften vara färdig? Jag gör de uppgifter och svarar på de mail som ska vara klara till ett visst datum. Med tid tänker jag också på hur lång tid en uppgift tar att göra klar,
kanske jag behöver en hel dag, då planerar jag in en dag till just den uppgiften. Jag använder To Do listor och kalender!

2. Till vem?
Är det någon annan som jag ska göra en uppgift åt, prioriterar jag den. Detta kan i o f s vara lite lurigt, eftersom de saker som är till mig själv (t ex min egen bokföring) blir skjutna på framtiden…

Återkommer när jag ser botten på Inkorgen! Kom gärna med tips!

Kram Eva

 

 

Föregående

Vecka 36: Papper i arbetsrummet!

Nästa

Makten över Inkorgen!

11 kommentarer

 1. Du sökte efter tips på hanteringen av mailkorgen. Vi har nästan skrivit en hel “artikelserie” på temat “Minimalism i mailkorgen” som jag tror att du kan inspireras av och ha nytta av att läsa, liksom många med dig. Här kommer del 1-3, hoppas du finner dem givande, trevlig läsning! 🙂

  http://minimalisterna.se/minimalism-i-mailboxen-del-1/
  http://minimalisterna.se/minimalism-i-mailboxen-del-2/
  http://minimalisterna.se/minimalism-i-mailboxen-del-3/

  • Eva

   Wow! Tack! Vilken fin läsning jag har framför mig 🙂 Jättespännande blogg ni skapar! Kram Eva

 2. pia

  Så roligt att Du fick lite inspiration. Själv är jag inne i ett rensningsstim. Jag vill att vårt hem ska kännas luftigt och välkomnande, inte fullt av förvaring o prylar. Jag har alltid rensat o sorterat, men nu gör jag mig verkligen av med onödiga prylar, istället för att sortera om dem i lådor o vrår. Rensa på 😉 !!!! kram *piah*

  • Eva

   Luftigt och välkomnande låter kanon! Jag har också funderat på en Level 2 där jag ska försöka rensa ut saker som jag egentligen tycker om men som jag inte alls använder. Det har tagit emot innan men som sagt, det blir luftigare! Bl a har jag väldigt många fina burkar och annan småförvaring som gör att det blir lite plottrigt. Tror att de skulle få ett bättre hem via Myrorna… Myrorna som är närmast där jag bor ligger inuti Emporia (stort köpcentrum) så jag har tänkt att om jag åker dit måste jag ta med en påse till Myrorna! Rensa på du också! Kramar Eva

 3. Tilda

  Ojoj, detta är nog min akilleshäl… +27 000 olästa mail senast jag kollade..! Mycket bra och inspirerande blogg. =) Skall försöka haka på så gott det går men får nog snabbspola lite för just nu går det knappt att ta sig fram då det är seriös ommöblering på gång.

  Mvh

  • Eva

   Välkommen Tilda till bloggen! Kul med ommöblering! Lycka till!

   • Tilda

    Tack så mycket! =) Har minst sagt överträffat mig själv; igår gjorde jag mig nog av med mer än på sammanlagt flera år… Har legat på nivån att det varit jobbigt att slänga prislappar från kläder men fråga mig inte varför, så det har ju varit ett katastrofområde hemma och det värsta är att man så lätt anpassar sig. I synnerhet om man mår dåligt och helt enkelt inte ser hur det egentligen ser ut.

    Igår började jag med “crap 100”, (istället för crop…) kom fram till att jag behöver slänga det mesta om något skall bli gjort och efter några timmar hade jag gjort mig av med över 100 föremål. Kanske ingen sport när det är överbelamrat i lägenheten men med tanke på hur svårt det varit att slänga en endaste sak kändes det extremt bra. Slutade skriva ned efter det och fortsatte att röja av bara farten. Skafferiet städades ut, är på god väg med kökshyllan, utrymmet under diskbänken är rent! Det känns helt fantastiskt. =D

    Gav mig även på badrummet och lyckades dokumentera lite. Slängde en del smink så nu är det ju lättare att hitta det man faktiskt använder, minst sagt. Gamla lotions och parfymer åkte också och nu känns det som om vi har massor av plats i vårt lilla badrum. Smink jag slängt närmast i bild och det jag behöll längst bort. Varsin hylla i badrumsskåpet. =)

    Det är inte meningen att ta upp massor av utrymme i din blogg men kände att jag måste skriva av mig och framför allt tacka som bara den för inspirationen. Har haft bostöd som under flera år försökt att få mig göra mig av med saker och jag ser verkligen fram emot nästa träff, tror de kommer bli hyfsat paffa. =D

    Mvh

    • Eva

     Wow, så bra gjort!! Tack för de fina bilderna också! Jag har också sparat på sådana “tags” från kläder, vissa är ju så fina och ser ut som små konstverk. (Nu när jag tänker efter så har jag nog en bild på dem, har tänkt göra ett inlägg om just prislappar!) Det var svårt att göra sig av med dem men några har jag sparat och använder som bokmärken! T ex Odd Molly kan ha fina. När man väl kommer igång så får man fart och det känns så skönt att få fint och luftigt. Så kul att du ska ha en träff där du kan vissa upp ditt resultat! Det i sig är ju ett bra mål också när man rensar ut, att någon ska komma hem till en på besök. Hemma hos oss brukar vi skämta om att det är dags att bjuda hem folk när det är för stökigt 🙂 Jag brukar köpa hem någon fin bukett med snittblommor, det ger så fint liv till hemmet. Det skulle vara kul om du vill berätta sen vad de tyckte om ditt nya hem!

     • Tilda

      Hej! Tack för ett mycket trevligt svar. =)
      Idag hade vi födelsedagsfika med sambons familj för att fira min födelsedag förra veckan. Vi slet som djur hela helgen och i morse fick vi fuska och gömma saker i lådor här och var men det var i alla fall ingen som gnällde på hur det såg ut, snarare tvärtom. Vansinnigt trevligt! =D
      Tidigare när läget var i alla fall lite under kontroll brukade vi också säga att det var dags att bjuda in folk när det började bli lite väl stökigt. Senare när det gick fullständigt utför och orken inte fanns så struntade vi helt enkelt att bjuda in någon till lägenheten. Skall bli väldigt trevligt att kunna ha folk här igen!

      Imorgon kommer mitt boendestöd, hon har inte varit här på två veckor och förra gången fick man löpa hinderbana i lägenheten mer eller mindre… Nu finns det _ytor_, det är nästan lite läskigt, man förväntar sig att gå in i saker hela tiden men så ligger det inget på golvet… 😉 Nåja, det kan jag leva med!

      Nu gäller det bara att inte nöja sig utan att faktiskt ta tag i sakerna som gömmer sig i lådor och skåp och se till att sådant som skall bort också slängs. Hör så klok jag låter, så lät det inte i början på veckan kan jag säga… Kommer man bara över den psykologiska tröskeln att faktiskt kunna släppa saker är det en enorm befrielse att slänga skiten rent ut sagt. =D

      Tog några bilder på hur det såg ut efter fikat idag: vardagsrummet bild 1, vardagsrummet bild 2, vardagsrummet bild 3 och badrummet.
      Det ser kanske inte så “ovanligt” ut men kan säga att vi går runt i extas här hemma, lite lätt chockade över att det alls går att gå utan att slå i saker hela tiden..

      Återkommer med vad bostödet säger. =)

      Mvh

     • Tilda

      Båda bostöden var mycket imponerade! De tittade sig förundrat omkring i lägenheten och sambon och jag fick massor av beröm för vårt jättejobb. =)

      Mvh

     • Eva

      Grattis!! Det måste ha känts jättekul och nu ska ni verkligen vara stolta över ert hem! Kramar Eva Maria

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Drivs med WordPress & Tema av Anders Norén