Hur mycket övervikt har du efter julen? Nu menar jag inte runt midjan (men jag har lite där också) utan i oanvända elprylar och batterier! En undersökning från Batteriåtervinningen visar att varje familj har i snitt 5 kg elektriska saker och batterier hemma som inte används. Nu uppmanar Batteriåtervinningen oss att banta bort de här 5 onödiga kilona genom att samla ihop och skänka, sälja eller lämna in dem till återvinning. Vi kan göra en Elektrisk rens helt enkelt 🙂  I like it!

el rens ny bild

Hemma hos oss är vi rätt så noga med det här att tänka på vilka elektriska prylar som kommer in i hemmet. Men ibland så smyger det sig in elektronik i det man minst anar. Igår började min man städa i vårt arbetsrum och undrade om jag kunde tömma en hylla där jag samlar diverse jox. Absolut! Jag började gå igenom gamla kort och papper och fram trillade ett gammalt Grattis-kort, ni vet ett sådant som spelar en glad melodi när man öppnar det. Jag har aldrig förstått poängen med dessa kort – tänk att tillverka dem med massa batterier och metall i! Mitt Grattis-kort hade för länge sedan gett upp och spelade inte längre utan gav bara ifrån sig en svag rossling. Jag rev upp det för att se hur det såg ut inuti… kolla så mycket elektronik i bara ett litet kort!

Så mycket elektronik i ett Grattis-kort!

Så mycket elektronik i ett Grattis-kort!

Tips för din elektriska utrensning:

1. Laga prylen om den är trasig. I vissa fall räcker det att byta batteri för att få liv i gamla prylar. 

2. Skänk eller sälj till någon som behöver den. Ta med prylen på loppis eller kolla med släkt och vänner. 

3. Återvinn om prylen är utom räddning. Ta med till en miljöstuga eller återvinningscentral.  

Elektrisk utrensning!

Elektrisk utrensning!

Kramar Eva Maria

PS!
Ni som bor i Stockholm kan samla era elprylar och sälja dem på Batteriåtervinningens egna loppis! Den 17 januari kl. 13.00-18.00 ordnar de en Elektrisk loppis på Katarina Bangata i Stockholm. (Bondens marknad­stråket). T­bana Medborgarplatsen. Boka ett gratis bord – mer information hittar du på Batteriåtervinningens Facebook-sida.