Inspiration att rensa ut i ditt hem!

Är du redo att fatta beslut?

Foto av Miguel Á. Padriñán / pexels.com

I din process med att sortera och rensa ut så går du igenom sakerna i ditt hem. Du har kanske även saker på annat håll som du vill ta med i processen – saker i förråd, hemma hos dina föräldrar eller saker som du samlat på din arbetsplats. När du bestämmer dig för att genomföra processen bestämmer du dig också för att fatta många stora och små beslut. Varje sak behöver ett beslut för att du ska kunna komma vidare i din process. Varje liten eller stor sak som du håller i din hand kräver att du fattar ett beslut – behålla eller inte behålla.

Ibland hakar beslutsfattandet upp sig. Det kan vara om en sak som du egentligen inte behöver behålla men som är svår att släppa taget om. Då är den saken inte beslutsmogen ännu. Lägg saken åt sidan ett tag och låt beslutet mogna i bakhuvudet. När du är redo kommer beslutet till dig. Antingen kommer du fram till att du verkligen vill behålla saken eller att du kan släppa taget. Beslutsfattandet går långsamt men detta ”system” gör att du inte stressar fram beslut som du sedan ångrar. Just oron för att ångra sig är ett hinder i sig för att rensa ut överhuvudtaget. Men tänk på att ju längre in i processen du kommer så ökar hastigheten på ditt beslutsfattande, du tränar dig helt enkelt i att fatta beslut som känns rätt för dig.

Det är inget misslyckande att ha fattat flest beslut om att behålla saker. Du har ändå gjort din process och de saker som är kvar har du värderat till att du vill behålla. Efter ett tag kan du göra processen igen och då kan du kanske släppa taget om fler saker. (Jag kallar det för Osthyvelmetoden.)

I processen med att sortera och rensa ut kan du känna dig jättetrött och ibland uppgiven. Varje beslut tar kraft. Det är ansträngande för hjärnan att ta ställning till alla parametrar och känslor som är förbundna med sakerna. Så absolut behöver du pausa mellan varven och återhämta dig. När du är klar och tittar på resultatet och den nya ordningen så märker du att du får ny energi. Det är svårt att förklara hur det går till, men det känns som att något lossnar och luften blir lättare att andas. Du blir redo för att gå vidare i livet och fylla det med nya upplevelser! Nästan magiskt, eller hur?

I mitt nästa inlägg kommer jag berätta om mina frågor som jag ställer till mig själv när jag rensar ut! Kram Eva Maria

Föregående

Fikat & shoppat på Erikshjälpen!

Nästa

20 frågor när du rensar ut

5 kommentarer

 1. Monica

  Jag älskar listor och att lista alla saker inom en kategori ger mig en bra överblick över vad/hur många av den kategorin jag har. Dessutom funkar det bra att skriva “(sälja?)” eller “(skänka?”) bredvid de saker jag funderar på att rensa ut om jag inte är redo att ta beslutet direkt. Eftersom hjärnan ser sälja/skänka varje gång jag tittar på listan så blir det många chanser att känna efter om det är rätt beslut.

  • Eva Maria

   Det är ju ett jättebra knep! 🙂 När man skriver upp sakerna på en lista så tänker jag att hjärnan får vila en stund. Jag har bara försökt hålla sakerna på en lista i huvudet men så bra att faktiskt skriva upp dem. Det ska jag också börja med! Jag har en lista i mobilen där jag skriver upp alla saker jag har rensat ut, t ex om jag kör till Erikshjälpen och lämnar saker så skriver jag upp de sakerna. Jag tittar på den listan när jag känner att jag har kört fast i min process och då känns det bra att se att jag faktiskt har rensat ut mycket!
   Tack för ditt tips och hoppas att du får en fin dag! Kramar Eva Maria

 2. Hej Eva Maria!
  Hoppas allt är bra med dig:)

  Vilket fint reportage i Hemmets veckotidning. Till god hjälp för alla som vill förenkla och rensa i sina hem!

  Och så mysigt det ser ut hos Erikshjälpen. Förstår ditt motstånd att gå in i butiken. Jag har också en fallenhet för second hand affärer och alltid hittar man något intressant:). Numer går det ganska bra men visst händer det att jag trillar dit. Lika även på diverse auktionssajter. Alltid förenat med viss risk:) he he.

  Jag gillar din osthyvelmetod och kan se att jag använt mig av den. Har gått igenom alla kategorier i vårt hem otaliga gånger och är igång nu igen.
  Jag skulle heller aldrig klara att rensa bort allt på ett bräde, men visst ibland har jag önskat det. Bara få det gjort liksom och fortsätta livet. Funkar inte för alla dock och jag tror säkert att jag hade ångrat en hel del om det hade gått för fort fram.

  Känner igen tröttheten som infinner sig när man är mitt uppe i processen. Jag har rensat i omgångar på övervåningen under sista månaden och det har varit såå utmattande. Tagit flera dagar paus emellan. Undrar nu hur jag ens orkade igenom i början när det var så ofantligt mycket mer att hantera..?!?

  Önskar dig en fortsatt fin dag!
  Kram på dig<3

  • Eva Maria

   Hej Tina!

   Tack, det är bra med mig! Hoppas allt är väl med dig också och att du har avkopplande dagar! Tack så mycket för att du har läst reportaget i Hemmets veckotidning <3 Ja, jag hoppas att det kan inspirera någon som läser det och sedan kan komma igång och rensa och röja hemma. Det är ju så härligt att få ordning 🙂

   Det här med loppis är så dubbelt! Jag både vill gå på loppis och inte. Jag älskar små vaser och annat roligt porslin men jag kan bara inte köpa mer av den kategorin. Men ibland så kommer jag nog att tillåta mig att smita in på Erikshjälpen och några andra favoritställen här i Malmö.

   Det är spännande att följa din rensning och jag vet att du också har gått igenom dina kategorier i flera omgångar. Väldigt bra jobbat! Jag är imponerad av ditt arbete och blir så inspirerad av dina fina bilder!! Jag känner att i vissa perioder får jag en naturlig paus i rensningen men sedan så är det något område som pockar på som jag vill gå igenom igen. Det som pockar på just nu är min garderob. Jag gick igenom den grundligt i januari (enligt Marie Kondos filosofi och det fungerade bra) men nu har den havererat totalt igen och jag har inte ens plockat fram mina sommarkläder. Får nog ta tag i det omgående!

   Ja, men ojsan, det kan jag hålla med om! När jag tittar på gamla foton på vilken röra och all bråte vi hade precis överallt, hur har jag orkat ta mig igenom allt det? Så många beslut. Det känns väldigt tillfredsställande också att titta på de fotona och tänka så skönt det är att ha ordning nu och vilken skillnad det ger till livet. Jag skulle ha tagit fler foton på röran men jag minns att det kändes inte bra, det var egentligen inte minnen jag ville ha med mig till framtiden, men det hade ändå varit intressant att jämföra före- och efterbilder.

   Sommarkram och önskar dig en Glad Midsommar! / Eva Maria

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Drivs med WordPress & Tema av Anders Norén