Inspiration att rensa ut i ditt hem!

Kategori: Medveten konsumtion Sida 1 av 24

Saker behöver tid och omsorg

Det är frestande att köpa nya saker och tänka att livet kommer att bli lättare och roligare i stunden. Men med saker följer också ett arbete, och kanske en känsla av ansvar, att underhålla och vårda dem. Jag tänker ofta på det när jag ska köpa något. Just nu funderar jag på att köpa ett extra set med trädgårdsmöbler för att kunna fika på mer än en plats i trädgården. Jag tänker mig in i detta men sedan tänker jag också på att efter ett tag behöver de nya möblerna omsorg med sandpapper och olja, och sen ska de helst förvaras på en bra plats över vintern. På ett sätt tycker jag då det är lättare att köpa begagnat. Då får man något som redan har lite patina! Såklart finns det fler fördelar med att köpa begagnat också – det är snällare mot miljön och plånboken!

Andra saker som behöver tid och omsorg:

Smycken

Det är lätt att köpa ett smycke på stående fot men efter ett tag blir det kanske grått och jag behöver putsa det för att kunna använda det. Jag har några fina smycken som jag behöver rengöra. Jag har köpt rengöringsmedel för smycken och ska bara sätta mig ner med det!

Klädesplagg i olika material

Stickade tröjor kan bli noppiga, orkar jag då ordna det med en noppbortagare? Eller blir det att tröjan bara ligger längst in i garderoben oanvänd? Jag har inte så bra koll på olika material men jag tror att till exempel akryl blir väldigt noppigt.

Växter

Det är mysigt att köpa fina växter och bära hem. Har jag tid och energi att pyssla om de små liven? Jag vill gärna plantera om och se mina växter växa och frodas. Att bara slänga dem när de börjar se vissna och skräpiga ut är något jag har svårt för.

Större saker som behöver mycket tid och omsorg är bilar, båtar, pooler, stugor…! Ibland drömmer jag mig bort till en fjällstuga, men sen tänker jag på att en avloppsledning kan gå sönder när jag inte är där, och då kommer jag alltid fram till att det är lättare att hyra en stuga när man vill besöka fjällen! Lite negativt tänkande kanske, men just sådana svåra händelser med fastigheter kan stressa mig!

Hur tänker du kring saker och hur de behöver tid och omsorg?

Life, Death & Getting Dressed av Rebecca Willis

Jag läste om boken ”Life, Death & Getting Dressed” av Rebecca Willis i en artikel i tidningen Psychologies (Storbritannien) och blev nyfiken då den utlovade svaret på ett av livets stora mysterier: Hur kommer det sig att jag har en proppfull garderob men ändå ingenting att ta på mig?

Rebecca Willis är journalist, kolumnist och författare. Hon har arbetat på tidningen Vogue i femton år och även i andra tidskrifter. Intresset för mode är något som varit med henne sedan tidig ålder. Hon har gjort den långa vandringen från att ha varit en fast fashion-konsument till att på djupet analysera sin garderob. Nu har hon en tidlös garderob där de flesta plaggen går att kombinera. Hon har övergett jagandet efter trender och istället hittat sin egen stil som övervinner modets nycker. I sin vardag praktiserar hon mindfulness för att bland annat hantera stress och förändra beteende som till exempel överdrivet shoppande.  

Rebecca tar oss med tillbaka till stenåldern och fram till idag för att beskriva hur klädernas syfte har förändrats. Kläder som en gång hade som funktion att skydda oss mot väder och vind, men idag även är en handelsvara som ska konkurrera om våra pengar och vad vi ska lägga dem på. Modet som hela tiden vill berätta för oss att vi är fel här och nu, men om vi bara hänger på och shoppar den senaste trenden så kommer allt att bli bra. De kläder vi tar på oss har kommit att stå för så mycket och Rebecca tar även upp några exempel från modet som även rent fysiskt gjort kvinnor illa.

Plaggen som hänger i din garderob – är det verkligen du som har valt dem utifrån din kroppsform och vilka färger du tycker om – eller har marknadskrafterna lurat dig att köpa det du tror du vill ta på dig på morgonen? Inte konstigt att det känns som man inte har något att ta på sig!

Bli inte tillsagd:
Kläder = vad vi har på oss.
Stil = vad vi väljer att ha på oss.
Mode = vad vi är tillsagda att ha på oss.
(Citat från Rebecca, sidan 193)

Boken är uppdelad i korta kapitel som behandlar olika områden inom kläder och mode. Den håller den röda tråden men gör även avstickare ut på spännande områden och utforskar frågor på djupet. Boken finns ännu bara på engelska men jag tycker den är lättläst och i och med dess luftiga layout och korta kapitel är den smidig att ta sig igenom.  

Efter att ha läst den här boken känner jag mig mer säker på att välja min egen klädstil utifrån mina behov och min smak istället för att känna mig stressad över vad som är modernt just nu. En bok som stärker och passar perfekt att läsa som kick-off inför en förändring av garderoben! Underrubriken på boken är ”How to love your clothes… and yourself”, och det tycker jag passar på innehållet. Och jag tycker att Rebecca håller det hon lovat – att svara på frågan; varför har jag ingenting att ta på mig?

Lämnat på Erikshjälpen!

Häromdagen var jag på Erikshjälpen i Trelleborg och lämnade fyra påsar med kläder. Det var egentligen min dotter som startade upp och rensade i sin garderob och då fick jag inspiration och dök in i min garderob också! Det smittar av sig när någon i närheten rensar ut, eller hur?

Detta blev det från mig:

  • 1 kavaj
  • 1 kofta
  • 8 blusar
  • 9 toppar
  • 1 hoodie
  • 1 byxa

Det motiverar mig att rensa och släppa taget när jag tänker på att det kan komma någon annan till nytta och glädje. Börjar känna att min garderob tar den formen jag vill att den ska ha. Jag har fortfarande en stor mängd kläder och skor, men allt får plats i garderoben! Tidigare hade jag kläder förvarade i påsar på loftet och det stressade mig. Nu har jag en helt annan överblick.

Har du också lämnat något till välgörenhet på sistone? Var brukar du lämna?

Nya regler om textilåtervinning 1/1 2025!

Nu kommer det nya regler från 1 januari 2025 som innebär att man inte längre ska slänga textilier i hushållssoporna hemma eller i brännbart avfall på återvinningen. Det som gäller nu är att man ska slänga textilier där kommunen anvisar det, till exempel på återvinningscentralerna. Det avser textilier som inte kan fortsätta användas, kanske de är fläckiga eller trasiga. Detta är en del av att bygga upp en cirkel för att till slut kunna återanvända textilier och fibrer från textilier.

Textilier som kan användas igen är bäst att lämna till välgörenhet eller försöka sälja second hand! 💖

Textilavfall som ska sorteras ut och samlas in separat, det vill säga det som inte ska läggas i soppåsen (restavfallet) är:

  • kläder av textil
  • hemtextil
  • inredningstextil
  • väskor av textil
  • accessoarer av textil

Källa punktlistan ovan: Naturvårdsverket

Läs mer om de nya reglerna:

Naturvårdverket – nya regler om textilåtervinning

Praktiska instruktioner från Sysav

Temu – dokumentär på TV4

Tittade på en dokumentär om Temu på TV4 Play idag. Temu är en app där du kan shoppa verkligen allt mellan himmel och jord. Det mesta skickas från Kina om jag förstår det rätt. Jag har själv inte provat Temu men hör många som pratar om detta fenomen. Dokumentären var bra tycker jag, men det är så ledsamt att höra om överkonsumtionen och att det också är farliga kemikalier i många av produkterna. Det hade varit intressant om man kunde ta fram hur stor andel av det som säljs är saker som vi verkligen behöver på riktigt och inte bara en kul grej för stunden, eller en tröja du använder på en fest sen har du tröttnat på den.

Här hittar du dokumentären:

https://www.tv4play.se/program/dbaf24b1f69824355f48/sanningen-bakom-temu

Sida 1 av 24

Drivs med WordPress & Tema av Anders Norén