Inspiration att rensa ut i ditt hem!

Planer för 2021 & Gott Nytt År!

De senaste dagarna har jag funderat på mina planer för 2021. Jag gillar att planera och nyårslöften är något jag gärna lägger tid på. Igår kväll hade jag en digital träff med en kär barndomsvän och vi gick igenom våra nyårslöften. För att göra det hela lite festligt hade jag tagit på mig en glittrig tröja och slängt en serpentin om halsen. Det känns bra att tänka på att man får nya chanser och framgångar på det nya året genom att planera. Så kom jag att tänka på att jag vill ha några planer för bloggen också! Det har kommit upp några nya ämnen i mitt liv under de senaste månaderna som jag gärna vill skriva om.

Rensa ut

Självklart kommer jag att fortsätta rensa ut! Även om jag hållit på sedan 2010 så är jag inte klar. Det kommer i princip inte in några nya saker i hemmet så det är fortfarande gammal bråte jag brottas med, vilket osökt leder oss in på ämnet hoarding. Har kommit till självinsikt att jag antagligen har en släng av hoarding eftersom det är så svårt för mig att göra mig av med saker. Det är lite lustigt detta, folk som inte känner mig (och inte varit hemma hos oss) tror att jag är en naturtalang när det kommer till att rensa ut. Men så är det inte alls, bakgrunden till denna blogg och min bok är egentligen tvärtom. Jag har hittat på och provat ut olika metoder och tankesätt som fungerar för mig för att komma framåt. Jag har fått lägga ner många timmar och kraft för att komma till ett hyfsat resultat. Och fram tills att jag slutade shoppa var det som att jobba i motvind.

Hoarding

Under året har jag börjat fundera på det här med att rensa ut på ett djupare plan. Till min bok ”Rensa ut & Lev lättare” fick jag så fin medverkan av psykolog Volen Ivanov som arbetar med ämnet hoarding. Han hjälper klienter som lider av hoarding och forskar om bland annat nya behandlingsmetoder. Nu vill jag gärna läsa och lära mig mer om hoarding. Jag har precis läst boken ”Buried in Treasures” som är skriven av tre forskare inom psykologi (Tolin/Frost/Steketee). Det är en fantastisk bok som innehåller så mycket fakta och kloka råd. Jag är inte utbildad inom psykologi utan ämnet blir utifrån mina egna personliga erfarenheter och reflektioner. Lämna gärna en kommentar om detta är något ni också är intresserade av!

Renovering

Vi har renoverat dotterns rum till ett hotellrum, sonens rum och arbetsrummet. Nu är det paus på renoveringarna men till våren hoppas vi kunna komma igång med ett större projekt. Alla planer har inte gått i lås ännu men så fort de är klara kommer jag att berätta vad det är vi ska göra!

Rutiner i vardagen

Det underlättar så med rutiner! Jag har infört några nya rutiner i min vardag som får mig att må bättre och känna mig mer effektiv. Det är skoj att laborera med rutiner – vissa är för ambitiösa och blir pannkaka direkt medan andra fastnar för att stanna.

Välbefinnande

Hösten har varit extra mörk och lång i och med Corona känns det som. Jag tycker att det har varit en utmaning att hålla humöret och glädjen uppe. Men att pyssla om sig själv, både kroppen och knoppen, är speciellt viktigt när det känns motigt. Jag har börjat göra yoga hemma i vardagsrummet, försöker ta hand om mina fötter, ta mysiga pauser i soffan och annat vad som helst som lyfter upp tillvaron med enkla medel. Som ni vet har jag tittat en del på TV under hösten och två nya favoritserier är The Queen’s Gambit och Hem till jul – två helt olika serier och jag rekommenderar att se dem i den ordningen – den första är ganska mörk så efteråt behöver man en feel-good serie 🙂 (Båda finns på Netflix.)

Reseminnen

Några resor har det inte blivit sedan Corona kom. Skidresan som var planerad till sportlovet har vi precis bokat av. Det kändes inte rätt att åka till en skidort nu utifrån flera aspekter, men kanske framför allt med tanke på den belastning som råder inom sjukvården. Men jag är glad för de resor som jag gjort fram till nu. Ibland när jag sitter framför datorn tar jag fram bilder från olika resor för att minnas. Tänk så mycket man tog för givet egentligen. Jag tror att mycket av det man saknat under det här året kommer man att uppskatta så mycket mer när detta är över. Så med bakgrund av detta tänkte jag leta fram några reseminnen att dela med mig av!

Hoppas ni vill hänga med bloggen ett år till! Och prenumerera gärna så att du inte missar något inlägg – fyll i din epost-adress ute till höger (längst ner för er som läser i mobilen)! Vill ni kontakta mig kan ni alltid maila på info (at) rensaut.nu.

Med hopp om ett ljusare 2021 och massor ny inspiration tillsammans med er läsare! Gott Nytt År!

Kram Eva Maria

Föregående

Vår julgran 2020

Nästa

Glad för mina fina julklappar!

9 kommentarer

 1. Gott Nytt på dig Eva Maria & God fortsättning får det väl också bli så dagen efter Nyår:) Ser mycket fram emot att läsa om dina olika ämnen här på bloggen.

  I mig bor nog allt också en hoarder. Min stora svaghet har ju onekligen varit inredning. Jag saknar inget av det som jag gjort mig av med och det är nog det jag mest av allt tar med mig på min fem år långa resa mot ett enklare liv. ‘

  Idag blir det The Minimalists nya film om minimalism på Netflix. Hoppas få mycket inspiration av den.

  Kram, Tina

  • Eva Maria

   Så var det nytt år och nya chanser! Tack för tipset om filmen av The Minimalists! Den ska jag absolut se! 🙂 Ser redan fram emot att sätta mig i soffan med en kopp te och något litet tilltugg!
   Det är skönt att du inte saknar något av det du har rensat ut. Jag tror att det annars är just den känslan man är rädd för och den bromsar upp processen att rensa ut. Mina svagheter är utan tvekan kläder, skor och böcker. Och saker jag fått i present och ärvt, det är kategorier jag måste kämpa med. Kram och önskar dig en fin start på det nya 2021! / Eva Maria

 2. Gott nytt år!
  Låter som att du har flera spännande projekt på gång för det nya året! 🙂

  Har du förresten läst antropologen Daniel Millers bok “Comfort of things”? När du skrev om hoarding så kom jag att tänka på hur han visar hur ägodelar kan betyda så olika för människor.

  • Eva Maria

   Gott Nytt År till dig också! Det var spännande att läsa din årskrönika på din blogg!
   Det var ett intressant boktips. Jag har inte hört talas om den boken men kollade upp den och råkade beställa den… 🙂
   Samma författare har även skrivit A Theory of Shopping, Stuff och Unwrapping Christmas, vilket även låter som intressanta ämnen.
   Ser fram emot att läsa den! Kram Eva Maria

   • A Theory of Shopping är också bra, men betydligt mer teoretisk! I Comfort of things är det teoretiska mer undanskymt, de etnografiska berättelserna står i centrum. En annan bok på ämnet är Stuff av samma författare. Trevlig läsning!

 3. Ellinor @crativitybyannaellinor

  Du kan varva med en skönlitterär bok som berör ämnet: Fågelburen, Lisa Jewell.

 4. Nystartad

  Hoppas att du kommer att skriva om hoarding! Det behövs fler som skriver om ämnet utan att varken hamna i fällan “freakshow” eller bara rabblar upp den senaste forskningen. Jag vill varmt rekommendera “Treatment for Hoarding Disorder” av Gail Steketee och Randy O Frost. Det är egentligen en behandlingsmanual, men enkelt skriven, så den går att använda som självhjälpsbok också!

  • Eva Maria

   Tack så mycket för din kommentar! Det är intressant att höra att det behövs fler som skriver om hoarding. Jag har själv varit tveksam eftersom jag inte är utbildad inom psykologi och har bara min egen erfarenhet från vardagen om hur svårt det kan vara att rensa och göra sig av med saker. Det kan vara tufft att hitta motivation och strategier och det är lätt att ge upp. Jag håller verkligen med dig om “freakshows”. Jag tycker att det är tragiskt att de personer som behöver hjälp hängs ut i TV på det sättet. Skrapar man på ytan så finns det många faktorer som lett fram till deras situationer och det brukar inte lyftas fram. Så bra med tips om den boken! Jag har sett den på Bokus men var osäker på vilken målgruppen var! Ska nog ta och beställa den! Tycker så mycket om boken Buried in Treasures (av David Tolin, Randy O Frost, Gail Steketee). Den innehöll så mycket bra information och den var varmt och trevligt skriven. 🙂 Kram Eva Maria

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Drivs med WordPress & Tema av Anders Norén