Inspiration att rensa ut i ditt hem!

Ur syn, ur sinn?

Stämmer det gamla talesättet ”ur syn, ur sinn”? Att det man inte ser glömmer man bort?

Jag blev uppmärksammad på talesättet när jag satt och tittade på en av mina favoritserier, Modern Family. Mitch sade i ett sammanhang när han ville glömma bort något, att är det ”out of sight” så är det ”out of mind”. Jag hade aldrig hört det uttrycket förut och blev nyfiken på om det fanns en motsvarighet på svenska. Och det finns det tydligen – ”ur syn, ur sinn”. Wiktionary – Den fria ordboken säger: Det som inte är direkt synligt eller märkbart förträngs eller glöms bort.

Här började jag fundera på om det gäller så med saker som man stuvar undan på alla möjliga ställen. Eller när man till och med hyr ett förråd för att slippa se sakerna. Jag har ju mitt loft på 40 kvm som är fullt med lådor och prylar. Väldigt skönt att inte behöva titta på all bråte och periodvis kan jag nog säga att jag nästan glömmer bort att det är så många saker däruppe. Men helt glömmer jag inte, jag har ändå den där gnagande frustrationen över att det är fullproppat däruppe. Enligt Feng Shui är det inte bra alls med ett fullproppade loft, det kan hindra dig från att nå dina drömmar. För många saker i källaren symboliserar ett ankare som håller dig fast och du får svårt att frigöra dig.

Ur syn, ur sinn 🙂

När jag läser om hoarding gäller det här talesättet i allra högsta grad, fast tvärtom. Personer som lider av hoarding har ofta en rädsla att glömma bort saker och därför låter de hellre saker ligga framme så att de ska vara synliga. Det kan vara saker som behöver göras och de vill ha en påminnelse om det, till exempel räkningar som ska betalas, rabattkuponger som ska användas eller ett klädesplagg som ska bytas i affären. Då bildas det lätt högar som innehåller många olika kategorier av saker.

Känner du igen dig i att smyga undan saker för att slippa se dem? Eller låter du saker ligga framme för att du är rädd för att glömma dem?

Föregående

Tips: Två poddar och en artikel

Nästa

Mina favoritserier inför hösten!

2 kommentarer

  1. Jag är helt klart en av dem som har travar av papper på arbetsbord och köksbord. Anteckningar, räkningar, allt möjligt som jag ska ha koll på. travarna på arbetsbordet tycks främst växa på höjden men sällan gås igenom… Ofta önskar jag att jag kunde ha lite mer ordning runt mig, inte bara när det kommer gäster.

    • Eva Maria

      Mitt skrivbord har också en tendens att utveckla sig till ett sådant arkiv. Min sambo och jag delar skrivbord och en dag hade han satt en blå linje med maskeringstejp för att dela in ytan… mina saker brukar fylla hans del också! Men nu är jag noga med att respektera den blåa linjen! Men jag försöker också skriva upp allt jag ska göra på en ToDo-lista så att jag kan stuva in pappershögarna i ett skåp!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Drivs med WordPress & Tema av Anders Norén